1. Home
  2. Vesti
  3. Bivši predsednik Renaulta prelazi u Jaguar Land Rover
Bivši predsednik Renaulta prelazi u Jaguar Land Rover
0

Bivši predsednik Renaulta prelazi u Jaguar Land Rover

168
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je Karlos Gon završio u japanskom kazamatu, kormilo Renaulta je preuzeo Tijeri Bolor. Služio je galskoj grupaciji sa mesta izvršnog direktora i predsednika, ali je smenjen u oktobru 2019. godine, svega deset meseci nakon privođenja Gona azijskoj verziji pravde. Međutim, kako život piše romane, tako ni Bolor nije imao puno trenutaka da uživa u miru i samoći. Očito ga je kontaktirao neko iz upravnog odbora britanskog Jaguar Land Rovera, zahtevajući od njega da preuzme dužnosti izvršnog direktora u ćerka firmi u odnosu na indijski Tata Motors.

U prethodnoj deceniji je ostrvsku kompaniju predvodio Ralf Spet, za koga se još od januara sa izvesnošću zna da se povlači u penziju. Stoga će Francuz u fotelju zasesti na dan 10. septembar.

Renault nije izašao u javnost sa pričom o razlozima smene Tijerija Bolora, ali je sasvim sigurno na njegov odlazak iz kompanije uticaj ostvarila i bliskost menadžera sa nekadašnjim diktatorom alijanse, Karlosom Gonom. Dakle, opšte je ubeđenje među poznavaocima prilika u automobilskoj industriji da je uprava Nissana insistirala na njegovoj „poslovnoj deportaciji“ iz Renaulta.

Uzgred, poznato je i da se Bolor srčano zalagao za spajanje Renaulta i FCA grupacije, ali su protiv ideje jasno bili predstavnici francuske vlade (kao značajnog akcionara proizvođača automobila) i rukovodstvo japanskog Nissana. Do pregovora nije ni došlo, i od njih se odustalo svega deset dana nakon što je mogućnost postala javna, da bi kasnije Karlos Gon izjavio da je to bila šansa koja se nije smela propustiti.

Samo pet meseci kasnije, FCA je obanarodovao spajanje s drugim francuskim koncernom, PSA grupom. Novoformirani entitet će se nazivati Stellantis, i biće četvrti po veličini proizvođač automobila u globalnim razmerama.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments