1. Home
  2. Istorija
  3. Lancia Fulvia Coupe Concept – na pogrešnom mestu u pogrešno vreme
Lancia Fulvia Coupe Concept – na pogrešnom mestu u pogrešno vreme
1

Lancia Fulvia Coupe Concept – na pogrešnom mestu u pogrešno vreme

539
1
Podelite sa prijateljima:

Koncept Fulvia Coupe brenda Lancia iz 2003. godine jedan je od modela koji je olako zaboravljen, a mogao je imati velikog uticaja na samu Lanciju. 

Fulvia je prava ikona italijanskog proizvođača. Pojavila se daleke 1963. godine, bila je dostupna u nekoliko karoserijskih izdanja, i ujedno je označila početak dominacije Lancije i Italijana u WRC šampionatu. Izvorna Lancia Fulvia bila je u proizvodnji sve do 1976. godine, a svoje mesto u gami ustupila je modelu Beta.

Otkako je Fulvia nestala sa scene, o povratku tog automobila govorilo se više puta. No, konačno je 2003. godine Lancia pokazala zainteresovanost da opet vrati ovaj naziv i predstavila konceptualni model Fulvia Coupe. Ovaj novitet prikazan je na Salonu automobila u Frankfurtu, i odmah je izazvao više nego li pozitivne kritike kako stručne javnosti, tako i posetilaca ove manifestacije.

Lancia se tada odlučila da iskoristi samo naziv, ali ne i da se posluži retro stilom, želeli su novi automobil za 21. vek. Otud i drastično drugačiji izgled ovog kupea naspram njegovog slavnog prethodnika. Italijani su uvek umeli da naprave skladan automobil, a ovaj koncept kao da je predvideo izgled modela nekih drugih proizvođača.

Dovoljno je baciti jedan pogled na prednju svetlosnu grupaciju i videti Opelovu Astru H! Za dizajn su se pobrinuli Flavio Manconi, koji je učestvovao u stvaranju vizuelnog identiteta između ostalif i Fiata 500, Ferrarija F12 Berlinetta, i Alberto Dililo, koji je ceo svoj radni vek proveo u Lanciji.

Neoklasični dizajn, kako su tada nazivali ovaj stil kod Lancije, evidentan je i kod prikazan koncepta. Sve što je potrebno uraditi jeste sagledati fotografije tadašnjeg modela Thesis, i ugledati brojne sličnosti.

Kod Flavije Coupe dominiraju čiste površine i ravne linije, bez naglih prelaza, što sve čini da dizajn eksterijera izgleda celovitije. Posebno je interesantan zadnji deo vozila gde dominira deo svetlosne grupacije koji je kružnog oblika, što će se kasnije naći i na serijskom izdanju Alfinog modela MiTo.

Enterijer je takođe izuzetno zanimljiv, sa ozbiljnim retro šmekom. Ispred vozača je prelepi trokraki upravljač, dok se na centralnoj konzoli kao kod većine modernih automobila nalazi kolor ekran, mada ovaj nije bio osetljiv na dodir. U duhu tog vremena upotrebljeno je i drvo, kao i koža, ali se sa ove vremenske distance od gotovo dve decenije ne može reći da ni danas ovaj enterijer ne izgleda impresivno.

Lancia je koncept iz 2003. godine zamislila kao dvosed namenjen mladim ljudima koji žele automobil za zabavne vikende. Stoga je vizuelna impresija i blagi osećaj luksuza bio prioritet. Otud i kožni prtljag koji evocira uspomene na davno prošla vremena.

S druge strane, Italijani su želeli da zadrže određene odlike prve Fulvije – a to su pre svega pogon na prednje točkove, kao i mala masa vozila (svega 990 kg). Verovali ili ne, ali ova Flavia Coupe suštinski je bila bazirana na Fiatovom Puntu druge generacije. Od njega je pozajmila i potentni 1,8-litarski benzinski motor, koji je ovde isporučivao 140 ks. Reč je o atmosferskoj pogonskoj jedinici sa četiri redno postavljena cilindra – dakle, prava „stara škola“.

Snaga se na prednje točkove prenosila putem petostepenog manuelnog menjača, a performanse su bile vrlo dobre. Juriš do 100 km/h završavao se za 8,6 s, dok je maksimalna brzina iznosila nemalih 213 km/h.

Ipak, iako je ovaj koncept ponudio neka vrlo interesantna rešenja, dobre performanse i privlačan dizajn, ostao je samo studija i ništa više od toga. U to doba od Lancije se zahtevalo da proizvodi modele u segmentima koji nikada nisu bili njena jača strana, tako je i ova marka naposletku dovedena do propasti.

Poslednji put se o ovom konceptu Fulvije pričalo 2008. godine, kada je navodno trebalo da uđe u proizvodnju. Ni to se nije dogodilo, pa je ovaj automobil pao u potpuni zaborav.

Lancia je sada deo Stellantisa koji je rešio da joj pruži šansu. Italijanski proizvođač imaće deset godina da dokaže svoju vrednost, i biće smešten u novoformiranu premijum grupaciju unutar same kompanije gde će joj društvo praviti Alfa Romeo i DS. Da li će Lancia smoći snage da se vrati na velika vrata van Italije, videćemo kroz nekoliko narednih godina.

Đorđe Platiša 

(539)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
don

5+!