1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Jakodimi
Zanimljivost dana: Jakodimi

Zanimljivost dana: Jakodimi

8.06K
49
Podelite sa prijateljima:

Možda će zvučati smešno po današnjim standardima, ali nekada davno, model Wartburg 353 se smatrao Audijem iz istočne Evrope. On nije bio najmoćniji, najpopularniji, pa ni generalno najbolji automobil, ali je u svome vreme bio daleko napredniji od bilo kog proizvoda iz ovog dela sveta.

Kompanija koja će kasnije postati poznata kao Wartburg vuče poreklo još od 1896. godine kada je osnovana firma pod imenom Fahrzeugfabrik Eisenache (FFE) u gradu Ajzenah u Nemačkoj.

FFE je u početku proizvodio bicikle i oružije, a samo dve godine kasnije je odlučio da se oproba i sa proizvodnjom automobila. Po uzoru na dvorac u gradu, dobio je ime Wartburg, a proizvodio se pod licencom francuskog modela Decauvillea. Ovaj potez se pokazao izuzetno popularnim i u narednih nekoliko godina, FFE je postao treći najveći proizvođač vozila u Nemačkoj.

FFE se posle prvog svetskog rata udružuje s firmom po imenu Gothaer Waggonfabrik i kompanija počinje da proizvodi britanski model Austin 7 pod licencom i imenom Dixi. BMW se ustoličuje kao novi vlasnik kompanije 1928. godine, a odmah zatim odlučuje da ugasi Dixi i da koristi fabriku za proizvodnju sopstvenih automobila.

BMW je u ovoj fabrici sve do početka Drugog svetskog rata, proizvodio mnogobroje veće i skuplje modele, kao što su 303, 315, 319, 327 i 328. Novi rat je ponovo zaustavio civilnu proizvodnju, a na kraju rata oko 60% fabrike je bilo uništeno.

Pošto se Ajzenah nalazio u istočnom delu Nemačke, njegovi novi vlasnici postaju Sovjeti i ponovo menjaju ime u Sowjetische AG Maschinenbau Awtowelo Werk BMW Eisenach. Oni odlučuju da proizvode predratni modele BMW-a i prodaju ga pod identičnom oznakom. U navedeno vreme, BMW, čije se sedište i dalje nalazilo u Minhenu, je očajnički tražio način kako da zaštiti svoje ime i imidž.

Posle rata kompaniji nije bilo dozvoljeno da obnovi proizvodnju automobila sve do 1951. godine. Konačno, 1952. godine fabrika dolazi u vlasništvo vlade Istočne Nemačke i menja ime u Eisenacher Motorenwerk (EMW). Oni su nastavili da proizvode nekadašnje BMW-e sve do 1955. godine, kada su poraženi na sudu od strane BMW-a. To je označilo da su komunisti morali da naprave potpuno drugi automobil.

Još 1945. godine, mali proizvođač vozila DKW (Dampf Kraft Wagen) je proizveo dvotaktni motor u modelu F9, koji je imao pogon na prednje točkove. Sedište DKW-a je bilo u gradu Cvikauu u Istočnoj Nemačkoj, a kompanija odlučuje da se preseli u Zapadnu Nemačkoj posle rata i da na bazi F9 proizvodi serijske modele.

Međutim, u Istočnoj Nemačkoj firma Industrial Association IFA je i dalje imala pristup ranom prototipu. Cvikauu odlučuje da koristi fabriku za proizvodnju novog Trabanta dok EMW dobija prototip i odlučuje da na njegovoj bazi napravi novi serijski automobil. EMW uskoro menja ime u Wartburg, a prvi model kompanije, 311, je u velikoj meri ličio na F9.

Dok je Trabant bio jeftini automobil za šire narodne mase, Wartburg je trebao da predstavlja višu klasu, ne samo za one sa dubokim džepom, već i za mnoge političare. Model 311 se pokazao kao solidan automobil. Izvoz je počeo i u Zapadnu Nemačku i Sjedinjene Američke Države, a početkom šezdesetih godina proizvodnja se na kratko odvijala i u Argentini. Međutim, 311 brzo počinje da pokazuje svoje godine i Wartburg odlučuje da krene sa radom na nasledniku.

Godine 1966., na bazi 311-ice debituje Wartburg 353, koji će kroz istoriju da postane najpoznatiji automobil ove nemačke firme. Imao je veoma čvrstu šasiju, zbog čega je bio izuzetno popularan posebno u karavanoj verziji, ali je zadržao trocilindrični dvotaktni motor i pogon na prednje točkove, preuzet s modela po imenu 311.

Dvotaktni motor, ovaj put radne zapremine 992 kubika i snage od 50 „konja“, je za rad koristio smešu benzina i specijalnog ulja. Kako se ulje ne rastvara u benzinu, već tokom vožnje pravi emulziju, prilikom stajanja automobila dolazi do razdvajanja benzina i ulja u dva sloja. Ova situacija je veoma opasna tokom vožnje jer se motor ne podmazuje, a iz navedenog razloga fabrika je savetovala vozačima da pre vožnje promućkaju rezervoar tako što će snažno zaljuljati zadnji deo automobila.

Dobro podešen i ispravan motor koji ima pravilno odmerenu smešu nije previše dimio, naročito prilikom konstantnog opterećenja. Jedan od razloga zašto je Wartburg odlučio da ponovo koristi dvotatkni motor je ležao u podatku da je on bio veoma jednostavan. Imao je samo sedam pokretnih delova i to tri klipa, tri klipnjače i radilicu.

Kočenje motorom je opasno jer motor nema podmazivanje, pa je fabrika napravila takozvani slobodni hod. Prilikom ubrzavanja motor je pokretao motor, ali prilikom usporavanja nije delovao na točkove, baš kao kod bicikla. U svakom slučaju, za svoj period on je bio veoma napredan, a pružao je i solidne performance sa ubrzanjem do 100 km/h za dvanaest sekundi i maksimalnom brzinom od 155 km/h.

Publika je veoma dobro primila novi 353. Iako je limuzina i dalje bila najpopularnija verzija, karavan je takođe privlačio veliku pažnju. Imao je izuzetnu čvrstinu i dosta prostora, pa je bio posebno popularan među onima koji su svako jutro išli na pijacu ili radili na farmi. Još jedan od razloga popularnosti je ležao i u ceni.

Naime, osnovni 353 je koštao samo 8.648 nemačkih maraka, što je bilo za nekoliko hiljada jeftinije nego i najjeftinija Lada, a bio je i brži, veći, moderniji i sigurniji od većine ruskih rivala. Nedugo nakon zvaničnog predstavljanja, 353 je počeo i da se izvozi u Veliku Britaniju, gde je ostavio dubok trag.

Za samo 700 funti, publika je dobijala savremen automobil sa standardnom opremom koju ni značajno skuplji Ford Cortina nije imao. Britanci su posebno hvalili karavan, koji se prodavao pod imenom Knight Tourist. Veruje se da je na ovom tržištu prodato oko devetnaest hiljada karavana, a uspesi su ostvareni i u Južnoafričkoj Republici, Argentini i na Malti. Iako je Wartburg planirao da proširi ponudu i na Severnu Ameriku, do toga ipak nikada nije došlo najviše zbog jake nemačke marke u poređenju sa dolarom.

Neki kupci na domaćem tržištu su morali da čekaju na svoj 353 i do deset godina, a popularnost je bila najveća među političarima, policijom i službama hitne pomoći.

Wartburg je opstao u proizvodnji sve do 1991. godine bez većih promena. Jedina promena vredna pažnje se desila tri godine ranije, kada je kompanija kontaktirala Volkswagen i zatražila moderniji motor. Iako je prethodni dvotaktni motor bio veoma kvalitetan, takođe je bio veliki zagađivač i početkom osamdesetiha godina Wartburg se dao u potragu za naslednikom.

U pomoć je priskočio Volkswagen i ponudio 1,3-litarski benzinac sa 64 konjske snage, a da bi parirao novoj mehanici 353 je dobio i svoje jedine dizajnerske promene. I dalje jako sličan prethodniku, moderniji 353 je promenio ime u 1.3 i opstao u proizvodnji do 1991. godine. Slično kao i Trabant, ujedinjenje dve Nemačke je u velikoj meri pogodilo kompaniju i ona više nije mogla da se bori sa značajno kvalitetnijim proizvodima sa zapada. Posle 1,2 miliona prodatih primeraka, prodaja je stopirana kada je Opel kupio jedinu fabriku kompanije.

Zanimljivo je da je Wartburg planirao nekoliko zamena za 353, ali nijedan od njih nije otišao dalje od faze prototipa. O tome smo detaljno i pisali, a tu priču možete da pročitate ovde. Veliki broj proizvedenih primeraka danas čini Wartburg 353 veoma lakim klasikom za kupovinu, a njegova jednostavnost ga čini i lakim za restauraciju.

Tako da, ako ste jedan od onih likova koji voli proizvode iz Istočne Evrope, a hoćete da posedujete najbolji od njih – Wartburg 353 je svakako odlična kupovina.

Zoran Tomasović

(8060)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

49 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Osamdesetih je polovan bio puno jeftiniji od Zastave ,Lade samo su Fica i Peglica bili jeftiniji, razlog je bio specifično održavanje..Otac ga je nabavio jer je bio pogodan za prevoz robe…Sat vremena je mnogo da se izvadi ceo motor😁Vecina popravki se radi u kućnoj varijanti.
.Kada smo nabavili jednostavan merni uredjaj zvani komparater onda smo prvi put precizno nastelovali paljenje.Uz oskudno znanje Nemačkog konsultujući servisnu knjigu .Tad ide uz masnu banderu .Devedesetih je bio popularan za sverc benzina.Nosivost je nestvarna,kao sto pise u tekstu kamionska sasija .

Matija

Po mom misljenju, gasenje Wartburga i Trabanta posle ujedinjenja dve Nemacke jeste veliki strateski privredni promasaj! Obe marke su mogle dalje da zive i da proizvode jednostavna i robustna vozila koja nisu opterecena obavezom da budu „premijum“!

Wartburg je vec po konstrukciji, sasija + karoserija, mogao da bude perfektan „crossover“ – jeftina, robustna limuzina!

Trabant je mogao da ostane ono sto je vec bio – mali, jeftin i robustan auto, dobar za grad ali „i sire“.

Laki

👍

Sebastian L.

Ma jeste, sve bi Nemci stajali u redu da ih kupe…. Mišljenje je kao zadnjica, svako ga ima.

Panthooz

Ne bi stajali u redu, ali bi ga kupovali. Pogotovo ako je reč o malim privrednicima, farmerima, piljarima, mlekadžijama itd. Koliko puta je meni ovde zatrebalo lako, jeftino, izdržljivo dostavno vozilo, samo ja znam. A što se tiče mišljenja i zadnjice… i ti ih imaš.

Sebastian L.

Gde je to „ovde“?

Matija

Nemci kupuju Ladu Nivu i Daciju a osim toga Evropa je malo veca od Nemacke.

Zoca

Oduševljeni su novim Duster-om ,Nemačkog testovi su puni hvalospeva.Ocekuju se odlični prodajni rezultati obzirom da se nista ne moze kupiti ni blizu za taj novac.

Matija

Pratim! Razmisljam da menjam mog T-Roca za novog Dustera!

Renault Terminator🇷🇺Z

Sa provjerenim 1.5 dCi od 115ks i tu nema greške.

BB

Novi Daster nema dizel verziju…

Renault Terminator🇷🇺Z

Auuu,znači ni u Dajčolu ne može dCi.

BB

Ne da“ demokratija… To ti je ona vladavina naroda, znaš…

Renault Terminator🇷🇺Z

Ne možeš ti to dokazati ovim našim pronatovskim idiotima u Srbiji…a EU su videli samo preko DW i nevladinih (špijunskih) organizacija.

Balkanboj

Četir’ metra lima, i pet meteri dima…

Zoca

Dima ima samo kod hladnog motora..I kada vozač ne zna procentni racun.🙃

Matija

Jel moze i melodija? 🙂

Balkanboj

Grupa Atheist Rap i pesma Wartburg limuzina.

https://youtu.be/pvG7vi3bFCY?si=upyfiu2twKTpkwE0

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Balkanboj
MRN

Jutros rano na telefonu samo na brzaka pregledah naslove novih članaka na AR, pa videh i ovaj naslov i ono „Jakodimi“, prva asocijacija mi je bila: „Ah, neki Japanac“, ali se zbunih na sliku, jer mi je „ličila na Wartburg“. A kad „ukopčah“, cepao sam se od smeha pet minuta 😊

Zoca

Nissan Rasheen koji se proizvodio od
1994-2000 kao da je prekopiran Vartburg karavan(sw).Zao mi je sto telefon ne podržava umetanje fotogr.Eto. .

Yankee

comment image

Zoca

Tako je! MRN je osetio „japansku“vezu.

MRN

😊😊😊

Inače, rano detinjstvo sam proveo „pored“ jednog žutog 353. Imao ga je prvi komšija sa kojim smo „delili ogradu“, a i držao ga je uz samu ogradu. I kad ga on „potpali“, pa zaturira, a sve to (figurativno) „pod našim prozorom“, moja majka ga je uvek proklinjala, što zbog dima, što zbog zvuka,.. 😊 A meni se zvuk baš dopadao.

Zoca

Pričalo se da motor ne sme dugo da radi na malom gasu ,moze da zariba usled slabog podmazivanja koje je preko goriva.

Laki

Originalan i „mekan“ zvuk motora.

BB

Ali zato nisi imao komaraca u dvorištu 😀

Matori

Mi smo ga zvali i Ran-tan-tan.

MRN

Bravo. Tako se čuo kad komšija posle turiranja otpusti gas.
Imao ga je i otac mog najboljeg druga. Tamno plavi. Za razliku od komšije, on je znao da ga rastavi do najsitnijeg dela. A da sve radi kad ga opet sastavi 😁

Dada

Auto bez motorne kocnice i relativno losim/ neodrzavanim kocnicama je bio los izbor za brda/planine, jos ona vodena na kraju bregaste ,a u rezervi bar dve bobine i jedno 5-6 platina,

Zoca

Problem bobina (jedna po cilindru jer nema razvodnika paljenja)je resavan ubacivanjem standardnih-vecih .Njegove f3 fabricke su bile manje,sa motocikala msm.

Matija

Wartburg je mogao da postane slican ovom AMCu iz 1980 godine. Bio je ovo genijalan koncept – robustan i sposoban za teren ali ne i glomazan i tezak kao pravi terenac!

comment image

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija
M M

Bio je ovo najveći krš, meni poznat. Bez ikakvog šlifa, pravi komunjarsko seljački auto. Nikakve štete što je nestao sa tržišta. Zajedno sa Zaporošcom, naveći krš Evrope. Ne znam kakve bi sve ne-karakteristike naveo za njega. Možda jedini + što je kao karavan bio pogodan za seljačko, piljarske, molersko, prostačke poslove Opet Mnogopuši, ili ti Trabant, pored toga što je takođe bio težak krš, imao je nekog šmeka…. Plastike koja se danas baš koristi (mada mnogo bolja) a sam oblik i namena imala je nešto ljudskog u sebi….. Prethodni model Waća ličio je bar čemu, imao šmeka. A ovaj nesretnik… Pročitaj više »

Joda

„Seljačko-piljarski-molerski- prostački poslovi..“ Mora da si najmanje ministar i voziš Maklaren..

M M

Da sam ministar niisam, ali stepenicu – dve sam do.
Ali ovog Waća sam vozao kad si ti verovatno bio u tatinim jajima

Bungi

Wartburg je inzinjerski bio mnogo napredniji od Zaporosca a o kvalitetu da ne govorimo.

BB

Predhodnik downsizing-a 😂

dno dna

U čemu je to Waćo bio napredniji od Zapo pa rože??
Waćo je

Bungi

Imao je nezavisno vjesanje i napred i pozadi.Da te podsjetim, VW Golf ga je uveo tek sa serijom 5, to je ona sto hrdja kao blesava.Wartburg tih problema nema jer su mu spoljnji paneli od plasticne mase.Unutra je prostran, ima sasiju i veliku nosivost.U Zaporoscu sam se licno vozio,krs je preblaga rijec.Tijesan,bucan,mjenjac katastrofa,brzine naopako, pogodis brzinu iz treceg pokusaja,krci.Vrata kad zalupis zvoni jedno pola dana,zvucna izolacija ne postoji.Kad motor radi ,bilo kakav razgovor nije moguc.Antikorozivna zastita je na njemu nepoznat pojam.Po udobnosti,IMT 539 pa Zaporozac.Da, Wartbug je u svakom pogledu RolsRojs za zaporoskog zabca.Ako nisi licno sjedio u ova dva… Pročitaj više »

M M

Kako je to Waćo bio napredniji od Zapo pa rože?
To je djubre, koje je bilo uprošćeni DKW predratni.
Znaš li kako je izgledao mdel pre ovoga, koji je ustvari projekat DKW?
Ovaj 353 komunjarsko djubre, bez šlifa, sa kvalitetom ravnom nuli

Bungi

Ti zaista ne pojmis sta je tehnoloska zastarjelost a sta kvalitet.?To je kao da poredis babe i zabe.Wartburg jeste imao zastarjeli dvotaktni motor koji porijeklo vuce od predratnog DKW-a , ali je bio kvalitetno izradjen.Ako ga nisi nikad vozio , mozes da imas predrasude kako nista iz DDR-a nije valjalo.Svabo je svabo,zapadni ili istocni.Ovi istocni su imali manje resursa od onih sa zapada ali su i sa njima napravili solidan auto.

M M

Waćo je imao kvalitet gori nego bilo šta što je napravljeno u bivšoj Jugi.
To je bila teška krntija. Sem trabanta i zaporošca sve je u socio bloku bilo iznad. Kako ne kapiraš?

Bungi

Opet mijesas Wartburg i Zaporosca.Vec sam ti komentaru gore na malom moru primjera da se ta dva auto ni po cemu ne mogu porediti.

M M

Mogu, po tome što su oba krševi.
Waćo je najnnestabilnije vozilo koje sam vozio u životu. Opasnost
Limarija ko na šporetu. Kočnice katastrofa. Sedišta zadnja klasa. Vibracije….
Motor je bio problematičan, paljenje, one nesretne bobine i troje platine.
Šasija. Sve kao vašarsko cirkuzantski automobil.
I to da prave Nemci…. Makar i ruski Nemci. Sramota je to bila. Kod nas su to većinom vozili ljudi poreklom sa sela.

Zoca

Jeste sto se tice zastarelosti ,motor si pomenuo,pedale koje izviru iz poda,menjac gore,ali je jedini sa istoka imao cvrstinu da mogu da ugrafe siber,vrata su se zatvarala kad su podesena kao na sefu-u odnosu na Zastave i ostale.Motori su mogli preci 500 hilj.km sa dobrim održavanjem . Iako sa druge strane gvozdene zavese Germani su imali radnu etiku,oseti se to.

Panthooz

Sav si mi šlifovan, mora da si na Belom dvoru rođen.

M M

Žao mi je što vidim ovih -7….
To pokazuje koliko ovi čitaoci razumeju automobil

Sale

Kršina, ne daj Bože.

Marko

Ja ih vozim još uvek.Imam dva registrovana, dvotaktnog karavana i 1.3 limuzinu i pored njih još 15 za delove.Drugar iz Kragujevca takođe ima karavana i limuzinu, još jedan iz Valjeva ima zelenog dvotaktaša limuzinu, pa za par dana idemo na prvi skup Wartburga na ovim prostorima u Virovitici.Pridružiće nam se još jedan ljubitelj sa dvotaktašem iz Cazina BiH i jedan iz Sjenice.

Petar Savic

I ja bih se pridruzio. Do godine ili neki sledeci skup . Pozdrav za Marka. Najboljeg majstora za Wartburga