1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se američki supersportista
Prodaje se američki supersportista

Prodaje se američki supersportista

331
1
Podelite sa prijateljima:

Ruku na srce, američka automobilska industrija nikada nije imala automobile u kategoriji egzotičnih sportista kao što su Ferrari, Lamborghini, pa i Porsche možemo svrstati u tu grupu. Jeste da je Ford GT40 imao svoje momente slave, i da je tokom godina postojao veliki broj privatno izrađenih primeraka, ali sumnjamo da je gotovo iko čuo za njih i većina je umrla tihom smrću, bez da bi iko uopšte primetio.

Ali u periodu od 2000. do 2009. godine je postojao legendari Saleen S7, a njegov tvorac Stiv Sejlin je želeo da izmeni takve predrasude.

On se proslavio tjuniranjem raznih Fordova za profesionalni auto-moto sport tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a sa samostalnim modelom S7 je želeo da napravi „američki Ferrari“. I u velikoj meri je uspeo u tome, pošto je S7 sa opcionim 7,0-litarskim motorom razvijao 750 konjskih snaga, ubrzavao iz mirovanja do 100 km/h za samo 2,7 sekunde i mogao da dostigne maksimalnu brzinu od čak 400 km/h.

Možda još bitnije od toga jeste podatak da je S7 imao izuzetno uspešnu trkačku karijeru i pobeđivao u svojoj kategoriji u raznim šampionatima, uključujući i onaj na čuvenoj trci 24 sati LeMansa.

Na kraju je proizvedeno samo 98 primeraka, od čega je 17 korišćeno za profesionalni auto-moto sport, a ostali za ulicu, to jest redovan saobraćaj. Svega dvadeset je razvijalo spomenutih 750 „konja“ dok je preostalu 61 jedinicu pokretao identičan agregat, ali sa 550 „grla“.

Na priloženim fotografijama možete da vidite S7 sa 750 konjskih snaga iz 2005. godine koji je do sada prevalio svega 1.215 kilometara. U svoje vreme ovaj sportista je koštao 500 hiljada dolara (oko 689.180 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti), što je ujedno ključni razlog zašto je samo tako mali broj primeraka pronašao vlasnike.

Ovaj konkretni primerak je opremljen i šestoštepenim manuelnim menjačem, kožnim crvenim enterijerom, GPS sistemom i najmodernijom tehnologijom dostupnom pre petnaestak godina (koja verovatno deluje smešno prema današnjim standardima). Davalac oglasa ne navodi ko ga je sve tačno posedovao, niti zašto je vožen jako malo, ali teško da ćete pronaći S7 sa manjim brojem kilometara na satu.

Kada je pojavi na nadmetanju u organizaciji kuće Mecum, koja se organizuje u kalifornijskom gradu Monterej tokom avgusta, eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji oko pola miliona „zelembaća“.

Navedena brojka je manje-više u rangu sa ostalim Saleenima i relativno pristupačna kada se pogleda šta ovaj automobil pruža. Možda S7 nikada nije postao „američki Ferrari“, ali tokom kratkog perioda, svako je znao za njega i legenda nastavlja da živi.

AutoRepublika

(331)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Čim vidim ovaj auto odmah me podseti na Test Drive Unlimited iz 2006.