1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Zanimljivost dana: Mrtvački kovčeg na točkovima … Ali bukvalno!
Zanimljivost dana: Mrtvački kovčeg na točkovima … Ali bukvalno!

Zanimljivost dana: Mrtvački kovčeg na točkovima … Ali bukvalno!

361
6
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko volite da gledate klasične crno-bele američke serije, onda bi ona s nazivom „The Munsters“ definitivno zauzimala sam vrh među porodičnim komedijama. Emitovala se sredinom šezdesetih godina prošlog veka i prati život legendi horor filmova, kako pokušavaju da prežive u tadašnjem svetu bez da shvate da su različiti.

Otac je Frankenštajnovovo čudovište, mama i deka vampiri, a sin vukodlak. Prezivaju se Munster što je naravno šala na osnovu reči „monster“ koja se prevodi kao „čudovište“.


U jednoj od epizoda, ćale gubi porodični automobil Munster Coach u lokalnoj uličnoj trci, a deka pokušava da ga vrati tako što pravi sopstveni četvorotočkaš za takmičenje. Krajnji rezultat možete da vidite na priloženim fotografijama, a dobio je ime Dragula.

Za snimanje je izrađeno pet primeraka od kojih su svi preživeli i jedan od njih će se uskoro naći na aukciji preko čuvene kuće Mecum. Zanimljiv je onaj detalj koji govori o tome kako je automobil uopšte nastao. U pomoć je pozvana čuvena stilska kuća Barris Kustoms, i njegov vlasnik Džordž Beris, koji je u spomenuto vreme proizvodio govoto sve filmske legende.

Pošto je lik deke u seriji bio vampir, Beris je od početka želeo pravi mrtvački kovčeg na točkovima. Međutim, bio je aktuelan samo jedan veliki problem, a to je tadašnji američki zakon koji je zabranjivao prodaju kovčega bez sertifikata da je osoba zaista preminula. Ovaj slavni dizajner će kasnije reći da je bio prinuđen da do kovčega tako što će potplatiti nekog, i zato se morao pojaviti posle radnih sati u mrtvačnici gde je jedan od zaposlenih predao kovčeg, iako je bio svestan da krši zakon.

Nakon toga razvoj je tekao dosta brzo. Kovčeg je postavljen na šasiju Forda Modela T, sa velikim staklom po uzoru na bolide Formule 1 i izduvnim granama sa strane.

Pokretao ga je takođe Fordov benzinac sa osam cilindara zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) i 350 „konja“. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača, a od nule do 100 km/h je mogao da ubrza za manje od četiri sekunde.

Dragula nije samo izgledao fantastično već je bio potpuno funkcionalni četvorotočkaš i kasnije viđan na javnim putevima. Beris je posvetio veliku pažnju na detalje i zaista mu treba odati čast. Primera radi, osam izduvnih grana su bile postavljene uspravno, slično rasporedu na muzičkom istrumentu „organ“, a koji viđamo u crkvama. Zatim, prednja svetlosna grupa je ličila na stare lampe, a maska hladnjaka na ploču koju viđamo na groblju.

Dragula se odlično uklapao u celu sliku Munstersa, pa nije čudo što se za svaki od pet primeraka zahtevaju visoke sume novca kada se pojave na aukciji. Ovaj put to će se desiti u januaru, a očekuje se da će novi vlasnik morati da izdvoji preko milion američkih dolara.

Zoran Tomasović

(361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Dacia!

himera

Logan

TheStig

Hahaha🤣Ma siguran je Dacia automobil, al’ kad stoji parkiran 😜😋

Onaj što ga zgazilo vreme

KILL automobil, made by Kore“j“a. Pepein za Kim Džong Un, auto „luđaka“

Yankee

comment image

Yankee