1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nikola postaje prvi američki kamion-smećar na struju
Nikola postaje prvi američki kamion-smećar na struju
0

Nikola postaje prvi američki kamion-smećar na struju

467
0
Podelite sa prijateljima:

Kada se zna u kojoj popularnosti uživaju u medijima električni automobili ovih dana, moramo da priznamo da je malo čudno što se identičnim uspehom ne mogu pohvaliti i teretna vozila. Naravno, bilo je par reči o baterijskom kamionu Tesli Semi, a prošle sedmice je i Freightliner napisao istoriju kada je njegov električni model eCascadia prešao približno pola miliona kilometara u realnim vozačkim uslovima, o čemu smo i pisali. Još jedno veoma zvučno ime je kompanija Nikola, sa kojim se Tesla trenutno tuži oko dizajna dva kamiona.

Obe firme ciljaju na velike šlepere, a kako sada stvari stoje, kompanija iz američke savezne države Arizone želi da proširi ponudu i sa manjim kamionom namenjenim obavljanju zadatka koji se tiče odvoženja smeća, na osnovu čega je i cela kategorija ovih teretnjaka ponela naziv „smećar“.

Kako je Nikola preneo na svojoj stranici, firma Republic Services je naručila 2.500 primeraka, a reč je o drugom najvećem skupljaču smeća u Americi, a ista kompanija je i u poslu recikliže prikupljenog otpada. Tako velika firma radi u mnogim američkim gradovima gde im je potrošnja goriva izuzetno bitna, a starije generacije dizel kamiona su se pokazale kao izuzetno neefikasne.

Nepoznato je do kada će Nikola morati da isporuči vozila, a po nekim pričama to će se najverovatnije desiti do 2023. godine. Ukoliko Republic Services bude zadovoljan novim kamionima i računica o uštedi se pokaže dobrom, firma namerava da udvostruči narudžbinu. Pojedini mediji kažu da će novi „smećar“ razvijati oko 1.000 konjskih snaga i biti u stanju da pređe oko 240 kilometara sa jednim punjenjem baterije, što je više nego dovoljno za svakodnevni posao.

U zvaničnom obraćanju medijima, Nikolin prvi čovek Mark Rasel kaže da je ova porudžbina posebna iz još jednog razloga, a to je podatak da će po prvi put u istoriji jedan „smećar“ stići iz samo jedne firme. U prošlosti bi kompanije, kao što je na primer Republic Services, kupovale šašiju, kabinu i prikolicu od jednog proizvođača, a zatim nadogradile prikolicu od drugih firmi. Nikolin proizvod će obavljati celokupni posao, pa samim tim vlasnici ne moraju da brinu o garanciji različitih firmi.

Tradicionalni američki smećar iz 2020. godine

Ostaje nam samo da sačekamo da vidimo nove kamione na ulicama.

AutoRepublika

(467)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments