1. Home
  2. Istorija
  3. Priča o prvoj Fiatovoj Multipli
Priča o prvoj Fiatovoj Multipli
0

Priča o prvoj Fiatovoj Multipli

8.17K
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste verovalo da je istorija Multiple duga par decenija, onda ste se grdno prevarili. 

Vraćamo se u razrušenu posleratnu Italiju, na početak pedesetih godina prošlog veka. U državi osiromašenoj ratnim dejstvima bilo je potrebno opet izvršiti motorizaciju stanovništva. Bio je potreban automobil koji će moći da udobno smesti četiri putnika i njihov prtljag.

Tako je 1955. godine na tržište stigao Fiat 600, a njegov tvorac bio je čuveni dizajner Dante Đakoza. Fiat 600 karavan tj. Multipla kako mu je glasio naziv, bio je skromnih dimenzija sa dužinom od svega 3,5 metara ali je mogao da ponese četiri putnika. Otkud tako sićušne dimenzije?

Pa, posleratna Italija imala je ogroman nedostatak čelika, te se ovde moralo uštedeti. Fiatovo rukovodstvo zvanično je odobrilo rad na modelu Fiat 600 1953. godine, da bi premijera usledila dve godine kasnije dok je Multipla varijanta stigla 1956. godine.

Dante Đakoza je u svojim memoarima napisao da mu nijedan automobil nije zadao toliko glavobolje kao što je to bio Fiat 600 odnosno Multipla. Italijanska marka insistirala je da taj model u suštini bude karavan, sa dovoljno velikim prtljažnim prostorom. Nove prilike na Apeninskom poluostrvu, ali i ogromnom delu Evrope pokazivale su rast popularnosti ovakvih vozila, koje su sada kupovali u komercijalne svrhe i mesari, pekari, pa čak i slikari…

Đakoza je shvatio da mu je jedino optimalno rešenje da sve elemente u enterijeru pomeri ka napred, pa je tako vozač postavljen tik iznad prednje osovine. Time je vozačko iskustvo u ovom automobilu bilo značajno drugačije od onoga koje se moglo doživeti u drugim vozilima tog doba. Osim toga, neki mediji navode da je ovakva pozicija vozača terala one koji upravljaju vozilom da to rade na bezbedniji način, jer su u slučaju sudara bili u ogromnoj opasnosti.

Prva generacija Multiple bila je dostupna u nekoliko konfiguracija: sa dva reda sedišta, sa tri reda sedišta ili kao taksi. Posve je neverovatno poverovati da je automobil sa međuosovinskim rastojanjem od dva metra mogao imati tri reda sedišta, no odličan dizajn je omogućio i ovakvu postavku.

Multipla je u početku bila pokretana benzinskim četvorocilindarskim agregatom radne zapremine 633 kubnih centimetara koji je isporučivao 21 ks! Ovako mala snaga nije mogla garantovati nekakve ozbiljnije performanse, pa je tako Fiatov MPV bio u stanju da pojuri do 90 km/h, ali samo kada se u njemu nalazila jedna osoba, odnosno vozač.

Ova pogonska jedinica bila je uparena sa četvorostepenim manuelnim menjačem. Kasnije je Fiat ponudio i drugi agregat, a u pitanju je bio motor sa radnom zapreminom od 767 kubnih centimetara i snagom 29 „konja“.

Originalna Multipla ostala je u proizvodnji sve do 1966. godine, a do tada je napravljeno nešto manje od 130.000 primeraka. Iako nije imala nekakvu fantastičnu prodaju Multipla je postavila temelje MPV segmenta, a na njenom primeru učili su praktično svi ostali veliki evropski proizvođači.

AutoRepublika 

(8167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments