1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se par rano proizvedenih primeraka Jaguara E-Type
Prodaje se par rano proizvedenih primeraka Jaguara E-Type

Prodaje se par rano proizvedenih primeraka Jaguara E-Type

167
1
Podelite sa prijateljima:

Iako se Jaguar ne može pohvaliti velikim uspesima u poslednjih nekoliko decenija, jednu činjenicu niko ne može da ospori, a to je podatak da je model E-Type među najlepšim i najslavnijim sportskim automobilima ikada proizvedenim. Sa karijerom koja je trajala 14 godina (od 1961. – 1975.), ova ikona automobilske industrije je postavila standarde, u smislu kako sportski proizvod treba da izgleda i koje karakteristike mora da pruža, a jedan s(p)retni kupac će sada dobiti priliku da postane novi vlasnik dva primerka iz rane proizvednje.

To je potvrdila aukcijska kuća Silverstone Classic Live Online, a prodaja će se odigrati poslednjeg dana meseca jula. Oba primerka su proizvedena 1961. godine i nalaze se u gotovo identičnom stanju kao onog dana kada su napustila fabriku. Prvi od primeraka je kupe, a sa brojem šasije 885249 reč je o 249. proizvedenom primerku, koji je sa trake je sišao 30. novembra 1961. godine.

 

Nekoliko godina kasnije Veb je u kolekciju dodao i kabriolet. Prema broju šasije on je proizveden 25. septembra 1961. godine, što je ujedno bio prvi mesec velikana u slobodnoj prodaji. I ovaj primerak je originalno završio „preko bare“ (u gradu Feniksu, koji se nalazi u saveznoj državi Arizoni) gde mu je suva klima definitivno pomogla. Od kada je vraćen na ostrvo, kabriolet je dobio osveženi enterijer i novu boju. U Velikoj Britaniji se nalazi od 2004. godine.

Ubrzo posle toga je poslat u grad El Monte (američka savezna država Kalifornija) gde ga je kupila firma Abbey-Scherer Co. U njihovom vlasništvu je ostao sve do ranih devedesetih godina prošlog veka, a tada ga je kupio kolekcionar Pol Veb. Automobil je na satu imao samo 49.000 milja (78.858 kilometara) i nije vožen od 1985. godine. U odličnom, originalnom stanju se nalazi zahvaljujući suvoj kalifornijskoj klimi. Veb je poslao E-Type u Veliku Britaniju 1997. godine, gde je mehanika osvežena, a koža na sedištima zamenjena.

Oba modela pokreće 3,8-litarski linijski šestak sa 265 konjskih snaga. E-Type je u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za oko sedam sekundi uz maksimalnu brzinu od 240 km/h. Automobil poseduje i disk kočnice i nezavisno vešanje, a kasniji primerci su se mogli naručiti i sa V12 agregatom.

Dok većina kupaca traži restaurirane primerke, postoje i oni koji žele takozvani „survivor“, to jest modele na kojima se mogu videti godine korišćenja bez značajnih vizuelnih i mehaničkih problema. Upravo će par takvih Jaguara privući njihovu pažnju pa možemo očekivati cifru koja će prevazići mogućnost iskazivanja u „samo“ šest cifara.

AutoRepublika

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Pre par godina ispratih jednu emisiju o novim/starim Jaguarima. To jest, ostalo je neiskorišćenih 6 serijskih brojeva u prozivodnji jednog modela i Jaguar je odlučio da po tim istim kalupima ručno proizvede i proda tih 6 komada. Mislim da je cifra bila oko 1 milion funti.
Jaguar E-type lightweight. Napravljeno ih je bilo 12 komada 1963. godine od planiranih 18. Lightweight kao oznaka da su urađeni od „amulinijuma“.

https://www.autocar.co.uk/car-news/pebble-beach/jaguar-reveals-1m-lightweight-e-type