1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Renault Austral 1.2 TCe Mild Hybrid/130 Techno
AR test: Renault Austral 1.2 TCe Mild Hybrid/130 Techno
79

AR test: Renault Austral 1.2 TCe Mild Hybrid/130 Techno

5.77K
79
Podelite sa prijateljima:

Vreme je za promene

Ime, stil, platforma, agregati, enterijer… Novi SUV Renault Arkana promenio je apsolutno sve! Koliko vredi i može li se nadmetati s tenorima u segmentu, proverili smo družeći se s osnovnom verzijom 1.2 TCe Mild Hybrid od 130 ks.

Renault je definitivno odlučio da izbriše Kadjar iz svog programa, kao što je to nekada uradio s Lagunom, nakon loše reputacije koju je ova stekla. Kadjar je tako preživeo samo jednu generaciju, te iako u suštini i nije bio loš SUV, imao je tu nesreću da mu se na putu nađu izuzetno popularni Peugeot 3008, VW Tiguan i još desetak talentovanih konkurenata!

Nešto u stilu tenisera koji su bili u istoj generaciji s Đokovićem, Nadalom i Federerom, te iako su bili nadareni pored ovih nikako nisu mogli doći do izražaja. Dakle novo ime Austral kao nova nada, koju prati i upotrebljena tehnologija, kao što je platforma CMF-CD razvijena u saradnji s Nissanom, a sve u cilju sada nezaobilazne elektrifikacije.

Naime, Kadjar je posedovao isključivo SUS agregate, dok je Arkana postavljena na inferiornijoj platformi od Captura. Renaultu je trebala nova i polivalentna, kako bi se definitivno debarasirao (od francuske reči debarase, osloboditi se, odnosno odbaciti nešto) bivše, neprilagođene aktuelnim prilikama. Sve je to lepo, no kao što znamo automobile prodaje u dobroj meri dizajn, veliki broj evropskih kupaca pojma nema šta se nalazi ispod haube njihovih metalnih ljubimaca, važno je da se kotrlja, odnosno da ima pravo da se kotrlja!

Jer najstrožije ekološke norme, osim što nameću sve veći „malus“ (administrativne takse priikom kupovine koje u Francuskoj iznose i do 40.000 evra za kupovinu „prljavih“ vozila koja izbacuju preko 200 g/CO2 po kilometru), sve više zabranjuju dizel agregatima ulazak u urbane sredine.

Dakle ovde se srećemo s jednim kompaktnim SUV-om od nekih 4,5 m dužine, dimenzije kakve je imao i Kadjar, odnosno još barem tuce konkurentskih modela, koje neću nabrajati jer verujem u vaše poznavanje tematike! Isto tako neću se upuštati u sitna creva s opisivanjem, kao što možete videti na fotografijama, Austral ima manje-više klasične forme, uz nezaobilazne i sada nam dobro poznate detalje koji krase aktuelne modele proizvođača.

Mislim pre svega na svetlosne grupe napred i pozadi, uz ogroman „logo“ (znak) proizvođača na „čelu“, preuzet iz električnog Megana. Kad smo već kod njega treba reći da je ovaj po svemu sudeći inspirisao dizajnere Renaulta, dobar deo enterijera je „pljunuta“ kopija Megana na baterije, iako je Austral samo hibrid, u slučaju voženog 1.2 TCe i 1.3 TCe tek Mild Hybrid, da ne kažem mikro hibrid!

Elem, izuzmemo li tu i tamo po neki atraktivan detalj, Austral nema orginalnost jedne Kije Sportagea i Hyundaija Tucsona, niti zavodljive forme restilizovanog Peugeota 3008, koji će uostalom biti zamenjen potpuno novom generacijom dogodine. To nikako ne znači da nije privlačan, naprotiv, nalazim da su proporcije veoma dobre i da deluje skladno i elegantno.

E sad, kada pričamo o izgledu ne mogu ignorisati izvesne razlike između „običnog“ Australa, ovde predstavljenog, i takozvanog Australa „Pack Esprit Alpine“. Naime, poslednji naveden rezervisan je za najsnažnije verzije od 160 i 200 ks, a radi se o estetskim elementima koje mu daju osetno sportskiji izgled (specifični naplaci od 20 cola i izmenjena prednja maska s izraženijim spojlerom).

Neka nova vremena

Tradicija kod proizvođača automobila je da kad predstave novi model prvo ustupe na test vožnju „napucane“ verzije, dakle najsnažnije i u najvišem završnom nivou, kako bi se ostavio što pozitivniji utisak na čula vozača. Ni Renault nije izuzetak, uzevši u obzir da su sve verzije bile na raspolaganju, odmah mi ponudiše 1.2 E-Tech Full Hybrid/200 Iconic Esprit Alpine, verzija koja uz nekoliko opcija (jedna od njih je i 4CONTROL kao kod nekadašnje Lagune, to jest upravljaje na sva četiri točka) dostiže cenu od bezmalo 50.000 evra.

Znatno više od osnovne od 33.400 evra, odnosno 35.900 koliko košta voženi 1.2 TCe Mild Hybrid 130, u završnom nivou Techno. Uzevši u obzir naše tržište cilj mi je bio što bolje predstaviti vam koliko-toliko u finansijskom smislu dostupnu verziju, koja će, pored varijante 1.3 TCe Mild Hybrid od 12 V 140/160 ks (agregat poznat iz drugih modela kuće) verovatno biti najinteresantnija.

O agregatima malo kasnije, da vidimo šta to skriva Austral u svojoj unutrašnjosti? Za veliku većinu vas verujem da je njegov enterijer potpuna nepoznanica, osim ukoliko ste već imali priliku smestiti se za upravljač električnog Meganea, odnosno pažljivo analizirati fotografije istog iz dve prethodne test vožnje.

To znači da blješti kao novogodišnja jelka, ukoliko je cilj bio impresionirati potencijalno zainteresovane u tome je potpuno uspeo. Odmah su uočljiva dva velika ekrana od 12 i 12,3 inča, postavljena u obliku obrnutog slova L. Manji, koji služi za multimedijalni sadržaj (jedino je kod osnovne verzije od 9 inča), postavljen je vertikalno, dok je drugi u funkciji instrument table.

Kao što rekoh, nije mi logično da je grafika ista kao kod 100 % električnog Meganea, jednostavno nedostaju mi kazaljke, koje su ovde zamenjene nekakvim crtežima i poljima, odnosno GPS kartom, istom kao i na centralnom ekranu. Ovaj je idaelno pozicioniran, na dohvat ruke i oka, naravno osetljiv na dodir i za razliku od mnogih konkurenata, korisi Googleov interfejs.

U svakodnevnoj upotrebi reaguje. znači kao vaš smartfon, praktično ali, ili sam ja omatoreo ili na njemu ima previše informacija (biće da je i jedno i drugo…), uglavom veoma sitnih, što i te kako smeta vozaču s oslabljenim vidom. Ukratko, iako mi je kokpit poznat od ranije, bio sam potpuno izgubljen kada sam se našao za simpatičnim upravljačem, podsečenim s gornje i donje strane!

Do te mere da po mraku i kiši nisam ni pomislio da tražim određene funkcije kao što je satelitsko navođenje, koje sam prepustio mom smarfonu i znatno jednostavnijem sistemu Waze. Ovakvo high-tech okruženje dopunjeno je solidnom ergonomijom komandi i kvalitetnim materijalima, sve što je vidljivo obloženo je mekanom i lakiranom pijano plastikom, kao i lažnim umecima od aluminijuma, odnosno kože.

Lepo deluju i sedišta u kombinaciji platno/eko koža, uz ovaj završni nivo vozačevo je s preciznim električnim komandama, ne i suvozačevo. Kako vaš dopisnik nije bio na prezentaciji u Španiji nisam u prilici „natanane“ vam predstaviti razlike između pojedinih verzija (centralna konzola s automatskim menjačem je navodno znatno drugačija u poređenju s voženom), nažalost to nije uradio ni izvesni „novinar“ koji se tamo posve nezasluženo našao!

Koristim priliku da ispustim „urlik“ nezadovoljstva koji se odnosi i na odgovorne u Renault Srbija i na tog nazovi izveštača, koji se tek provozao avionom i napucao „tapasima“ (španski specijaliteti), te umesto da vam detaljno prenese svoja zapažanja samo je prekucao šturo PR saopštenje! Neću ga imenovati iz čiste pristojnosti (ko prati moj dopisnički rad u predhodnih par decenija zna s kojom sam redakcijom sarađivao te će lako zaključiti o kome se radi…), ali takvo izveštavanje je bruka i sramota profesije, upravo kao i onih koji su mu uputili poziv, odnosno uskratili mesto nekome ko bi to neuporedivo bolje „pokrio“.

To sve samo svedoči kakvi su odnosi nezavisni mediji/uvoznici u Srbiji, te umesto da na našem portalu pratite promocije i testiranja noviteta kompetentnih osoba, na izvestan način „osuđeni“ ste uglavnom na moja zapažanja…

Šta je tu je, vratimo se ovom Australu, te s vozačevog radnog mesta pređimo na zadnju klupu. Kako moja malenkost sa svojih 1,72 m visine nije referenca za ocenjivanje prostranosti, iskoristih mog prijatelja višeg za desetak santimetara, da se smesti iza, za sebe podešenog vozačevog sedišta. Stade čovek bez da je kolenima dodirnuo naslon, niti glavom ogroman fiksni patoramik krov. Zaključak: iako nije šampion u segmentu „raspoloživ prostor“, ipak je posve zadovoljavajuć, pod uslovom da je klupa odgurnuta maksimalno unazad.

Podeljena na 2/3 smeštena je na klizačima s amplitudom pomeranja od 16 cm, uz naslon s podesivim uglom od 25 do 29 °. Logično je dakle da i zapremina prtljažnika varira, u najboljem slučaju iznosi 575 litara, i to kada se radi o voženoj  1,2-litarskoj verziji, dok je kod 1.2 E-Tech Full Hybrid 160/200 ks, zbog veće baterije i drugačije koncepcije, ona smanjena na 430 litara.

Kažete malo je za porodičnu upotrebu, u tom slučaju sačekajte do proleća za kada je najavljena za 20 cm produžena verzija. Biće ujedno ponuđena i sa 7 sedišta, ali se neće zvati Austral + već … Espace 6! Inače u dnu voženog pronađoh manji rezervni točak dimenzija 155/90 R17, dok se peta vrata s električnom asistencijom mogu otvoriti/zatvoriti podvlačenjem stopala ispod branika.

Može im se ograničiti i visina otvaranja, kako ne bi udarila u plafon niske garaže, odnosno kako bi ih deca i osobe nižeg uzrasta mogle dohvatiti.

Tri cilindra za budućnost

Iz do sada navedenog verovatno ste shvatili da je osnovna pogonska jedinica uz voženi model i snažnije hibride novi trocilindarski blok 1.2 TCe, s izuzetkom četvorocilindarskog 1.3 TCe 140/160 (za određena tržišta ponuđene su obe verzije s ručnim ili sedmostepenim automatskim menjačem).

Lele, kažete, kuda vodi  automobilaska budućnost kada se osrednji SUV od bezmalo 1,5 tona mora zadovoljiti jednim ovakvim motorčićem. Sva sreća te mu u pomoć priskače i turbo kompresor s promenjivom geometrijom, plus elektromotor (preciznije rečeno starter/alternator za koji Renault navodi da razvija 16 ks), napajan baterijom od 48 Volti (kapacitet iste iznosi 0,925 KWh).

Razumem sumnju koju izražavate prema njemu ali moraću vas razuveriti, u potpunosti opravdava svoje mesto ispod haube! Neupućen vozač i putnici biće iznenađeni kako „lepo“ povlači iz najnižih obrtaja, bez imalo naprezanja i buke! Par prijatelja koji su se našli na suvozačevom sedištu, od kojih jedan vozi ozbiljne „makine“ tipa Audi A7 V6 TFSI/300 ks, nisu mogli poverovati da jedno ovakvo motorče ima toliki elan.

U principu 230 Nm sasvim je dovoljno za 1.421 kg teško vozilo, kome treba više tu je četvorocilindarski 1.3 s 270 Nm. Renault se potrudio da ga olakša, te je u tom cilju poklopac motora od aluminijuma, kao i vrata, no kada se zalupe, posebno s otvorenim prozorima, nema se onaj dopadljiv pun zvuk. Bez brige, izolacija je ipak na visini zadatka, tek u najvišim obrtajima 1.2 TCe otkriva svoje poreklo, odnosno javlja se prepoznatljivim promuklim zvukom.

Karakter motora može se izmeniti povećim dugmetom „Multi sense“ na samom upravljaču (više programa vožnje), samim tim i osvetljenje komandne table i enterijera. Jedino što se može zameriti ovom agregatu je izraženo cimanje pri nižim brzinama (a-cup), neprijatno prilikom vožnje u gradskim gužvama. Pri višim logično je da se motor „izduva“, ukoliko se želi temperametno voziti neophodno je češće posegnuti za ručicom šestostepenog ručnog menjača, postavljenoj za par santimetara previsoko (šaka nije u ravni već ju je neopdodno podići).

Poslednji prenosni odnos je relativno dugačak, na digitalnom obrtomeru očitah nekih 2.500 o/min, pri brzini od 130-135 km/h. Kad smo već kod motora treba reći da se pokazao prilično ekonomičnim (Milerov ciklus), Renault tvrdi da zahvaljujući elektromotoru troši do 20 % manje goriva. Na otvorenom putu konzumira 6 do 6,5 litara, odnosno oko 7 u kombinovanoj vožnji s upotrebom autoputa. Po gradu, iako sam konstatno bio u jačim gužvama, kretala se između 9-10 lit, sve u svemu jednosedmičnu test vožnju završih s posve prihvatljivih 7,6 lit u proseku.

Što se tiče vozne dinamike ponoviću da Austral počiva na značajno modifikovanoj zajedničkoj platformi CMF-C, adaptiranoj za hibridna vozila alijanse Renault/Nissan/Mitsubishi. Šasija dolazi u dve verzije: fleksibilno vešanje sa torzionom osovinom kod upravljanja na prednje točkove i multilink pozadi kod upravljanja na sva 4 točka. Kod Renaulta je ipak nešto drugačija, ovde je baterija smeštena ispod prednjih sedišta (može se videti lako ispupčenje na podu kada se sagne i zagleda), a i zadnji trap kod Australa ima točove koji se zaokreću u kontra pravcu od prednjih (do 5 %), kako bi se povećala agilnost i smanjio poluprečnik okretanja.

Kod hibridne verzije od 160 i 200 ks, uz spomenuti sistem 4CONTROL, prečnik okreta iznosi samo 10,1 m, bez njega iznosi 11,2 m, što je i dalje odličan rezultat. Dakle ovde predstavljen Austral po gradu se vozi vrhovima prstiju, veoma je lagan na upravljaču i agilan. Izlaskom na otvoreni put do izražaja dolazi kruta i lagana šasija, uz veoma dobar odnos udobnost/vozna dinamika, uprkos točkovima (u stvari felnama) od 19 cola.

Mali kuriozitet, kod svih verzija maksimalna brzina je namerno limitirana na 175 km/h! Ograđujem se na zapažanje u vezi voženog modela, kako se ponašaju snažnije saznaćemo drugom prilikom…

To bi bilo to, manje-više za prvo druženje, mogao bih razvodniti priču nabrajanjem opreme, no verujem da to nije neophodno. Ima je više nego li dovoljno čak i za osnovni nivo u Francuskoj nazvan Equlibre (spomenuti ekrani, kartica „slobodne ruke“, spoljašnji retrovizori i stakla s električnom komandom, senzori za pomoć pri parkiranju pozadi, prednja svetla full LED, automatski klima uređaj, aluminijumski naplaci od 17 cola…), dok u vezi voženog paketa Techno, mnogo toga možete videti na fotografijama.

Sve u svemu osnovni Austral se pokazao na visini očekivanja, štaviše rado bih ga prisvojio, za razliku od jednog DS7 PHEV/225 s kojim sam ga zamenio (zapažanja  sledeće subote)… Jednostavan, dovoljno perfomantan i ekonomičan, uz uslovno rečeno prihvatljivu cenu, koja će verujem biti osetno niža za naše tržište, barem je do sada bila takva praksa sa svim modelima koji se nude kod nas.

Iako sam siguran da neće oboriti rekorde prodaje, a pre svega zbog mora konkurentskih modela, Austral će verovatno postići znatno veći komercijalni uspeh od Kadjara, koga je u međuvremenu pregazilo vreme.

Tekst i slike: Perica Rajković

Renault Austral 1.2 TCe Mild Hybrid/130 Techno

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.510 x 1.830 x 1.620 mm                     
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 500 (575 s pomičnom zadnjom klupom) – 1.525 lit
Masa praznog vozila: 1.421  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbo benzin
Radna zapremina: 1.199 cm³
Snaga: 130 KS pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 230 Nm između 1.750 i 3.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/ručni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,8 s
Maks. brzina: 175 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin 95 i 98
Zapremina rezervoara: 55 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,7-7,6 l/100 km
Emisija CO2: 118 -128 g/km

Cena

Cena testiranog u Francuskoj od 35.900 evra

Dobre strane:

Moderan i dovoljno perfomantan agregat za osnovnu ponudu, atraktivan interijer, bogata oprema, odnos vozna dinamika/udobnost, potrošnja

Loše strane:

Relativno banalan izgled, a-cup u voznji po gradu, iskljucivo rucni menjac uz vozeni agregat, bez dizel ponude
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7,25
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,25
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 8
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,75
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,75

 

(5773)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

79 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Vmax mu je 175 km/h ???
Da je klasičan hibrid, lakše bih razumeo zašto je tako, ali, pošto je MHEV to mi neka nikakve logike.
Ne kažem da je 175 km/h malo, za današnje „savremene“ i „ekološki odgovorne“ poglede na svet …

Zapremina prtljažnika od 430 litara kod verzije sa klasičnim hibridom, za kola dužine 451 cm, je malo sramotna, jer hibridni Yaris Cross, sa 418 cm dužine, ima 397 litara (320 litara ako je 4WD).

Zoca

Ako i ovaj omane kao Kadjar,neka naslednika krste u Terminator🤣🤣🤣.

BB

I meni se čini da će ovaj biti „ja usral“… 😉

moron

„Koristim priliku da ispustim „urlik“ nezadovoljstva koji se odnosi i na odgovorne u Renault Srbija …“ Koliko ja znam, na našim prostorima radije bi poslednjih meseci vrištali vlasnici renoa (a mislim i dačija) kojima je u sklopu servisne ili garantne podrške potreban neki rezervni deo, jer je po tom pitanju krajem leta nastao opšti kolaps nakon što su poslovi ranijeg uvoznika za Srbiju ( „Renault-Nissan Srbija“ ) od strane Renault grupe za brendove Renault i Dacia „prepušteni“ firmi Emil Fray ( koja se od ranje bavila uvozom MB za naše područje ). Ne dao Bog da vam sada treba neki… Pročitaj više »

Branko

Obzirom da je Emil Fray preuzeo tržište, zaboravite na: “uslovno rečeno prihvatljivu cenu, koja će verujem biti osetno niža za naše tržište, barem je do sada bila takva praksa sa svim modelima koji se nude kod nas.” Ta praksa je važila dok je bila u pitanju “kancelarija” Renault-a. Sada će i jednima i drugima biti važniji profit od volumena.🙄

BB

Pa to je jednostavno rijšiti – biće manje poklonika Renoa..

xtrimi

Koliko ja znam, kolaps još traje. Naše iskustvo. Ostavili komercijalno vozilo u septembru na vanrednom servisu ( crevo interkulera od interkulera ka motoru) REčeno biće rešeno za 15 dana. OK početak novembra zovemo jer nije završeno vozilo. Obaveštenje imamo zabranu poručivanja delova od mesec dana ali je zabrana prošla sada poručujemo biće za 10 dana. Prolazi 10 dana sada već zovu i kažu nema dela ne znamo kada stiže. Mi kontaktiramo lika u Smederevu koji vodi proizvodnju za RENAULT za ta creva. Čovek po datom kataloškom broju šalje komplet creva za dan ( šalje oba creva i od filtera ka… Pročitaj više »

BB

I to dio koji se pravi par kilometara od servisa 😳😠

Mislim da bi trebali da ih tužite za izgubljenu dobit, ai za duševni bol (jer se komšija ismijavao 😂). Znam jednog dobrog advokata, a posebna mu je kvalifikacija što je vrstan poznavalac automobila 😉

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
moron

Baš ružno iskustvo.
A i ekonomski bolno. Bar iz perspektive vlasnika.

BB

Pa šta bi advokati radili kada bi sve bilo idealno? 😜

Renault Terminator

Naša ciganska posla…usluga nula.

Peki

Mozda sam neobavesten ali o kakvoj se ovde zabrani uvoza radi? Jesmo li svrstani zajedno s Rusijom u nepozeljne zemlje…

kikiriki

To sigurno ima neke veze sa Rusijom

BB

Da… Pogotovo za dio koji se pravi u Srbiji 🤣😂

Aleksandar

Kadjar odvezen 11.10. Nema delova i nemaju pojma kad ce biti. Po 5 meseci im stoje kola.

Jako jako ružno.

moron

Uh, baš ružno i tužno.

BB

Šta čekaš? Hvataj se posla! Papir u mašinu, tužba, parnica… Sad će biti mrtva trka šta će duže trajati, parnica ili servis 😜. K’o Liz Tras i salata 😀

moron

Opet provociraš, „zlotvore“😊 Ja o tome imam dosta stabilno mišljenje … Jednom veoma nezadovoljnom vlasniku Fiata sam danas na pomen toga napisao: „Nema tu leba od angažovanja advokata i suda … Veruj mi. Ma, danas da ih tužiš, ako nemaš sreće sa time koji je sud nadležan ( npr. da ti je nadležan Treći osnovni sud u Beogradu, na čijem području takodje imaš FCA dilera ), prvo ročište će da ti bude zakazano možda i tek za godinu dana. A sve to ti veoma dobro zna ona druga strana, kojoj bi najpre pripretio, tako da ih bukvalno „zabole“. A dok… Pročitaj više »

Peki

Pa zar ne moze neko do skokne do Madarske ili Austrije, kupi deo u prvoj „trafici“ i ugradi ga! Ko ih je*be i njih i garanciju i onako od nje nema srece!

moron

Peki, da li možeš da povučeš neku paralelu u osećaju u vožnji izmedju ovog novog 1,2 TCE MHEV od 130 ks i onog PSA 1,2T od 130 ks ?

I, recimo, ovaj 1,2 TCE od 130 ks u odnosu na „stari“ 1,33 TCE , u slabijem izdanju ( i on će paralaleno da se nudi u Australu? ) ?

Peki

Moze, renaultov 1.2 TCe MHEV je nekako „puniji“ i znatno diskretniji. U poredenju s kucnim 1.33 TCe/140 stvar se komlikuje jer kod ovog se efekat elektromotora ne primecuje (znatno je slabiji), ali u sustini ima veci obrtni moment. Koliko sam mogao razumeti ta slabija verzija nece biti ponudena za sva trzista, vec samo snaznija od 160 ks, mada je u planu da se u dogledno vreme obe ukinu…

J4ZZ3R

Nešto mi je meh ovaj Reno 🙁 Izgleda mi kao da je projektovan u Južnoj Koreji od strane Samsunga. Možda sam subjektivan, ali ja bih radije kupio 3008 nego ovaj Reno

moron

Mada već vremešan, 3008 meni izgleda kao avion u odnosu na ovaj Austral.

Branko

Meni se nekak dopada, posebno bočna silueta…

BB

Pogotovo što ima „avionsku“ instrument tablu 😜

Na koju se stalno žališ. 🤣

moron

U smislu vidljivosti instrumenata sa i-cocpitom, ja nemam problem u SUV gami ( 2008, 3008 i 5008 ), jer je tu „Headroom“ veći i položaj sedenja je drugačiji.
Ali, kod ovih „običnih“, gde je „Headroom“ manji i gde se sedi „zavaljenije“, meni je to katastrofalno i kako god da se namestim, ja pola instrumenata ne vidim.

BB

I meni liči koncepcijeki na prvi Koleos…
A čini mi se da će tako i da se prodaje 😉

BB

Gledam sve aute, nekako shima maleni prozori, visok bok, glume neki dizajn… I oči mi padoše na X5, kraj njega X3, pa oni imjau baš visoke prozore (k’o Berlingo) a izgledaju elegantno. Svi stavljaju mlinove za kafu a BMW gura sve jače (pa i prejake) motore. Svi smanjuju broj cilindara, BMW ima i 6 ako treba (da ne pominjem neke još jače)… Kako ti trendovi ne idu u istom smjeru za sve proizvođače? Što je dozvoljeno Bogu, nije dozvoljeno volu?

igi

BMW-ova ciljna grupa ima para da kupi V6 i ostale moćne motore. Da li bi ti kupio neki V6 Renoa ili Fijata od 300ks ili više za 60-70.000€ (minimum)?

BB

Ne bih ja, ali bih bar sa 4 cilindra… I šta ćemo sad?

mkm

Ako se ne varam X1 ima trocilindarski 1.5

BB

Ali ima u svom portfoliju od 3 pa do 8, raznih snaga, dizela, benzinaca… Za jedan model nekoliko vrsta motora. I BMW motor 2.0 ispunjava eko norme a Peugeot 2.0 ne može? Berlingo (putnički) ostaviše bez SUS motora, kao kvari im prosjek, a imaju čistog električara, pa kad imaš strujaća kako on ne može da doprinese u okviru modela da imaš i benzin i dizel?
Neka čudna logika je zavladala zapadnom Evropom gdje svi slijede iste norme a razvijaju vozila u različitim smjerovima…

s mile

„na izvestan način „osuđeni“ ste uglavnom na moja zapažanja…“

Peki, ti si oaza profesionalizma testiranja automobila u srbiji, testovi su realni, za razliku od mnogih copy paste PR saopštenja. Samo tako nastavi.

p.s. bio bih ti zahvalan za pojašnjenje ovih 3 tačkica, ja ih puno koristim, a neki mi prebacuju…. ne kapiraju njihovu svrhu…

pozz

moron

„na izvestan način „osuđeni“ ste uglavnom na moja zapažanja…“

Ako je to „kazna“, daj nam odmah „doživotnu“, ali da imamo redovno testove za čitanje 😊

Peki

Jednostavno nesto se ostavi nedoreceno… 🙂 Ostavimo drugima da donesu izvestan zakljucak na osnovu napisanog…

Dr Grozozo

Odličan tekst kao i uvek. Na kraju se iznenadih potrošnjom. Imam Kadjara 21′ 1.3tce 160 EDC, i odometar nisam poništio poslednjih 10 hiljada km. Potrošnja je trenutno na 6.3l, dok je letos bila 5.9-6.0. Najvažnije je da naglasim da ne vozim po Bg gužvama već živiđ u maloj sredini, i nakon 3-4 učice izlazim na magistalni put. Vidim iznenade se u servisu u Bg kada vide potrošnju pa je moja pretpostavka da isti model nekome može da troši i 9do10 litara. Ja sam na kraju zadovoljam odabirom, ali pratim šta se dešava u auto industriji da bih znao šta činiti… Pročitaj više »

BB

Test vožnja i nije nešto realna što se tiče potrošnje. Prvo štonse dobije nerazrađen auto koji troši više nego kad pređe par hiljada kilometara. A drugo zato što se nnato nakači kao na igračku koja je dostupna ograničeno vrijeme pa se malo žešće pritišće desna papučica. Onda u takvom ritmu mnoge stvari mogu da zasmetaju koje u realnom životu nisu vidljive. Tako sam ja jednom probao C4 sa robotizovanim mjenjačem, stisnem gas… auuu mašem glavom k’o konj pred građom…
Vidim ne valja tako, počnem da vozim normalno, ma ništa ne cima, sve ide „kao mlijeko“…

moron

To sa potrošnjom je sasvim normalno za vozilo koje se ne vozi po gradu. Moj CRV „grada ne gleda“, a najveći broj kilometar je zgazio po magistralnim putevima, „na redovnim linijama“. I posle oko 32 kkm prosek potrošnje po aplikaciji mu je samo oko 6,5.
Naravno, po auto putu je žedan i pri 130 „zahteva“ oko 8-8,4. Ali, magistralni put sve to veoma lako ispegla. Mada je sve to oko same potrošnje i potpuno nebitno, osim ako si taksista.

Fala Qrcu

Može li ko dopuniti Sekija, ima li ovo smeće… Lanac ili remen ? Koliko koštaju servisi i kad se ide na servis ? Ako ima veliki servis, cijena istog?
Čisto radi poredjenja, cijena servisa na 1.5 dizelu je veća od cijene na 2.2 kod alfe. I to za 50 %, pa ti vidi.

moron

Često insistiraš baš na tim, istim pitanjima.
I ja mislim da su ti pitanja veoma razumna i legitimna.
Ali, mislim da bi pribavljanje podataka o ceni redovnog servisiranja ( pa i velikog servisa ) bilozaista velik napor za Pekija, bez garancije da bi u tome i uspeo. Sem toga, zbog daleko veće cene radnog časa u EU, cene toga ne bi odgovarale balkanskim prilikama ili je bolje da kažem, prilikama na EX-YU prostoru. A Peki sve ovo i piše za nas.

xtrimi

PEKI ne bi se ja uzbuđivao. AJ sam ovaj portal otkrio tek kada sam video da te tamo nema a ovde ima. NE znam koliko je dugo postojao pre tebe ali eto moje iskustvo.

O automobilu ne zna šta reći ali meni se ne dojme. Mnogo lima a malo prostora takav mi je utisak.

Air

Zna li se uopšte kada će najzad biti dostupan kod nas? Na nekim tržištima se cenovnici znaju već 2-3 meseca, a ex-Yu zaobilaze u širokom luku.

Po dizajnu, lošije su mi dosta verzije sa ovakvim branikom, dok su Esprit Alpine i Iconic mnogo bolji. Multimedija je sigurno daleko bolja od bilo čega drugog u klasi.

TheStig

Mala utjeha ako multimedija valja kad je ostatak auta smeće.

BB

Seosko đubre nije otpad nego resurs 😜

DUDE

Katastrofa. Genericki bezdusni dizajn, prenapumpana cena, premalo prostora, kokpit kao novogodisnja jelka.
Za 37.000eur, koliko kosta najjeftiniji Renault, kod Hyundaija se dobija Tucson 1.6t sa 180ks, 7-stepenim DCT menjacem, 4×4 pogonom i najjacim Impression paketom opreme (nema sta nema).

Air

Za te pare na rumunskom Renault sajtu možeš da konfigurišeš Techno Esprit Alpine sa dosta dodatnih opcija.

Kittitelj

Vozacevo sediste vec pokazuje znakove pohabanosti – leva kozna strana, pitam se sta ce biti posle 200000, 300000km… Rezervna guma LingLong, je li „made in Serbia“?

BB

Dobro oko 👍

I ja sam vidio neki natpis na rezevnoj gumi i pokušao da odgonetnem šta je, ali me nije asociralo da je Linglong, kontao sam da ima još slova ispred.

👏

mkm

Rezervna guma Linglong. WTF?

Air

Slovenci i Hrvati objavili najzad cene. Mi smo ipak zadnja rupa na svirali.

moron

Drugi uvoznik.

BB

Maloprije vidim cijena na bilbordu: 52500 KM (za potpuno opremljen model, tako piše). Mada u cjenovniku počinje 3000 KM skuplje …

Igor

Postovani, razmisljam o kupovini Renault Australa MILD HYBRID 140. Da li neko ima iskustva sa ovim automobilom? Ovo je benzinac 4 cilindra od 1300 kubika + blaga elektro podrska. Moze li neko da podeli samnom realna svakodnevna iskustva, da li je navedeni motor dovoljno jak za ovako tezak automobil, koja mu je potrosnja, da li je trom, da li je suvise bucan i slicno… I da li su reseni problemi sa nabavkom rezervnih delova za Renault?
Hvala unapred na odgovorima i pozdrav.

J4ZZ3R

Znam da je ružno ovo što ču ti reći, ali kupi CX5 ili CRV, a ako mora Francuz 3008… Jeste da enterijer Kađara deluje futuristički, ali velike su to pare za Reno. UK mediji zameraju nemirnu vožnju, zvučnu izolaciju itd

Igor

Hvala ti na odgovoru, ali cena ovog Australa je ipak desetak hiljada manja u slicnom paketu opreme u odnosu na CX5 ili CRV…

MRN

U kojoj opremi Austral kao standard ima radarski tempomat ( ili, „poluautonomnu vožnju“, kako to Peki često napiše, a poslednji put je to napisao juče, u testu za RAV-4 ) ?
Ja mogu odmah da ti kažem, ali, pogledaj i sam.
U pitanju je samo jedan motor i samo jedan paket (uz taj motor) – ako pričamo o standardnoj opremi.
Ima, dakle, vrlo jednostavan razlog zašto Austral ima niže ulazne cene u nižim paketima opreme. Isti recept je primenjen i kod Tucsona i Sportage-a i QQ-a i …

Igor

Hvala ti, to je jasno. Ali realno meni tempomat nije toliko potreban jer ono jednom godisnje kad idem na duzi put mogu da izdrzim i bez tempomata, a realno ono sto mi je interesantno od opreme dobijam u techno paketu za oko 31K. A to ne mogu da dobijem kod Mazde ili Honde za te pare. Da li znate ikog da je probao ovaj auto sa manualnim menjacem i motorom od 140ks?

MRN

Naravno, svako od nas najbolje zna koju opremu želi i koju opremu je spreman svojim novcem da plati, tako da je svako razmišljanje pojedinačnog kupca potpuno legitimno. Da nije, imali bismo samo jedan te isti paket opreme kod svih automobila iste klase, bez obzira na brend.

J4ZZ3R

Imao si do skora CX5 sa proizvodnjom 2022.u New Ground paketu za 33k (bez adaptivnog tempomata koji tebi ne treba, mada po meni velika ti je greška da tu opciju ne štikliraš makar jednom godišnje samo išao na letovanje).
Po meni ja bih pre kupio Tucson nego Austral.
Danas videh neku Atecu sa 1.5 TSI 150KS za 27k…. Da li ti možda igra veći kompakt poput Civica ili Octavie?

Igor

Škodu sam batalio generalno, jer kad sam usao u salon prvo što su mi rekli nakon „dobar dan“ je da je rok isporuke do godine dana…to mi je zaista predugo da čekam. A inače, pošto sam malo matoriji, SUV mi je interesantnije rešenje zbog sedenja i ulaženja/izlaženja. Seat mi se s druge strane ne dopada. …što bi se reklo „nema vibre“ 🙂 . Hvala još jednom na odgovorima i preporukama, Konačna odluka će pasti nakon probne vožnje (i Australa i Tucsona). Pozdrav!

Peki

Igore imas dva testa u arhivi u vezi Renaulta Austral. Trenutno vozim jedan s motorom 1.3 TCe 160 i automatskim menjacem, bice objavljen uskoro. Ukoliko si nestrpljiv nas drugar Aleksandar Ugljesic ga je nedavno vozio, mi nismo ljubomorni te ti preporucujem da odes na njegov sajt i procitas zapazanja…

Igor

Hvala puno, procitah… Ali izgleda da niko nije radio test ovog automobila sa motorom 1.3 tce 140 ks i manualnim menjacem… ili bar ja ne mogu da pronadjem. A za test voznju ce mi dati automatika 160… prosto ne mogu da pretpostavim ni usanjam kakva bi to razlika mogla da bude…

J4ZZ3R

Zanimljivo je da na primer u UK prodaje samo full hibrid sa 1.2 motorom i 200ks.
Taj motor od 140ks ti je obično u drugim vozilima označen kao rastrošan i ne osobito živahan. Pogledaj testove Qashqaia sa tim motorom jer oni dele platformu

BB

Evo ja gledao test danas baš takvog koji tražiš… https://youtu.be/EbGttsq-oDw

A jedanput sam ušao u to vozilo, ono što mogu reći da đnogo bolje izgleda nego na testovima (slike i video), i to baš mnogo bolje. Ono što meni znači je da su sjedišta šira i komotnija (u C5 Aircross sjedim na bočnim osloncima), tako da meni odgovara Austral, Sportage i Tucson. Ako su podaci iz testa tačni, potrošnja nije neki problem…

Eto da te spasim od napada ovih mazdaša 😜😂

Igor

Hahaha 🙂 hvala!

BB

A ti se javi kad uzmeš da vidimo kako to ide iz prve ruke 😉

Igor

Obavezno 🙂

J4ZZ3R

Ima da te kune jednog dana 🙂 ali sreća ima delova, Francuska nije daleko 🙂

BB

Tamo sad trenutno ima više auta za dijelove nego čitavih auta. Kad ga uzme, a u Francuskoj spale sve aute, njegovom će skočiti vrijednost pa će me stalno zvati na janjetinu zato što je dobar posao napravio 😜

J4ZZ3R

A ja ću da budem onaj lik „e jesam ti rekao“ 🙂
Reno se kupuje samo do dužine od 409cm 🙂 vwći od toga jedino na poklon ako se dobije

Igor

Ok, hvala na savetima, nisam jos ništa prelomio. Prvo da probam oba, pa ću onda da donesem odluku. Ovih dana sam obilazio razne salone, i mogu samo reći da mi se Austral nakviše dopao i iznutra i spolja. Stvarno su ga lepo uradili i on mi je priznajem favorit. I ja sam malo skeptičan oko kvaliteta i pouzdanosti, ali računam ako daju garanciju 6 godina onda valjda mora da bude dobar … ne znam ni sam … nego gde nađe baš 409cm kao magičnu prekretnicu ?

moron

PRODUŽENA garancija na Renault hibrid od 6 godina ili 100.000 km je danas malo u svetu hidrida.
Kod Honde ti je FABRIČKA za hibride 8 godina ili 160.000 km.
Kod Toyote jeste FABRIČKA 3 godine ili 100.000 km, ali, ako želiš besplatnu produženu RELAX garanciju, to može da traje do 10 godina ili do 185.000 km.

MRN

Izvinjavam se, pogrešan (stari) nik sam stavio.

Igor

I samo da pitam jos nesto, posto se dvoumim izmedju Australa i Hyundai Tucsona… da li mislite da je ovaj drugi bolji izbor ?

Rikošet

Vozio sam taj model. Korektan u svakom pogledu. Potencijalne mane tokom noćne vožnje su previsoko postavljeno ambijentalno osvjetljenje na vratima, pa ako si niže građe biće ti „blizu“ očiju. Multimedija je savremena, ali je dominantna svjetlost ekrana takođe tokom noćne vožnje. Moje naočare anuliraju većinu te svjetline, ali smatram i to potencijalnom manom. Svjetlina se može ručno podesiti, ali nemoguće je izbjeći činjenicu da dizajneri nisu razmišljali praktično već samo da bude lijepo na oko. Osvijetljeni segmenti se reflektuju u vjetrobranu i staklima što takođe ne volim… Motor je „provjereniji“ od druge opcije sa 1.2 trocilindrašem. Mjenjač korektan, ali utori… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Rikošet
Igor

Hvala ti puno na detaljnom odgovoru. Srdacan pozdrav!

J4ZZ3R