1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dodge Durango SRT Hellcat je novi najmoćniji serijski terenac na svetu
Dodge Durango SRT Hellcat je novi najmoćniji serijski terenac na svetu
0

Dodge Durango SRT Hellcat je novi najmoćniji serijski terenac na svetu

5.11K
0
Podelite sa prijateljima:

Sjedinjene Američke Države će ovog vikenda proslaviti još jednu godišnjicu svoje nezavisnosti, a Dodge se potrudio da ponov dominira u onome u čemu su „Jenkiji“ najpoznatiji – a to je u moćnim motorima. Debitovali su modeli kao što su Charger SRT Hellcat Redeye i Challenger SRT Super Stock, koje ćemo detaljno predstaviti u nekom drugom izdanju, a za ovu priču sada je najbitniji Durango SRT.

Dodge Durango SRT zadnji kraj

Popularni terenac je privukao prošle godine 67.599 kupaca iako je u desetoj godini proizvodnje, a za 2021. godinu dobija eksremno Hellcat izdanje. Navedena oznaka znači da se ispod haube krije 6,2-litarski V8 benzinac, koji uz pomoć kompresora razvija 710 konjskih snaga i 875 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Iako su takvi brojevi nešto niži nego kod spomenutih Chargera i Challengera, Durango je nadmašio večinu konkurenata, i to sa velikom razlikom.

Dodge Durango SRT prednji kraj

Modeli kao što su BMW X5 M Competition, Mercedes GLE 63S i Porsche Cayenne Turbo zaostaju za preko 100 „grla“, dok je najbliži Porsche Cayenne Turbo E-Hybird sa 670 „konja“ u kombinaciji V8 SUS motora i električnog agregata. Dodgeov terenac se može pohvaliti ubrzanjem od nule do 100 km/h za samo 3,5 sekunde i maksimalnom brzinom od 288 km/h, a ono šta je možda još impresivnije je i podatak da i dalje može da bezbedno povuče četiri tone tešku prikolicu, što je više nego neki veći premijum terenci poput Cadillacovog Escaladea i Lincolnovog Navigatora.

Dodge Durango SRT kao remorker

Snaga se prenosi na sva četiri točka preko osmostepene automatske transmisije koja se već može pronaći u modelu Jeep Grand Cherokee Trackhawk. Dodge je modifikovao i ogibljenje pa tvrdi da je novi Hellcat zapravo udobniji od standardnog Duranga. Brembo kočnice omogućavaju zaustavljanje kada se „nalegne“ na pedalu pri brzini od 100 km/h, za samo 35 metara, što je distanca koju bi poželeli i mnogi sportski proizvodi.

 

Dodge Durango SRT kokpit

Sa dizajnerske strane većih promena nema, pa se Dodge fokusirao da donekle osveži deset godina stare stilske linije. Hellcat se razlikuje po agresivnijim branicima, trkačkim trakama, 20-inčnim felnama i nekoliko aerodinamičnih dodataka, kao što su deo prednjeg branika i mali spojler na krovu. Veće promene nije pretrpeo ni enterijer, ali za tim i nije bilo potrebe pošto je u prošlosti dobijao velike pohvale.

Za one kojima se Hellcat čini „previše“, tu su i dalje dva jeftinija modela. Onaj osnovni razvija 290 konjskih snaga iz 3,6-litarske zapremine benzinskog motora, dok 5,7-litarski „Hemi“ stiže sa 360 „grla“.

Dodge Durango SRT najjači motor

Dosadašnji vrh ponude sa 6,4-litarskim motorom (475 „konja“) će takođe biti u ponudi. Početna cena iznosi nestvarno niskih 31.000 američkih dolara, ali za Hellcat će biti potrebno izdvojiti oko tri puta više para. Serijska proizvodnja startuje do kraja godine, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima nedugo posle toga.

AutoRepublika

(5112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments