1. Home
  2. Industrija
  3. Mini na raskršću, BMW ga šalje među električne brendove
Mini na raskršću, BMW ga šalje među električne brendove
0

Mini na raskršću, BMW ga šalje među električne brendove

112
0
Podelite sa prijateljima:

BMW grupa se ne plaši elektrifikacije, a po svemu sudeći Mini će biti prvi brend u okviru grupacije koji će preći isključivo na električne modele. 

Otkako je BMW preuzeo upravljanje britanskom markom ovaj proizvođač je bukvalno procvetao. Od brenda koji nije mogao da se nametne kupcima van Ostrva, do premijum igrača sa ozbiljnom godišnjom prodajom ne samo u Evropi, već i van nje.

No, sa novim trendovima i velikim promenama koje su u toku u savremenoj automobilskoj industriji, BMW želi da poveri novu ulogu Miniju. To je prelazak na proizvodnju samo električnih vozila, kao i povratak Minija svojim korenima.

Šta to tačno znači? Već sada imamo najave rukovodilaca Minija da će nova generacija njihovih vozila ostati u ovim gabaritima, ili se smanjiti. Klasični Mini iz šezdesetih godina prošlog veka bio je dugačak oko 3 metra, dok je poslednja iteracija Mini Coopera narasla na 3,6 metara. Ipak, teško da će doći do pojave modela kraćeg od 3,3 metra, kamoli nekadašnjeg trometraša.

„BMW vidi Mini kao svoju ulaznicu u sferu manjih gradskih automobila“, rekao je jedan neimenovani zvaničnik nemačkog proizvođača. U ovoj sferi bi električni automobili trebalo da ponude svoj maksimum. Stoga i BMW trenutno vaga da li da Mini postane električni „ambasador“ cele grupacije.

Šef Minija Bernd Korber, izjavio je da će ta marka u narednoj deceniji pored SUS agregata nuditi i hibridne i električne modele. On odbacuje mogućnost da se u idućim godinama potpuno pređe samo na električna vozila.

„Smatram da nije momenat za takvu tranziciju. Električni modeli napreduju iz dana u dan, ali još uvek ne možemo da pružimo dovoljno veliku autonomiju, brzinu punjenja baterije i odgovarajuću infrastrukturu.“

Korber je ipak potvrdio da je pomenuta promena moguća nakon 2030. godine. „Tada ćemo biti potpuno spremni za isključivanje SUS agregata i prelaz na alternativne pogone“, zaključio je prvi čovek Minija.

AutoRepublika 

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments