1. Home
  2. Industrija
  3. Bliži se trenutak odluke za Lamborghini i Ducati
Bliži se trenutak odluke za Lamborghini i Ducati
0

Bliži se trenutak odluke za Lamborghini i Ducati

203
0
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo Volkswagen grupe uskoro bi trebalo da donese odluku o budućnosti nekolicine brendova iz svog portfolija. 

Ukoliko se može verovati stranim portalima, na meti je nekolicina proizvođača, pre svega Bugatti, Lamborghini i Ducati. Pored njih navodno je ugrožen i Bentley, a VW grupa želi da se reši i dizajnerskog studija Italdesign… Prošlo je gotovo dva meseca od pojave prvih glasina da će Bugatti preći u ruke Rimca u zamenu za veće učešće Volkswagena u vlasničkoj strukturi hrvatske kompanije. No, od tada nije bilo nikakvi novih informacija u vezi sa ovim poslovnim poduhvatom…

Ipak, kako je Herbert Dis nedavno najavio ulaganje od čak 73 milijarde evra u razvoj novih tehnologija, poput električnih automobila, veštačke inteligencije i digitalizacije, jasno je da VW zaista namerava da neke od brendova iz svog bogatog portfolija proda. Herbert Dis je za Rojters potvrdio da rade na stvaranju „pravnog okvira“ za kompanije u Italiji.

Ovde se najverovatnije radi i o formiranju novog entiteta čiji bi deo bili Lamborghini, Ducati i Italdesign. Moguće je da će onda biti ponuđeni na prodaju „u paketu“, ili da će uprava nemačkog giganta rešiti da ih izvede skupa na berzu. To je mač sa dve oštrice, jer smo videli da je Ferrari fantastično prošao na berzi, dok je Aston Martin doživeo pravi fijasko…

Istina je da su i Lamborghini i Ducati „procvetali“ pod upravom Volkswagen grupacije. Tako ovi italijanski brendovi godinama unazad ređaju prodajne rekorde uz veliki broj isporuka, s obzirom na to da se radi o markama koje nisu velikoserijske. Lamborghini je 2019. godine isporučio 8.205 automobila, a u prethodnih devet godina znaju samo za rast prodaje… „Razjareni bik“ je prisutan u više od 50 zemalja, s tim da su glavna tržišta SAD, Kina, Japan, Velika Britanija, Nemačka, arapske zemlje poput UAE i Saudijske Arabije, i naravno Italija.

Ducati je u 2019. godini dostavio 53.183 motocikla, što je rast u odnosu na 2018. godinu, ali je nešto slabiji rezultat naspram 2017. godine kada su isporučili malo manje od 56.000 dvotočkaša. Podsetimo, VW je već pokušao da pronađe novog vlasnika za Ducati, i to upravo 2017. godine, ali su moćni nemački radnički sindikati zaustavili proces prodaje. Tada se govorilo da postoji nekoliko zainteresovanih uključujući indijski Bajaj Auto kao i američki Polaris.

Tokom prethodne godine, italijanski proizvođač motocikala inkasirao je ukupno 716 miliona evra, uz operativni profit od 52 miliona evra. Prosečna cena prodatih Ducatijevih motocikala u 2019. godini bila je 13.500 evra što je visoka brojka u svetu dvotočkaša. Ducati je prisutan u više od 90 zemalja širom sveta.

Veruje se da će sudbina ovih brendova biti rešena tokom tekućeg meseca na sastanku rukovodstva Volkswagen grupe. Za sada, sve opcije su u igri, mada se čini da većina naginje ka prodaji čuvenih marki…

AutoRepublika 

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments