1. Home
  2. Vesti
  3. Premijera: Ford Mustang Mach-E 1400 (VIDEO)
Premijera: Ford Mustang Mach-E 1400 (VIDEO)
0

Premijera: Ford Mustang Mach-E 1400 (VIDEO)

210
0
Podelite sa prijateljima:

Serijska verzija električnog krosovera Ford Mustang Mach-E će se naći u evropskim i američkim izložbeno-prodajnim salonima u kasnijem delu tekuće godine, a ovakav trkački automobil je razvijen samo sa jednim ciljem, a on se odnosi na reklamiranje verzije koja će u masovnu proizvodnju.

Prototip Mustang Mach-E 1400 je razvijen od strane dueta koji „pokriva“ diviziju Ford Performance i privatnu kompaniju RTR Vehicles, čiji je vlasnik Von Gitin Džunior, specijalizovanu za fino doterivanje vozila marke Ford, a koji poseduje dugotrajan poslovni odnos s američkim proizvođačem automobila. Ortaci su utrošili deset hiljada radnih sati kako bi sada pred nama bio ovaj prototip. Da vidimo po čemu je poseban i šta nudi.

Prototip električnog Mustanga Mach-E 1400

Malo je tu šta ostalo od serijske verzije ovog Mustanga. Kao primer možemo navesti karoseriju, čak iako su kompletna njuška, pa i aerodinamični rep prototipa, izrađeni od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Hauba je oblikovana korišćenjem organskih kompozita.

Blatobrani, set spojlera i ostali elementi obezbeđuju vertikalni aerodinamički potisak do 1.043 kgf pri brzini kretanja vozila od 160 mph (257 km/h). Uzgred budi rečeno, kompanija ne želi da otkrije najvišu moguću brzinu jedinstvenog krosovera, ali indirektno naglašava da je pomenuta granica itekako dostižna.

Ford Mustang Mach-E 1400 s boka

Ako znamo da „narodski“ Mustang Mach E koristi usluge jednog ili dva električna motora, onda ćete se iznenaditi da čujete da ih prototip ima čak sedam. Tri su raspoređena na osovini ispred, dok ih je četiri na onoj iza vozača.

Povrh toga, konstruktor se nije „smarao“ oko vektorisanja obrtnog momenta, pa su obe osovine opremljene konvencionalnim diferencijalima, spojenim s elektromotorima preko pogonskih osovina. Najveća izlazna snaga sedam električnih motora iznosi 1.400 „konja“, ali zavisno od potreba, kontrolna jedinica opredeljuje koliko i na koju osovinu će snage biti poslato. Sila može biti na svakoj od osovina zasebno, ili pak „razasuta“ na sva četiri točka separatno.

Ford Mustang Mach-E 1400

Umesto baterijskog pakovanja koje se oslanja na kovanicu „litijum-jon“, prototip poseduje naprednije i skuplje litijum-nikl-mangan-kobalt-oksid ćelije. Njihov kapacitet nije prevelik i iznosi 56,8 kWh, ali ih krasi veća mogućnost energetske razmene i efikasniji rashladni sistem. Naravno, instaliran je i sistem rekuperacije energije, kao i kočni sistem marke Brembo (pozajmljen iz trkačkog kupea Ford Mustang GT4).

Konstruktori uveravaju javnost da će Ford Mustang Mach-E 1400 biti u stanju da učestvuje u trkama na stazi, kao i u uličnim trkama. Za svaku od disclipina, vozač će biti u prilici da podesi parametre i postavke na vozilu, kako bi bile obezbeđene maksimalno dostupne predispozicije za date uslove.

Debi novajlije će biti upriličen u nastupajućim trkama u organizaciji šampionata NASCAR. Potom će Ford koristiti prototip za testiranja novih komponenti, rešenja i materijala.

Pogledajte promotivni video klip.

AutoRepublika

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments