1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Zundapp Janus
Zanimljivost dana: Zundapp Janus

Zanimljivost dana: Zundapp Janus

620
6
Podelite sa prijateljima:

Tokom trajanja skoro sedam decenija, Zundapp je važio za izuzetno cenjenog proizvođača motocikala iz Nemačke. Istovremeno, Dornier je bio pionir avionske industrije i debitovao je s nekoliko veoma poznatih modela za civilnu i vojnu upotrebu. Šta se desi kada dva proizvođača zajedno razviju automobilu? Krajni rezultat je Zundapp Janus.

Dornier Flugzeugwerke je osnovan 1914. godine, ali je najveću slavu stekao tokom Drugog svetskog rata sa lovcima poput modela Do 17. Tu su bili i bombarderi s oznakom Do 217. Iako će kasnije pasti u zaborav u poređenju sa konkurencijom iz Heinkela i Junkersa, Dornier je ipak igrao veliku ulogu za nacističku Nemačku u Drugom svetskom ratu.

 

Međutim, predsednik i osnivač kompanije Klod Dornier nikada nije želeo da stavi „sva jaja u jednu korpu“, pa je još u predratnom periodu razmišljao proizvodnji automobila. Takva ideja je na kratko ignorisana kada su nacisti došli na vlast, pa Dornier nije imao izbora nego da sluša naređenja, ali izbor je bio još manji posle Drugog svetskog rata. Naime, kao jednoj od poraženih država, Nemačkoj nije bilo dozvoljeno da nastavi s proizvodnjom vojne opreme, pa se Klod bacio na automobile.

On je primetio veliku popularnost takozvanih „bubble“ („balonasti“) vozila koji su se pokazali izuzetno popularnim u razrušenoj Evropi gde je kupovna moć bila izuzetno niska. Sredinom pedesetih godina prošlog veka debituje Dornier Delta u prototip fazi, ali konstruktor brzo odustaje od daljeg razvoja nakon što uspeva da pokrene sopstveni biznis u Španiji i Švajcarskoj.

Istovremeno, Zundapp je imao izuzetnu reputaciju u celoj Evropi po veoma pouzdanim motociklima za svakodnevnu upotrebu. U vreme kada se Evropa oporavljala od rata, sve šta su kupci mogli da priušte su bili upravo motocikli pa je prodaja Zundappa eksplodirala. To je ostavilo kompaniji dovoljno prostora i novca da se širi, pa je razmatrana i mogućnost proizvodnje automobila.

Kako Zundapp nije imao iskustva sa takvim vozilima (sa izuzetkom prototip modela Porsche Type 12 iz ranih tridesetih godina), razmatrane su ideje da se kupi licenca od većih poznatih firmi kao što su Kroboth, Brutsch i Fuldamobil.

Međutim, tada se pročula priča da spomenuti Dornier Delta neće ući u serijsku proizvodnju pa se Zundapp obraća Klodu i kupuje spreman prototip model. Na njegovoj bazi će debitovati Zundapp Janus koga je proizvođač predstavio s objašnjenjem da je „prvi mikro automobil koji javnost želi da vozi“ i na taj način apludirao da konkurencija ima mušterije samo zbog toga što ne može da priušti ništa bolje.

Za početak, Janus je imao dvoje vrata, ali na potpuno drugačijim lokacijama nego što smo navikli kod tradicionalnih vozila. Jedna su se nalazila u prednjem delu automobila, a druga praktično na mestu gde bi se kod većine modela nalazila vrata prtljažnika. Ovaj detalj nije bio slučajnost i odlično se uklapao u ime Janusa, koje je nastalo na osnovu rimskog Boga s dve „face“, to jest dva lica (jednog napred a drugog pozadi).

Dvotakni agregat se nalazio u sredini automobila i razvijao je 14 konjskih snaga iz zapremine od 245 kubnih centimetara, što je omogućavalo maksimalnu brzinu od 80 km/h. Enterijer je pružao dve klupe koje bi se mogle spustiti i spojiti čime bi se dobijao mali krevet.

Prodaja je startovala u junu 1957. godine i potrajaće do sredine naredne godine. U tom periodu će biti prodato samo 6.902 primerka, a ključni razlog leži u podatku da je Janus koštao više nego Volkswagen „Buba“ i bilo koji drugi mikro automobil.

Na kraju, Zundapp je prodao fabriku Boschu i vratio se proizvodnji motocikala, a u tom biznisu će opstati sve do pokretanja stečajnog postupka, što se nažalost dogodilo tokom 1984. godine.

Zoran Tomasović

(620)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Profesor Zündapp, Auti 2.🤪

BojanNeki

Citroen više liči na ovo gore nego na stari Ami.

comment image

D_C

Prilozicu dole par fotografija Janusa i jos nekih nemackih mikro-automobila od vise koje sam i sam imao prilike da napravim. Videvsi ih ‘uzivo’, makar i samo u muzeju, namecu se dva utiska: 1. Ovo su zaista mikro vozila. Peglica i Mini Moris su duzi nekih 20cm od Janusa koji je bio jedan od vecih primeraka svoje klase. Fica je 40cm duzi – limuzina naspram njega. U Janusu je bilo moguce smestiti 4 osobe, pri cemu se sedi ledja u ledja jer putnici na zadnjem sedisu gledaju prema nazad. Inace, vecina ovih mikro vozila imaju mesta za dve osobe. 2. Performanse:… Pročitaj više »

Yankee
D_C

eto sta covek dobije kad ukrsti auto sa usisivacom 🙂