1. Home
  2. Industrija
  3. Nemački ADAC: Električni automobili troše mnogo više energije nego što se to prikazuje na putom računaru
Nemački ADAC: Električni automobili troše mnogo više energije nego što se to prikazuje na putom računaru
7

Nemački ADAC: Električni automobili troše mnogo više energije nego što se to prikazuje na putom računaru

1.62K
7
Podelite sa prijateljima:

ADAC je došao do veoma interesantnih zaključaka prilikom istraživanja u vezi sa potrošnjom energije kod električnih vozila. 

Domet električnih automobila se čini kao najveća mana ovih modela, i ono što najviše brine potencijalne vlasnike. No, iz iskustva znamo da je ono što se prikaže na putnom računaru električnih vozila često nedostižno i da je realnost drugačija.

Kada se jednim EV modelom uključite na auto-put i dostignete krstareću brzinu od 130 km/h, primetićete kako procenti dostupne energije rapidno padaju. No, prema istraživanju nemačkog ADAC-a, putni računari prikazuju dramatično manju potrošnju energije nego što je to zaista i slučaj.

ADAC je sproveo test na 15 električnih automobila koji su svi prelazili isti poligon, i punjeni su svi na istom punjaču od 22 kW, pri temperaturi od 23 stepene Celzijusove skale.

U zavisnosti od modela, stvarna potrošnja energije i ona koja je deklarisane na putnom računaru razlikovale su od 10 do 25%. Najbolji rezultat ubeležila je Kia e-Niro, koja je odstupila za 9,9%, BMW i3 je „lagao“ za 12,2%, a Audi e-tron za 14%.

Razlika u stvarnoj potrošnji za električni up iznosila je 15,8% više nego što je računar prikazivao, razlika od Renaulta Zoe bila je 19%, kod Seatovog električnog Mii bila je 20%, dok je kod Teslinog Modela 3 Long Range odstupanje bilo čak 24,9%!

Kia e-Niro ima najmanje odstupanje kada je reč o stvarnoj potrošnji energije naspram proklamovane na računaru

Putni računar nije 100% tačan 

Ovo važi i za automobile koji koriste SUS motore, naravno od automobila do automobila, no kod takvih vozila najbolje je meriti potrošnju starom dobrom metodom „od čepa do čepa“. Ralf Petri iz Udruženja elektrotehnike u Nemačkoj navodi da putni računar nije uvek potpuno tačan, odnosno precizan.

„Uvek postoje gubici prilikom punjenja automobila, što je relevantna vrednost za električna vozila zbog količine električne energije“, kaže Petri. On dodaje da putni računari nisu 100% tačni, da imaju odstupanje, slično kao i sa brzinomerom.

„Istovremeno, za pogon kod električnog automobila nije dostupna sva energija, jer se deo troši i na druge sisteme, poput hlađenja/grejanja, potom održavanja temperature baterija i tome slično. Da li se ovaj utrošak energije meri putnim računarom varira od proizvođača do proizvođača“, navodi Petri.

ADAC ističe da su pomenuti gubici prilikom punjenja automobila trenutno „nevidljivi javnosti“ i zahteva da se isti moraju upisivati u specifikaciju vozila. S druge strane, Ralf Petri navodi da razlika u stvarnoj potrošnji energije i proklamovanoj na putnom računaru ne govori o kvalitetu vozila, već samo o činjenici da se energija troši i na druge sisteme, a da vozač o tome nije obavešten.

AutoRepublika 

(1620)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čim me formalno nateraju ( a jednog dana izvesno hoće ), eto i mene u „EV jatu“ …
Ali, dok mogu da biram, a u okolnostima koje jesu danas, šanse nema da bih DANAS to uzeo.

Branko

To isto sam ja tvrdio i za brak; pa eto me sad… 🙄 Samo se opusti, možda ti se i dopadne. Nije tako strašno! 😉

Don

Kad će rastava?

moron

Veruj da sam bio maksimalno opušten dok sam ono pisao.
Verujem da za „nekoga“ i „negde“ EV i ima „neke“ prednosti.
Ja živim u Srbiji, a tu pretežno i vozim. I za mene danas, za moje potrebe, u uslovima (nabavke, infrastruktire … ) koji sada jesu, EV me zaista ni najmanje ne privlači. Ali, čim ga propišu kao „obavezu“, ja ga uzimam …

Sub- Zero

Za koji dan ce tacno godinu dana kako sam uzeo i3, hteo sam jos 2017te da ga uzmem ali se kockice nisu sklopile!
Ja sam prezadovoljan, srecan i imam maksimalnu upotrebljivost! Naravno da moram imati jos jedan fosilni auto (suprugin) koji sluzi za duza putovanja. Cisto sumnjam da cu se vracati na sus motore. Meni se uklapa u dnevne potrebe, za ovih 12 meseci mozda sam 6-7 puta morao da dopunjavam tokom dana i jednom mi se desilo da nisam napunio a morao hitno da negde odem i tad sam se vratio kuci sa 7% baterije

TNT

Pa gde si ti sa komentarima – za koji dan će skoro godinu dana i od tvog poslednjeg komentara 😀. Znaš da mi ovde jedva čekamo iskustva iz prakse – otkucaš par redova, iskustva sa “električarima” ovde iz svakodnevne eksploatacije su retka, a mi smo ih željni. Ako može “na prvu loptu” – kako ga puniš, u smislu da li si nešto dodavao / prerađivao u instalacijama i koliko je ta prerada okvirno u evrima? Drugo, koliko su ti viši računi za struju, odnosno koliki ti je trošak el. Energija na 100 km? Koliko koštaju zimske gume u toj specifičnoj… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Djordje Pesic

I ja se prikljucujem zeljama za iskustvima iz realnosti.