1. Home
  2. Vesti
  3. Lamborghini već proizveo 10.000 primeraka Urusa
Lamborghini već proizveo 10.000 primeraka Urusa
0

Lamborghini već proizveo 10.000 primeraka Urusa

2.64K
0
Podelite sa prijateljima:

Mnogi ljubitelji automobila su još uvek u šoku da kompanije kao što su Lambroghini, Bentley, Rolls-Royce, a uskoro će tim putem i Ferrari, ulaze u svet krosovera, ali barem u slučaju firme iz Bolonje, takvi proizvodi nikako ne bi trebali da predstavljaju iznenađenje. Još iz kasnih sedamdesetih godina prošlog veka proizvođač je imao posebno odeljenje nazvano Lamborghini Militaria (LM) sa ciljem proizvodnje terenca za vojne uslugu.

U prevodu, LM je trebalo da predstavlja za italijansku vojsku, ono što je Jeep (a kasnije i Hummer) bio za Amerikance, pa nije bila retkost da se obrati „Jenkijima“ za pomoć. Od mnogobrojenih prototip modela, samo jedan je ugledao serijsku proizvodnju i to onaj poznat kao LM002, a u periodu od 1986. do 1993. godine je prodato svega 328 primeraka.


Još pre desetak godina Italijani su ponovo počeli da eksperimentišu sa terencem, ali ovaj put bez veza sa armijskim potrebama. Poruka je bila jasna, pa je Lamborghini ciljao na kupce sa dubokim džepom koji verovatno nikada neće sići sa asfalta. Nakon što se koncept iz 2012. godine pokazao uspehom, novi Urus se pojavio u prodaji šest godina kasnije.

Za razliku od ostalih Lamborghinija, koji uglavnom koriste atmosferske agregate sa deset ili dvanaest cilindara, Urusov 4,0-litarski turbobenzinac sa osam cilindara je postavljen napred. Razvija 640 konjskih snaga i omogućava ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 3,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 305 km/h.

Lamborghini je objavio da je sa proizvodne trake upravo sišao 10.000. primerak, a uspeh je još veći kada se zna da je fabrika mirovala tokom nekoliko meseci ove godine zbog epidemije virusa korone. Jubilarni terenac je ofarban u novu crnu „mat“ boju sa takozvanim „Carbon Fiber“ paketom i dvobojnim enterijerom, a namenjen je kupcu u Rusiji, što je tržište koje se pokazalo kao relativno veliko za Urus.

Ovaj terenac je takođe zaslužan za veliki rast prodaje celokupnog brenda. Prošle godine je Lamborghini isporučio čak 8.205 vozila širom sveta, što je za 43% više u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, a Urus je igrao ulogu sa čak 4.962 jedinice. U prevodu, terenac čini 60% prodaje marke.

Kada se analiziraju takvi rezultati, zar neko može da krivi Ferrari što želi da prati trend?

AutoRepublika

(2637)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments