1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se ultimativna američka limuzina iz osamdesetih godina
Prodaje se ultimativna američka limuzina iz osamdesetih godina

Prodaje se ultimativna američka limuzina iz osamdesetih godina

1.67K
3
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste živeli u Americi krajem osamdesetih godina prošlog veka i želeli biste brz automobil sa četvoro vrata, izbor bi bio izuzetno limitiran. Sa jedne strane, tu su bile nemačke limuzine od strane Mercedesa i BMW-a, ali su ih mogli priuštiti samo oni sa dubokim džepom. Ponuda pristupačnih limuzina je bila skoro nepostojeća sve do 1989. godine kada je Ford predstavio legendarno SHO (Super High Output) izdanje modela Taurus.

Sam Taurus je važio za izuzetno revolucionaran automobil i u prodajne salone je stigao tri godine ranije. Ne samo što se pokazao velikim prodajnim hitom i naterao domaću konkurenciju da definitivno pređe na pogon na prednje točkove s aerodinamičnim stilom, već je takođe spasio kompaniju sigurnog bankrota.

Ipak, Ford je brinuo nedostatak performantne verzije pošto je čak i opcioni V6 agregat razvijao svega 140 konjskih snaga. Iz tog razloga, u pomoć je pozvana čuvena japanska kuća Yamaha, koja je i isporučila novi 3,0-litarski benzinac sa 220 „grla“. Ovaj motor je originalno bio namenjen novom sportskom dvosedu sa centralno postavljenim agregatom, ali kako je otkazan u zadnjem momentu, tako je ostala velika zaliha mehanike koju je Fordu želeo da iskoristi.

Taurus SHO je zvanično predstavljen 1989. godine po početnoj ceni od tadašnjih 20.000 dolara (oko 41.750 zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca), što je bila dvostruko viša cifra u poređenju s osnovnim modelom od 90 konjskih snaga, ali opet daleko manja nego što je bilo traženo za bilo kog rivala.

Automobil se mogao pohvaliti ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za samo 6,6 sekundi i maksimalnom brzinom od 230 km/h. SHO se pokazao relativno velikim uspehom i prve godine je isporučeno 15.519 primeraka, ali je danas teško pronaći neki primerak u dobrom stanju. Većina vlasnika ih je dugo vozila sve dok Yamahin motor nije postao previše skup za popravke, a Taurus je generalno imao lošu zaštitu od korozije pa su šanse male da bi posle 30 i kusur godina bio u dobrom stanju.

Znajući sve to, prosto je nezamislivo pronaći dobro očuvan primerak, kao što je ovaj koji nam stiže iz američke savezne države Kalifornije. On je sive boje i deluje kao da je tek juče napustio fabriku, pa posebni branici i felne, po kojima se SHO dizajnerski razlikovao, nikako ne pokazuju godine.

Automobil je do sada prešao samo 46.600 milja (74.560 km) i mehnički je u besprekornom stanju. Yamahin agregat se pokazao izuzetno pouzdanim pa tako je i uz agresivnu vožnju u stanju da pređe preko 300.000 uz regularno održavanje, ali zato kada krene da se kvari ume da bude „rupa bez dna“. Petostepeni manuelni menjač je razvijen od strane Mazde, a često ume da strada i set kvačila koje nije preterano modifikovano da bi podnelo značajno veću snagu i maksimalni obrtni momenat u poređenju sa standardnim modelom.

U svoje vreme Taurus se mogao dobiti i sa klupom na prednjim sedištima, ali je SHO pružao dva podeljena kožna sedišta. Ona pokazuju male ogrebotine, što i nije strašno kada se zna istorija, a vlasnik spominje da svako dugme, kao i klima i grejanje, još uvek funkcoonišu.


Za ovaj specifični primerak je potrebno izdvojiti 11.550 američkih dolara, ali ćete sigurno dobiti dva različita odgovora na pitanje da li je ona realna. S jedne strane, teško da ćemo ikada ponovo pronaći SHO u sličnom stanju, ali istovremeno ipak dolazi iz mračnog perioda američke automobilske industrije kada retko koji proizvod vredi mnogo novca (tu spadaju i oni sportski tipa Ford Mustang ili Chevrolet Corvette).

Taurus SHO će nastaviti da se proizvodi sve do 1999. godine, a zatim ponovo od 2010. do 2019. godine.

AutoRepublika

(1671)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Uvek sam jako voleo ovu 1. generaciju Taurusa (1986-1991) jer sam licno imao jedan takav auto. Nije bio SHO, ali je bio dobro opremljen V6 model sa 140 ks. Nazalost, sklon je rdjanju tako da se nije dugo zadrzao kod mene. Ali uvek volim da vidim odlicno ocuvan Taurus Mk 1.

Balkanboj

Yankee, zaintrigirao si me sa ovim pa sam potražio po netu utiske. Ima i video klip Motor Week-a.
Moram da priznam da za FWD ne da nije loš nego je i odličan s obzirom na period kada je prodavan. Performanse za respekt. Dizajn… da, čini mi se da su zaboravili da prorade na dizajnu a instrument tabla je „blunt“, ipak su ušli u kategoriju sport sedana. I gume sa profilom 65… mogli su barem profil 60 da stave.
U svakom slučaju mislim da ima neko svoje mesto auto istorije i da ih treba sačuvati.

Yankee

Meni je licno dizajn ovog auta omiljeni deo. Posebno mi se svidja kako izgleda pozadi.