1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi sportski automobil s dizel motorom
Zanimljivost dana: Prvi sportski automobil s dizel motorom

Zanimljivost dana: Prvi sportski automobil s dizel motorom

2.91K
3
Podelite sa prijateljima:

Ujedno, to je i najlepši azijski automobil!

U današnja vremena, kompanija Isuzu je uglavnom poznata po komercijalnim i teretnim vozilima, a ona su izuzetno popularna širom Azije. Kompanija takođe ima saradnju sa mnogobrojnim partnerima i izdvaja se po fantastičnim dizel agregatima, a do sada ih je proizvedeno preko 25 miliona. Međutim, nekada davno Isuzu je proizvodio i automobile, od kojih je jedan poznat kao 117 Coupe. Taj model se danas smatra za najlepši automobil koji je ikada napustio državu izlazećeg Sunca.

Automobilska divizija Isuzua je osnovana 1916. godine i proizvođač je u početku uglavnom pružao modele pod licencom britanskog Wolseleya. Veza je kasnije uspostavljena i sa nekim japanskim kompanijama kao što su Fuji (Subaru), Mitsubishi i Nissan.

Sredinom šezdesetih godina prošlog veka, Isuzu je započeo ambiciozni plan pod kodnom oznakom (Project 117). Automobil je morao da bude dostupan kao limuzina, karavan i kupe, a da bi se razlikovao u moru konkurencije, u pomoć je pozvana čuvena italijanska kuća Ghia. Na sreću Japanaca, Ghiju je tokom tri kratke godine (od 1965. do 1967.) predvodio legendarni Đorđeto Đuđaro, kojem se pripusuju najveća dizajnerska dela – od pristupačnih porodičnih automobila pa sve do egzotičnih proizvoda.

Nakon što je rani prototip model dobio dosta pohvala na Salonu automobila u Tokiju 1967. godine, Isuzu je odobrio serijsku proizvodnju, ali je podelio vozila navodno od svrhe. Naime, limuzina i karavan su dobili novo ime Florian sa nešto kockastim stilom, dok je kupe zadržao oznaku sa prototip modela i debitovao je 1968. godine. Na taj način, 117 Coupe je postao prvi japanski automobil koji je Đuđaro dizajnirao i mnogo je ličio na kasniji Fiat Dino, ali mu niko nije mogao zameriti da spada među najlepšim vozilima na svetu.

Sa izuzetno visokom cenom, Isuzu je u početku ponudio samo 1,6-litarski motor sa 90 konjskih snaga, a ručna mesečna proizvodnja je limitirana na oko 50 automobila. Standardan menjač je bio četverostepeni manuelni koji je prenosio snagu na zadnje točkove. Svetlost dana su kasnije videli i moćniji primerci zapremine 1,8 i 2,0 litre, od čega se najmoćniji mogao pohvaliti sa 115 „grla“.

Nakon što je uspostavljeno partnerstvo sa američkim General Motorsom otvorena je i masovna proizvodnja, pa je 1974. godine prodato rekordnih 9.506 jedinica širom sveta. Ovaj automobil će kasnije napisati istoriju kao prvi sportista sa dizel agregatom.

Isuzu 117 će nastaviti sa proizvodnjom sve do 1981. godine bez većih dizajnerskih imena, a kada prodaja bude okončana, sa proizvodnih traka će sići 86.192 primerka, i svi oni će kasnije pronaći srećne kupce. Oni rani modeli, koji su se ručno sklapali, su danas među najvrednijima pošto je njihova završna izrada na mnogo višem nivou od kasnijih, masovno proizvedenih primeraka. Naslednik je stigao u vidu modela Piazza, a zanimljiv je podatak da je i njegov dizajner bio Đuđaro.

Mnogi danas smatraju 117 Coupe za najlepši automobil koji je stigao iz Azije, a ironično je stigao iz kompanije od koje se to najmanje očekivalo.

Zoran Tomasović

(2909)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Iskreno receno, s obzirom na naslov ocekivao sam koju rec vise o tom dizel agregatu, pogotovo imajuci u vidu da je u to vreme retko koji auto imao takvu vrstu pogona, pogotovo ne Japanci, i pogotovo ne kupei.

moron

2,2 dizel sa 73 ks i 139 Nm ( AT3 ili 5MT) ENGINE SPECS – 2.2L 3AT (73 HP) CYLINDERS L4 DISPLACEMENT 2238 cm3 POWER 53.7 KW @ 4300 RPM 73 HP @ 4300 RPM 72 BHP @ 4300 RPM TORQUE103 lb-ft @ 2400 RPM 139 Nm @ 2400 RPM FUEL SYSTEM Indirect InjectionFUELDiesel PERFORMANCE SPECS TOP SPEED81 mph (130 km/h) ACCELERATION 0-62 MPH (0-100 KPH)21 s i CYLINDERS L4 DISPLACEMENT 2238 cm3 POWER 53.7 KW @ 4300 RPM 73 HP @ 4300 RPM 72 BHP @ 4300 RPM TORQUE103 lb-ft @ 2400 RPM 139 Nm @ 2400 RPM FUEL… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Mikele

Lep ato i za današnje vreme, italijanska škola dizajna šezdesetih (Fijat Dino, Giulietta coupe…)