1. Home
  2. Vesti
  3. Ford nema u planu ponovnu proizvodnju performantnog pikapa
Ford nema u planu ponovnu proizvodnju performantnog pikapa
1

Ford nema u planu ponovnu proizvodnju performantnog pikapa

202
1
Podelite sa prijateljima:

Ford je u svetu komercijalnih vozila apsolutno šampionsko ime. Američki proizvođač vozila je, ne samo najprodavanija svetska marka u ovoj kategoriji, već se uvek trudio da debituje s modelima i tehnološkim rešenjima koja su nastajala godinama pre konkurencije. U Sjedinjenim Američkim Državama, Ford je najpoznatiji po legendarnim pikap kamionetima s oznakama F Serije, a u jednom periodu u prodaji je postojala i njegova verzija visokih performansi, namenjena uličnom trkanju. Prodavala se pod imenom SVT Lightning („Munja“).

Manje poznata je prva generacija, koja se proizvodila od 1993. do 1995. godine, sa 5,8-litarskim motorom koji je razvijao 240 konjskih snaga. Mnogo više pažnje je privuklo drugo pokolenje (1999. – 2004.) koje je kombinovalo 5,4-litarski benzinac s kompresorom za maksimalnih 380 konjskih snaga. U svoje vreme SVT Lightning je bio najbrži serijski pikap kamionet na svetu sa maksimalnom brzinom od 229 km/h. Takođe je bio izuzetno popularan sa 39.687 zadovoljnih kupaca.


Ford je imao u planu i treću generaciju, što potvrđuje i koncept iz 2004. godine, ali nikada nije ušao u serijsku proizvodnju i od tada se američka javnost pita zašto „Munja“ više nije u ponudi. Ako je verovati najnovijem izveštaju iz magazina „Muscle Cars and Trucks“, moraće proći dugo godina pre nego što dočekamo da vidimo novog uličnog trkača.

Ovu vest je potvrdio i jedan od Fordovih inženjera Kreg Šmac, a kao glavnog krivca je spomenuo popularnu verziju Raptor. Da, Šmac kaže da ključni razlog zašto Lightning više nije u proizvodnji je orijentacija kupaca prema terenskim vozilima umesto onim za vožnju po asfaltu, a F-150 Raptor uživa u velikom ugledu već duže od jedne decenije. On dodaje da je kojim slučajem Raptor imao manju popularnost, možda bi Ford ponovo razmotrio i ostale opcije, ali kako to nije slučaj „tim koji pobeđuje se ne menja“.


Ali to ne znači da su ljubitelji „plavog ovala“ bez opcija. Popularni tjuneri kao što su Shelby, Roush i Saleen uveliko nude „ulične trkače“ na bazi modela F-150, a čak i oni koji žele vozilo direktno iz Forda mogu da dobiju F-150 u verziji sa dvoje vrata, pogonom na zadnje točkove i 3,5-litarskim turbobenzincem s 400 „konja“ …

Takav model možda neće nositi oznaku Lightning, ali teško da će mu neko uspeti pronaći manu, posebno na temu brzine.

AutoRepublika

(202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Uvek mi je bilo zao sto koncept iz 2004. godine nije usao u serijsku proizvodnju. Secam ga se kada je predstavljen i svi su bili odusevljeni.