1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW je najzaduženija kompanija na svetu!
VW je najzaduženija kompanija na svetu!

VW je najzaduženija kompanija na svetu!

6.85K
4
Podelite sa prijateljima:

„Od esencijalne važnosti je da se sada ponašamo kao da imamo „zmiče u džep“ i da pokušamo da sačuvamo svaki evro,“ upozorava novi šef marke Volkswagen, Ralf Brandšteter. Sasvim je sigurno da je pre izgovaranja ove rečenice, menadžer bio upoznat sa stanjem duga kompanije u kojoj je preuzeo dirigentsku palicu. A dugovanja Volkswagena su trenutno na rekordno visokom nivou. Kada kažemo trenutno, mislimo na poslednje finansijske izveštaje koji su bili predmet nezavisne revizije, a koji se tiču refleksije pozicije kompanije na dan 31. decembar 2019. godine.

Istraživanje koje je javnosti na raspolaganju je pripremila investiciona kompanija Janus Henderson i prema njihovom rasuđivanju, pored Volkswagena, još su tri nemačke firme na listi deset najzaduženijih kompanija u planetarnim razmerama, dok ih je svih pet iz automobilske industrije. Od tih pet, samo Ford Motor Company nije germansko društvo. Toyotu smo zapazili tek par sekundi kasnije, pa je dodajemo u prvom osvežavanju vesti.

Obaveze Volkswagena prema poveriocima poslednjeg dana prošle godine su iznosile 192 milijarde dolara, što je za čak 20 milijardi više u odnosu na ekvivalentnu cifru s kraja 2017. Koje je to „brdo para“ u pitanju, možda najbolje ilustruje podatak da ta cifra korespondira sa ukupnim dugovanjem nacionalne ekonomije Mađarske ili Južnoafričke Republike. Često govorimo o tome kako su prihodi multinacionalnih kompanija enormni i izvlačimo zaključke o finansijskoj moći istih spram siromašnijih država, ali se retko ko hvata u koštac sa dubjim tumačenjem i ostalih finansijskih pokazatelja.

Ako bi neko pomislio da je ovako impozantan saldo obaveza posledica dizel skandala, onda ne bi bio u pravu, kao što bi pogrešio i onaj koji bi za enormna dugovanja okrivio tranziciju ka elektromobilnosti. Naime, razlozi su drugde. Automobilska industrija je u prvom redu, kapitalno veoma intenzivna delatnost, gde su ogromne količine gotovine neophodne za finaniranje funkcije istraživanja i razvoja, za nabavku skupocene opreme i računarskih programa

Dodatno, veliki proizvođači automobila u sastavu mamutskih grupacija poseduju i finansijske institucije koje kreditiraju, kako predstavnike maloprodajnih mreža, tako i krajnje kupce. Sve obaveze koje registruju interne banke, da ih tako nazovemo, opet su inkorporirane u konsolidovane izveštaje i u konkretnom slučaju su se odrazile na pomenute 192 milijarde evra Volkswagenovog duga.

Međutim, ni ogroman dug sam po sebi nije nužno loša pojava. Naime, da bi kompanija rasla, posebno u industrijskoj grani kakva je proizvodnja četvorotočkaša, nužne su značajne investicije, a to opet zahteva kreditiranje od strane banaka. Pored toga, što veća potrošnja, jači su i poreski stimulansi, pa su kompanije od strane fiskalnih vlasti podstaknute na intenzivirana ulaganja i trošenje novca.

Kao i u svemu u životu, pitanje sreće se svodi na pitanje mere, to jest umerenosti.

Deset najzaduženijih komapnija na svetu i visina njihovog duga na kraju 2019. u milijardama američkih dolara

Kompanije
Volkswagen 192
AT&T (telekomunikacije) 176
Daimler 151
Toyota 138
SoftBank Group 135
Verizon Communications 129
Ford Motor Company 122
Bayerische Motoren Werke AG (BMW) 114
Comcast Corporation (komunikacije) 104
Anheuser-Busch (pivara) 96

AutoRepublika

(6851)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

comment image

Zoca

Proporcionalno velicini kompanija , BMW i Daimler su u nepovoljnijem polozaju.

Don

Sad kad maznu lovu od države pod izlikom duga. Sve će to narod platiti.
Enorman prihod ide vlasnicima, gradjani otplaćuju dugove a ne vlasnici, firma vječito dužna nekim bankama. Odakle bankama pare?
Ko su (imenom i prezimenom ) vlasnici recimo vw?

S mile

Za konačnu osudu / likovanje, valja videti odnos njihovih potraživanja / dugovanja. A s obzirom da su velike kompanije, sigurno imaju i bar 60dana odloženo plaćanje. Otuda i velik dug. Govorim o onim dugovima, potraživanjima vezanim za proizvodnju.