1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Audi predstavio A8 Coupe
Zanimljivost dana: Kada je Audi predstavio A8 Coupe
8

Zanimljivost dana: Kada je Audi predstavio A8 Coupe

7.53K
8
Podelite sa prijateljima:

Pre ravno 25 godina, nemačka marka prikazala je fantastični pozamašni kupe, baziran na prvoj generaciji modela A8.

Audi je od početka devedesetih godina prošlog veka bio rešen da dostigne rivale BMW i Mercedes. Tako je plasman prvog A8 1994. godine trebalo da dokaže prestiž brend sa četiri prstena. No, uprava Audija želela je da ode korak dalje i ukaže na potencijal tog modela.

Na Salonu automobila u Ženevi 1997. godine predstavljen je A8 Coupe, baziran na istoimenoj limuzini, ali u daleko atraktivnijem izdanju. Eliminisanjem B stuba dobijena je još elegantnija linija, te je A8 Coupe privukao ogromnu pažnju javnosti u švajcarskom gradu.

Prikazani kupe bio je dug nešto više od pet metara, što će se kasnije ispostaviti i kao glavna prepreka za germanskog proizvođača u prevođenju koncepta ka serijskom modelu. Promena je bilo i unutar vozila, a kao jedna od glavnih izmena navode se nova sedišta, tačnije ona preuzeta iz manje prestižnog A4 Cabrio.

Pod haubom se nalazio 3,7-litarski V8 agregat koji je isporučivao 230 ks i 235 Nm. Zahvaljujući obilatoj upotrebi aluminijuma i drugih laganih materijala, ukupna masa vozila iznosila je 1.735 kg, što je daleko manje od većine električnih subkompaktnih krosovera današnjice.

Otuda su i performanse bile na ozbiljnom nivou. Juriš do 100 km/h završavao se za 7,3 s, dok je maksimalna brzina bila ograničena na 250 km/h. Zanimljivo je da je Audi ponudio samo pogon na prednje točkove, a snaga se na iste prenosila putem petostepenog manuelnog menjača.

Audi A8 Coupe – šta je bilo sa serijskom verzijom?

Iako je Audi privukao mnogo potencijalnih mušterija, rukovodstvo je na kraju odlučilo da A8 Coupe ne stigne do proizvodnje.

Prema izvorima iz Nemačke, tadašnja uprava Audija uplašila se da će posle inicijalnog zamajca doći do prestanka potražnje. Šta više, ističe se da je komercijalni neuspeh BMW-ove izvorne Serije 8 značajno doprineo odluci da se stopira projekat Audi A8 Coupe.

Kao što je poznato, Audi A8 otada nije dobio svoje kupe izdanje, iako su rivali stvorili takve glomazne automobile. Mercedes godinama unazad nudi S klasu u kupe verziji, a BMW je u međuvremenu stvorio drugu generaciju “osmice”.

Audi se opredelio za drugačiji put, mada nije isključeno da u narednom periodu vidimo nekakav grandiozni električni kupe od ove marke.

Đorđe Platiša

(7532)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Shvatili na vrijeme da je „S kupe“ krupan zalogaj za njih.

Rikošet

Više bukovine ima u njemu, nego plastike 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
s mile

bilo nekad, sad se pripoveda 😉

Laki

Realno.

Matija

Ovaj prototip sam vec odavno zaboravio. Nije ni cudo, na njemu nema bas niceg novog i interesantnog sto bi skrenulo paznju gledalaca i kupaca. Tipicna kutijasta karoserija osmice – jedan krov je odsecen drugi stavljen. To je sve. Dobro je da su se menadzeri uplasili na vreme i odustali od proizvodnje!

Vladimir

Danas bih ovakav auto koštao najmanje 200-300.000e….Steta što nije doživeo serijsku proizvodnju.Imao sam priliku svojevremeno da vozim u jednoj firmi A8,4.2 atvosverac dozivljaj voziti i putovati takvim autom.A tek ovaj kupee….

Mustang

ne verujem da će ikada izaći audi kupe
mercedes verovatno neće ponuditi novu s klasu u kupe formi
bmw će 8 i 4 zameniti srednjom 6
tako da je ovo kategorija koja polako nestaje

Matija

Kupee sa dvoja vrata zamenjuju kupei sa cetvoro vrata. Prakticniji su. Kod Audija to su A5 i A7. Varijanta A5 sa dvoja vrata se gasi a ona sa cetvoro vrata ostaje. Uopste u svim klasama modeli sa dvoja vrata nestaju – malo se kupuju.