1. Home
  2. Istorija
  3. Kratka istorija Mazde – David u svetu Golijata!
Kratka istorija Mazde – David u svetu Golijata!
35

Kratka istorija Mazde – David u svetu Golijata!

5.41K
35
Podelite sa prijateljima:

Reč Mazda (često prevođena kao mudrost), potiče od imena „Ahura Mazda“, persijskog „božanstva“ svetla, mudrosti i harmonije. Osnovana 20. januara 1920. godine, kao Toyo Cork Cogyo od strane Đuđira Macude, kompanija se na početku bavila proizvodnjom derivata plute.

Tek 1927. godine, kompanija počinje da se bavi mehanikom, a 1931. predstavlja motocikl trotočkaš s otvorenim tovarnim prostorom iza vozača nazvan „Mazda-Go“ (fotografija ispod). To je bilo prvi put da se ime Mazda, koje se na japanskom vrlo slično izgovara kao prezime osnivača Macude, spominje u svetu transporta.

Nakon pada atomske bombe nazvane „Little Boy“ na Hirošimu u avgustu 1945, proizvodne hale kompanije su korišćene kao bolnice za zbrinjavanje povređenih. Procene govore da je „Little Boy“, što direktno, što posredno i to samo u prvih četiri meseca odgovoran za smrt skoro 160 hiljada ljudi. Kompanija je nakon tog događaja odlučila da kao omaž hrabrom stanovništvu Hirošime svoju poslovnu filozofiju sažme u sledećoj rečenici:

„Mazda radi stvari na svoj jedinstveni način, nikad se ne predaje i teži izuzetnosti“.

Na temelju ove filozofije, kompanija je nakon serije komercijalnih trotočkaša i četvorotočkaša, 1960. godine predstavila svoj prvi serijski automobil nazvan Mazda R360 Sport Coupe (slika ispod).

Već sledeće godine 1961. je od nemačkog NSU-a otkupljena licenca za izradu rotacionog Wankel motora i tu jedinstvenu i originalnu tehnologiju po kojoj je kompanija prepoznatljiva (legendarni RX7 model pre svih, a koji vidite na dve ilustracije odmah ispod ovog pasusa) i dan-danas baštini, istina danas samo u funkciji generatora energije za model MX-30.

Prvo izvozno tržište Mazde 1967. postaje Evropa, a prva destinacija Norveška. Godine 1968. Mazda počinje izvoz u Kanadu, a 1970. u SAD, koji je danas najznačajnije tržište Mazde sa skoro 20% udela u ukupnoj svetskoj realizaciji. Ovde je zanimljivo napomenuti da je izvoz u tadašnju SFRJ Jugoslaviju otpočeo pre izvoza u SAD ili čak pre nego i u Nemačku.

Mazda R360

Naime otac našeg vrlog komentatora, koji svoju dobrotu krije pod nazivom „moron“, je još 1968. kupio Mazdu 1200. I posle oko godinu dana istu zamenio za veći model, Mazdu 1800, koju je sa zadovoljstvom posedovao preko 10 godina. Nažalost, tada, prilikom jednog redovnog malog servisa majstor izgleda nije dobro zategao filter ulja, tako da se on odvrnuo u vožnji, ulje je iscurelo zbog vožnje, a zbog vožnje prema Suncu koja je zaslepela njegovog oca nije primetio signalnu lampicu za nedovoljan pritisak podmazivanja, sve dok motor u vožnji nije „zaribao“.

Inače, ta Mazda 1800, sa 100 ks ( po nekim dostupnim podacima i sa 104 ks) je u svoje vreme bila brža i startnija od tadašnjeg BMW-a 1602. O pouzdanosti tadašnjih Mazdi govori i ovaj još uvek aktuelni oglas na našem popularnom domaćem sajtu za 53 godine staru Mazdu 1500, koja je karoserijski bila istovetna Mazdi 1800.

Ovakav primerak je posedovao moronov otac

Inače 1969. godine, Mazda predstavlja svoje modele na Sajmu automobila u Frankfurtu, ali izvoz u Nemačku kreće tek tri godine kasnije, to jest 1972. Prilikom posete Nemačkoj, tadašnji Mazdin direktor je odseo u sobi broj 323 Hiltonovog hotela u Dizeldorfu. Upravo je broj 323 iskorišćen za krštenje modela koji je na Salon automobila u Frankfurtu 1977. došao na točkovima iz Hirošime i zabeležio ogroman uspeh u Nemačkoj i Evropi.

Uspešni kompaktni model 323 1978. prati predstavljanje modela srednje klase, nazvanog 626, a iste godine stiže i izuzetno popularni sportski kupe RX7, koji postaje milionito vozilo Mazde sa rotacionim motorom. Zanimljivo je da se RX7 proizvodio čak do 2002. godine.

U februaru 1989. na automobilskom salonu u Čikagu je predstavljena Mazda MX-5 (u Americi nazvana Miata), kao legendarni sportski dvosed sa sklopivim krovom – roudster (roadster) koji će ući u Ginisovu knjigu rekorda kao najprodavaniji roudster svih vremena, sa preko milion isporučenih primeraka.

Razvijena je na sugestiju popularnog američkog auto-moto novinara Boba Hola (Bob Hall) od strane tadašnjeg Mazdinog direktora odeljenja istraživanja i razvoja (R&D), a kasnijeg Mazdinog izvršnog direktora Keničija Jamamotoa.

Mazda MX-5 iz 1989. godine

Mazda uvek ističe 1991. godinu u svom sportskom nasleđu i osvojenu nagradu za prvo mesto na trci izdržljivosti 24 časa Le Mana sa modelom 787 B koji je bio opremljen rotacionim motorom.

Godine 2002. Mazda je lansirala izuzetno uspešnu i širom sveta prepoznatljivu kampanju „Zoom Zoom“ predstavljanjem nove nomenklature i najbogatije serije novih modela u istoriji, počevši od Mazde 6, pa kasnije preko nove Mazde 3, Mazde 2, Mazde 5, Mazde CX-7, popularne MX-5 i RX-8 modela sa rotacionim pogonom.

Mazda 787B

SKYACTIVE je novi koncept tehnologije izrade i razrade koje u središte razvoja stavlja malu masu osnovnih elemenata automobila, počevši od pogona, preko menjača, šasije, a to začinjuje visoko efikasnim motorima sa najvećim stepenom kompresije na svetu, sve sa ciljem smanjenja emisija, povećanja efikasnosti i vozačkog užitka.

Koncept je predstavljen 2010. godine, a debitovao je sa izuzetno uspešnim modelom CX5 2012. godine. Tada je predstavljen novi dizajnerski jezik, nazvan KODO – duša pokreta. Dizajnerski jezik je inspirisan prirodom i stvorenjima iz prirode, načinom na koji se životinje i biljke kreću i razvijaju, a predstavlja otelotvorenje radosti pokreta.

Godine 2016, Mazda MX-5 četvrte generacije osvaja titulu Svetskog automobila godine (fotografija ispod), što je druga titula Mazde, nakon 2008. godine i iste titule za maleni gradski model Mazda 2. I danas Mazda MX-5 važi za najuzbudljiviji pristupačni sportski automobil na svetu.

Raskošno dizajnirani model Mazda 3 osvaja nagradu za najbolje stilizovan automobil u svetu 2020. godine, a u apsolutnoj konkurenciji za automobil godine osvaja drugo mesto.

Malena Mazda je svih ovih godina tvrdoglavo insistirala na svom starom motou „Mazda radi stvari na svoj jedinstveni način, nikad se ne predaje i teži izuzetnosti“, i mada je uvek pravila i još uvek pravi ogromnu buku na svetskom tržištu, buku koja je apsolutno disproporcionalna njenoj veličini, čini se da pravi tržišni prodor izostaje, i Mazda i dalje ostaje jedan od najmanjih, ali sigurno i najoriginalnijih na listi globalnih japanskih proizvođača automobila.

Aktuelna Mazda3

Dok je Toyota najprodavaniji brend automobila na svetu, Honda na trećem mestu, a Nissan i Suzuki daleko ispred sa nekoliko puta većom prodajom, Mazda oscilira u rasponu od 1 do 1.6 miliona prodatih vozila godišnje što je nedovoljno čak i za top 10, to jest trenutno top 15 najprodavanijih brendova u svetu u ovom trenutku.

Danas, Mazda i dalje tvrdoglavo i svojeglavo, poput lososa pliva uzvodno i kontrira tržišnim trendovima. Dok svi „budže“ (pre)malene trocilindraše Mazda predstavlja nove motore sa čak 6 cilindara i 3.3 litra zapremine, čak i u dizel verziji! Mazda tvrdoglavo insistira na pouzdanosti svojih proizvoda u doba opšte devalvacije tog pojma i programiranih kvarova.

Jedino se Mazda u ime bezbednosti protivi ludilu ekrana sa upravljanjem na dodir, čak izbegava korišćenje modema i ostalih izvora zračenja, konstantno i redovno unapređuje svoje modele, gotovo fanatično unapređujući kvalitet izrade.

Mazdini inženjeri idu toliko daleko da se bave uparivanjem temperature i nijanse boje izvora osvetljenja u svojim automobilima, dok jedna velika Toyota u svojim modelima koristi delove iz različitih generacija, gotovo epoha, različitog grafičkog dizajna i materijala.

Prodavac Mazde mi je pričao da je pre neku godinu bio u poseti fabrici ove čuvene marke u Hirošimi, i da je bio blago šokiran starošću samih proizvodnih hala i ogromnim udelom zanatskog manuelnog rada, a sve u cilju očuvanja radnih mesta u najboljoj tradiciji japanske poslovne filozofije.

Da li će Mazda preživeti u brutalnom svetu belosvetskih ajkula i kitova, ili će je ipak progutati gigantska Toyota? Da li će sačuvati svoju nezavisnost i originalnost? Da li će se predati ili makar predati granitne principe na kojima je sazdana? Da li će kašnjenje u elektrifikaciji i predstavljanju i dizajnu električnih modela označiti kraj jednog od najhrabrijih proizvođača današnjice?

Đuđiro Macuda

Kudos za Mazdu i iskrena molitva Bogu da je sačuva u ovim zlim vremenima. Zoom zoom!

Hasan Suhodolac

(5411)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

35 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

E bas lepo i korisno stivo, tako si me ujedno postedeo da se osvrnem na istoriju Mazde, odnosno da se skoncentrisem iskljucivo na zapazanja u vezi CX-60 dizel 3.3/200 ks koji trrnutno vozim…👍

J4ZZ3R

Zavidim na prevozu 🙂

moron

Šestak ? Eto zašto je Mazda veći premium od Volva, koji je samo na 3 i 4 cilindra. Inače, taj 3,3 dizel kao da je nastao od nekog 2,2 dizela 😊 A deluje da je taj novi šestak veoma rasterećen motor, jer je po litri zapremine, to isto kao neki prastari 2,2 dizel od 136 ks od pre više od 20 godina. Ta Mazda CX-60 sa 3,3 dizelom bi mogla biti interesantna i kod nas nakon što je za MHEV motore ukinut onaj sumanuti godišnji porez na upotrebu, pošto bi na tu zapreminu bio 301.870 dinara godišnje. A ovako je… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Možda je na naslovnu mogla neka stara Mazda, eto makar mx5 iz 89 ili r360, rx8 ili ova od oca našeg komentarora…

moron

Lepotica Dalekog Istoka … To je Mazda. I kada gledam i aktuelnu mazdu 3, nema dilema. Iz doba detinjstva se sećam i mazde 616. Vozio sam se par puta sa njom. Imao ju je neki tapetar, koga je moj ćale zvao „mutikaša“. Ne zato jer je možda bio teški prevarajić, već je bio oličenje čuvene maksime „Majstori nikada ne lažu, samo odlažu“. Takodje, gledao sam u to doba uživo i mazdu 818. Sve to je došlo pre čuvene generacije 323 / 626 / 929 ( na onim slikama gore i nedostaje 929, koja je zapravio naslednik mazde 1500/1800, tj, Mazde… Pročitaj više »

J4ZZ3R

I ti lično nikada ne kupi Mazdu? Pored svog tog nasleđa i porodičnih uspomena? Prodaj CRV i pravac CX5 ili CX60, evo Peki će da ti potpiše uput

moron

Pa, jesam dva puta sagledavao i Mazdu. Oba puta šestice. Prvi put davne 2003-2004, i dobro je što nisam tu uzeo (iako sam i danas zaljubljen u onaj dizajn), jer se ubrzo pokazalo da je ta prva generacija šestice imala veliki problem sa korozijom sve do njenog fejslifta iz 2005. Zadnje obrve, most i pragovi su joj gadno trulili. Bio je tu čak i opoziv, ali, realno, za koroziju (takve vrste) ne postoji uspešan opoziv. Drugi put 2019. godine, šestica karavan, bila mi je u priči, baznjak G145. Imala je maltene istu cenu kao Corolla 1,2T karavan u lepoj opremi.… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Pa da, ako hoćeš da nastaviš porodičnu tradiciju, mora Mazda sa vrha kace 🙂

J4ZZ3R

Ja bih rado kupio MX5, ali nikako da se dočepam test vožnje…

moron

Mazda je odavno ukinula karavan izvedbu kod trojke. A 323 je postojala kao karavan.
Tako da ako hoćeš karavan, može samo šestica.

BB

Ja znam da je Paja Patak vozio 313 😜

J4ZZ3R

:BB od tebe čovek uvek nešto korisno može da nauči 🙂

moron

Da, svaka mu čast.
Nakon tog njegovog posta malo sam brstio netom i zaključio da je današanja mazda 3 ( pa i preko modela „313“ ) zapravo naslednik one prastare mazde 1200 koja je pomenuta u tekstu. A nisam do tog posta i istraživanja ni znao ni da je postojala mazda 1000.

BB

comment image/revision/latest?cb=20191126220245

J4ZZ3R

E ispred ovog bih se mogao trofejno slikati 🙂

J4ZZ3R

Koliko Vi ljudi imate godina kad se sećate Mazde 313 🙂 neko vozio R360 Sport coupe? 🙂

Peki

Lele pa ti si zivi enciklopedija druze 👍

s mile

uh kako bi bilo COOL da moron nađe dobar primerak Mazde 1200/1800 i da je restaurira….

J4ZZ3R

Eno mu ga 1500 sa oglasa, da se ne ljute ni Mazda 1200 ni Mazda 1800, bi po babu ni po stričevima 😉

DUDE

Mazda 3 ili CX5…izbor je tezak.
Veoma je moguce da ce mi biti naredni auto. Jednostavno, ne mogu da odolim klasicnom benzincu, 4 cilindra i 2000 kubika, spakovanih u odlicno dizajniran auto.

J4ZZ3R

Meni je dilema Mazda CX5 & Mazda 2 / MX 5 vs Honda Civic & Honda HRV / Jazz…ali to tek ako se ikada proda 2008.

U ovom mesecu Mazda predstavlja CX5 sa 48v hibridnom instalacijom i većom baterijom i to je po meni zaista odlično vozilo…proverno, klasično lepo,prostrano, sa najboljim voznim osobinama u SUV non premium svetu, iznad svega pouzdamo i valjda jača hibridna baterija poboljša ekonomičnost i ubrzanja

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
Lazar

Mazdina makina 2.5 turbo izuzetno poboljšava ubrzanja 🙂

J4ZZ3R

Pa izgleda da će taj hibridni sklop ići uz 2.5 ekskluzivno

Dejan

Wow kakav tekst. Možda bi bilo vredno dodati koji red o 323(F) seriji koja je 90ih bila kod nas izuzetno atraktivna.

Trenutno vozim CX5 2.0 automatik, MY2023 i auto je fantastičan. Posle Kije, ovo je u vozačkom smislu ogroman iskorak napred

J4ZZ3R

Hvala! Kako ste zadovoljni automatikom?

Lazar

Ja sam na 2.5 turo verziji sa automatikom MY2021 Carbon edition i moj utisak je da je automatik malo tromiji u reakcijama a prijalo bi mu barem 2 brzine vise

Laki

U mom kraju 323 F je bio vrlo poželjan tih godina.

J4ZZ3R

1991. sam imao 15 godina, a komšija gasterarbajter iz Beča je često svraćao u zavičaj sa sneg belom 323f sa pop up farovima… Ništa mi u životu, bar tada , nije više trebalo od te bele Mazde. Možda jedino krv crvena MX5 ili crna CRX

Laki

👍

BB

A šta se zamjera Kiji?

Savke

Mislim šta reći?! Mazda pobednik vremena,imam je već trideset godina.Najlepši auto sa najlepšom bojom na svetu.❤️

Lazar
J4ZZ3R

Nemoj Lazare da zezaš pošten narod,, od ovakvih naslova, još na 4. april može da se rikne. Kad sam bio dete propao mi je Commodore, proizvođač mog omiljenih kompjutera tada C64 i Amiga linije, kao i CINEMAWARE proizvođač tada omiljenih video igara, đe Mazda da mi ode sad kad sam je našao 🙂

Lazar

zakasnela šala mala 🙂

Dule

Da li je majstor priznao grešku – da nije zašrafio filter kako treba? Mislim ipak… ozbiljna stvar i ozbiljan kvar…