1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. FCA pod dizelgejt sumnjom mora da dokazuje i da zajedno sa PSA grupom ne krši antimonopolske propise EU
FCA pod dizelgejt sumnjom mora da dokazuje i da zajedno sa PSA grupom ne krši antimonopolske propise EU

FCA pod dizelgejt sumnjom mora da dokazuje i da zajedno sa PSA grupom ne krši antimonopolske propise EU

446
23
Podelite sa prijateljima:

Iz kancelarije javnog tužilaštva locirane u Frankfurtu, u ranijem delu dana je stigla vest da je u toku istraga o navodnoj međunarodnoj prevari koja se tiče manipulativnog uređaja instaliranog u sistem za upravljanje izduvnim gasovima u dizel vozilima marki Fiat, Alfa Romeo, Jeep i Iveco.

U sklopu istrage fokusirane na individue iz preduzeća koja kontrolišu pobrojane marke, izvršeni su i pretresi na više lokacija u Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj. stoji u izjavi za javnost koju je dostavilo tužilaštvo, ali bez navođenja naziva konkretnih kompanija. Istražitelji sumnjaju da je nedozvoljen softver ugrađen u vozila koja koriste Multijet motore zapremina 1.3 i 1.6 litara, a koji su pod haubama četvorotočkaša s oznakama Alfa Romeo, Jeep i Fiat. U istom smislu, sumnjivi su i dizel motori iz game komercijalnih vozila marki Iveco i Fiat, stoji još u pomenutom saopštenju.

Iako su svi pobrojani četvorotočkaši prošli testove u laboratorijskim uslovima, zahvaljujući nedozvoljenom softveru, štetne emisije u realnoj upotrebi su dramatično veće jer se uređaji za prečišćavanje izduvnih gasova tada isključuju.

S druge strane, antimonopolska tela Evropske unije su obustavila istragu protiv korporacije Fiat Chrysler i PSA grupe, a povodom najavljenog spajanja, što je praktično bio iznuđen potez. Naime, istražni organi u ovom slučaju nisu dobili dovoljno materijala kako bi na kvalitetan način sproveli istragu.

“Bili smo prinuđeni da aktiviramo proceduru koja nam omogućava da produžimo rokove koji nas obavezuju, jer nismo dobili traženu dokumentaciju od pomenutih proizvođača. Nedostaju veoma bitni segmenti dokumentacionog mozaika, koje iščekujemo, i na osnovu čega ćemo moći da steknemo sveobuhvatnu sliku,” navedeno je danas u saopštenju Evropske komisije.

“Kada budemo pribavili sve što smo zahtevali da nam bude dostavljeno, otpočeće novo odbrojavanje u smislu roka prema nama, u smislu izjašnjenja na temu eventualne povrede načela slobodne konkurencije,” rečeno je u izjavi nadzornog organa Evropske unije, zaduženog za pitanja konkurentnosti.

PSA i FCA su izjavili da već rade na pripremi nedostajuće dokumentacije ali da su usporeni zbog opštepoznatog faktora koji staje u par slova i dve cifre: COVID-19.

“Dostavljamo papire u najkraćem roku!”, stoji u zajedničkom saopštenju dva entiteta pred spajanjem.

Za kraj da dodamo da kada FCA i PSA kompletiraju proces spajanja, u prvom tromesečju naredne godine, nastaće četvrti po veličini svetski proizvođač koji će poneti naziv “Stellantis”.

Zašto je pokrenuta istraga u vezi efekata budućeg spajanja dva industrijska giganta, pročitajte natenane u ovom članku.

AutoRepublika

(446)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Pokušaj da se pred javnosti ocrni dizel kako bi im uvalili stakore . Stari propagandni stosevi .

BojanNeki

Ako ti je dizel SUS lekovit imaš ozbiljnih problema, kao i mnogi ovde.

Još jedna informacija, da se ne frljamo više. Kada je krenulo sa ograničavanjem emisije štetnih gasova kod vozila na fosila goriva električna vozila, iliti kako ih ti umiljato zoveš štakorima, nisu bili ni u mašti da će (ovako) osvajati svet.
Tvrdnja da se to radi samo da bi prodavala električna vozila je poprilično glupa.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
don

One godine kada je helikopter krenuo da spasi bebu i nikad nije sletio tamo gdje je trebao, srpski novinari su bez pardona pisali da je helikopter dovezao bebu i da je beba na lijecenju, a ustvari su svi bili … znate vec sta.

tako da, zao mi je sto tako mislis tj osjecas na koncu konca imas pravo na svoje misljenje i ja to postujem, i ja mogu da prihvatim to tvoje pogresno misljenje, izvrtanje teza i to je sve.

BojanNeki

Ti „novinari“ kojima pišeš nisu videli novinare, a ni te „novine“ ili televizije nisu videli medije. Teledirigovana đubrad.
No nije mi jasno kako ti padne na pamet da pišeš o poginulima i našim „novinarima“ i u opšte o takvoj tragediji. Ti kao i onaj TNT što upoređuje Vučića i Ilona.
Niko relativno normalan ne razume takve „argumente“.

TNT

Ni meni nije jasno kako odrastao čovek, sa više od 2 grama mozga, može da gaji idolopoklonstvo prema nekom brendu, kao ti prema Tesli. Još su sva „iskustva” koja sa njim imaš zasnovana na YouTube, Twitter, i HTML člancima, koje uglavnom pišu influenseri plaćeni za to, a ti to nećeš / ne želiš da vidiš.

A ako ne kapiraš da se Ilon u sve razume i u sve meša, kao i da već postoji pozamašna lista obećanja koja je davao a nije ispunio, i ako tu ne vidiš sličnost, onda ništa.

BojanNeki

Haha, kaže neko ko se divi BMW-u do krajnjih granica. Koliko grama? Inače trudim se da budem realan te ne mogu da se divim niti jednom proizvođaču automobila ili industriji jer donose napredak „na kašikicu“ i rade sve u korist ogromnog profita a ne razmišljajući niti malo ili dovoljno ni o bezbednosti kupaca a pogotovo o zdravlju svih i ili prirode uopšte. Kad neko ili neka kompanija donosi dobrobiti, ili bar dok tako deluje, ja ću im se diviti i podržavati to što rade. Koliko sam upoznat, Tesla motors ima misiju koja je poprilično drugačija nego bilo koje druge kompanije… Pročitaj više »

TNT

Ja se ne divim ni BMW-u ni bilo kom proizvođaču / brendu, u bilo kojoj oblasti. To što trenutno vozim automobil te marke ne znači da smatram da je po bilo kom pitanju superiorniji od bilo kog brenda, već samo da u trenutku kada sam nabavljao automobil bio je najbolje što sam mogao da kupim u klasi koja je zadovoljavala moje potrebe. Šest meseci pre kupovine sam probao različite automobile različitih proizvođača i tom prilikom testirao oko 20 modela – sa svakim obavio barem kratku probnu vožnju. Razumeš razliku? Već sam ti pisao pre par meseci o tome da ne… Pročitaj više »

BojanNeki

Imao sam utisak da dižeš BMW u nebo, možda sam te pomešao sa nekim a samo u tom slučaju izvini. Apple i Tesla? Opet porediš babe i žabe (grandmothers and frogs po Vuku), prelazi ti u naviku. Nisi li i ti pričao, kao mnogi ovde, da je će Tesla propasti jer radi bez profita? Kakvo sada prikupljanje para na berzi? O kakvom marketingu pričaš? Znaš li da Ilon daje $0 (nula) dolara na marketing da bi prodavao ono što proizvodi? Znaš li da je ta kompanija uspela da progura električno vozilo u čitavom svetu uz protivljenje čitavog industrijskog jet seta,… Pročitaj više »

TNT

Ako ti ne kapiraš koliko Tesla ulaže u marketing, bespredmetno je da o tome pričamo. Nisu TV reklame marketing, već kad Kim Kardašijan i njen muž dobiju „„specijalnu” verziju modela S – jel sad shvataš? Skini šapku, amove… uključi mozak. Globalizam ne znaš šta je, to je jasno. „Probaj pa komentariši” – ako ni to ne shvataš, nema tebi pomoći. Pa kako pričaš o nečemu što probao nisi? Nisi npr. probao Kivi, a znaš da valja, kao i da je dobar i ukusan. To znaš zato što Kim Kardašijan, upakovana za tebe u lik i delo nekog šveđanina, norvežana… koji… Pročitaj više »

BojanNeki

Pošto ne pratim Kardašijane i ostale takve googlao sam i nisam pronašao da su automobil dobili na poklon nego da im je tjuner (Platinum) poklonio tjuniranje Tesle. Ne znam da je Tesla m. ikome poklonila automobil. Marketing kojem Tesla pribegava je affiliate, apsolutno je dozvoljeno. Ne računajući Ilonovu popularnst na društvenim mrežama koja je ustvari krucijalna. BMW a i ostali dele automobile prebogatim klincima fudbalerima i drugim selebritima. Stvarno ne treba biti pored mora da bi se znalo da je more slano. Ne treba biti nešto posebno učen da bi znao da SUS sa bezbroj pokretnih i nepokretnih kvarljivih delova… Pročitaj više »

TNT

Još ovo i da zaključim – dakle, postoje i to značajni marketinški troškovi, i sjajan marketing – pa čitaj malo i o tome i o njihovim planovima globalizacije, kao i o praktično “prepisivanju” više nego uspešne kompletne Apple marketinške strategije na polje automobilske industrije. Prazne i šuplje fraze o opštem dobru multinacionalne korporacije sam ti već obrazložio milion puta – isto to ima svaka od njih danas. Koliko novca je Tesla dobio od USA vlade? Šta znači kada proizvod jedne kompanije dobija subvenciju da bi se bolje prodavao? Šta znači kada globalisti u svim vladama se zalažu za takve subvencije?… Pročitaj više »

BojanNeki

Ajde da prvo proučiš koja je razlika između globalizma i globalizacije.

TNT

Ajde ti prvo da shvatiš da kod multinacionalnih korporacija, što je i ona čoji si fan, jedno uvek ide sa drugim – kao što sam ti lepo opisao sa davanjem subvencija.

BojanNeki

Globalno može da se širi svest o suverenizmu, što može da se nazove vrstom globalizacije, a sušta je suprotnost globalizmu što je kapitalističko porobljavanje naroda, država. Onako kako smo porobljeni mi. Šta je loše u tome da država subvencijom podržava domaćeg proizvođača? Vidiš, kod nas je potpuno suprotno. Mi finansiramo sve strane kompanije koje dođu a domaći proizvođači propadaju. A to radimo jer smo porobljeni, da ponovim. EU kao globalistička tvorevina upravlja našom vladom te ovi daju naš novac tj subvencionišu i kupovinu električnih vozila i hibrida odnosno finansiramo neke VW, Tojote i sl. Inače Tesla motors je akcionarsko društvo… Pročitaj više »

TNT

Eto, da dočekam i tvoj normalan post. Ne bih da ulazim u opravdanost subvencija za domaćeg proizvođača – Teslu u ovom slučaju – ali nadam se da ti je jasno da ni oni nisu svetci. Pre nas, subvencije su se proširile po celoj EU, koja ima svoju automobilsku industriju, koja generiše mnogo radnih mesta i BDP, a nema čime da odgovori na izazove Tesle i Tojote, a usled USA dominacije i globalizma morala je tako da postupi – upravo ono na šta ukazujemo @Don i ja. Hajde ti i ja da napravimo brend automobila, pa da pokušamo da pravimo fabriku… Pročitaj više »

TNT

A da ne ostanem dužan za Apple – identična strategija kojom se pravi „nešto” i drugačije od same kompanije i njenih proizvoda, a koja regrutuje „fanove” kao što si ti za Teslu, koji potom besplatno, pravilno podstaknuti, rade dalje na marketingu i brane Apple / Tesla do poslednje kapi krvi, više nego ženu i decu.

BojanNeki

Budalaština. O Eplu mogu da pričam i više nego o Tesli, struka mi je takva.
I ja nisam fan Tesla motors kompanije nego promena koje donosi. I to sam objašnjavao više puta.

Don

TNT ustvari ima isto mišljenje o BMW kao onaj Mustapić.:-)

TNT

Ko king Krešo, ili ko onaj amer Scotty 😀. Ko što i ti ne voliš Alfu 😀.
Zezanje na stranu, moja slabost je MB – nemoj samo da me napadneš sad zbog toga, znam sve šta ti misliš o njima… Oni mi najviše „leže”, ali sam ih nekako najmanje kupovao u životu, iz raznoraznih razloga. BMW mi nije baš „kao par rukavica”, ali cenim dosta toga kod njih.

Don

Kako bi caco reko, cenim ja i tebe , ali kuma Paju još više.

Don

Tebi se sve crtati mora. Novinar je samo vojnik partije tj djubre, prodana duša ili kako hoćeš to nazvati. Koliko morala u njima ima, dao sam ti primjer koji si morao razumjeti, ali očito ti je to bilo preteško . Mnoge stvari treba čovjek preispitati, ali ako se kao ti krvoločno uhvatis nečega, nećeš vidjeti realnost . Pričati o „zaštiti ekologije“ sa štakorima je još jedna novinarska podvala, a oni su samo vojnici propagandne mašinerije. Uostalom, prodaja ne ide baš najbolje unatoč silnim kaznama za sus i poticajima za štakore , a da bi se jedna stvar prodala, drugu treba… Pročitaj više »

BojanNeki

Ili nisi pročitao ono što sam napisao ili ne razumeš pa ponoviću. Nesavršenosti SUS-a je nemoguće popraviti sem lažiranjem, u protivnom bi se to zvala alhemija. Kada se krenulo sa regulacijom emisije izduvnih gasova električni automobili nisu bili ni u planu. Te odakle ti onda da se pljuju dizeli a da bi se prodavali „štakori“? Pa dobrih električnih vozila na tržištu ima još uvek nedovoljno i skupi su te kupci nemaju šta da kupuju. I da dodam… Ne ulazim u priču da sada globalisti na mala vrata ulaze u priču elektrifikacije i obnovljivih energija kao primer naftni konglomerati koji preuzimaju… Pročitaj više »

moron

Tačno sam godinama predosećao da je moj 500L deo zavere najširih razmera …