1. Home
  2. Industrija
  3. Izveštaj – do 2030. godine svaki treći prodati automobil biće elektrifikovani model
Izveštaj – do 2030. godine svaki treći prodati automobil biće elektrifikovani model
0

Izveštaj – do 2030. godine svaki treći prodati automobil biće elektrifikovani model

117
0
Podelite sa prijateljima:

Deloitte smatra da je prodaja automobila sa SUS agregatima dostigla svoj maksimum, kao i da će do kraja decenije godišnje biti isporučivano oko 31 milion elektrifikovanih četvorotočkaša. 

Dakle, siva prognoza za sve ljubitelje motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Oni će opstati, ali najverovatnije samo u sprezi sa elektromotorom i nekom vrstom hibridizacije. Prognoza Deloittea iz januara prošle godine govorila je o 21 milionu prodatih elektrifikovanih vozila na godišnjem nivou do 2030. godine, no očigledno da je ubrzani razvoj ovog segmenta automobilskog tržišta naterao ovu kompaniju da promeni svoja predviđanja.

Deloitte ne očekuje da se prodaja automobila na globalnom planu uskoro vrati na nivo pre pandemije korona virusa. Šta više, veruju da će to biti tek 2024. godine. No, to ne znači ništa loše za hibridne i električne automobile, naprotiv, procena kaže da će njihova prodaja nastaviti da raste.

Tako se najavljuje da će do kraja tekuće godine biti isporučeno 2,5 miliona elektrifikovanih vozila. Uz nastavak rasta prodaje, Deloitte procenjuje da će 2025. godine biti prodato 11,2 miliona elektrifikovanih automobila, a 2030. godine čak 31 milion! Osim toga, ističu da će do 2030. godine električni modeli učestvovati u prodaji baterijskih vozila (gde spadaju i hibridi) sa nekih 81%!

Deloitte navodi da je svoje predviđanje od januara 2019. godine promenio zbog niza novih okolnosti, pre svega zbog toga što se infrastruktura za električne i hibridne modele značajno poboljšala odnosno uvećala, kao i zbog sve većeg broja dostupnih automobila, te zbog sve pristupačnije cene električnih vozila.

Šef Deloittea za električne automobile, Džejmi Hamilton, ističe da je niža cena ključ veće prodaje baterijskih modela. „Videli smo da je sa otklonom od premijum cene došlo do proširenja baze kupaca. Tome je doprineo i veći broj dostupnih električnih automobila“, rekao je Hamilton.

On je dodao da su vladine subvencije za kupovinu baterijskih vozila bitan faktor, kao i sve stroži propisi u vezi sa emisijom štetnih gasova. Hamilton navodi i da su kupci i dalje zabrinuti zbog male autonomije kretanja, kao i zbog nedovoljnog broja javnih punjača.

Anketa koju je Deloitte sproveo u Velikoj Britaniji ukazuje da bi 50% ispitanih posedovalo električni automobil, ali je i 33% anketiranih navelo bojazan od neadekvatne strukture kao glavnu prepreku za posedovanje ovakvog modela.

AutoRepublika

(117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments