1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Top 10 najbržih serijskih američkih automobila na Nirburgringu
Top 10 najbržih serijskih američkih automobila na Nirburgringu

Top 10 najbržih serijskih američkih automobila na Nirburgringu

478
1
Podelite sa prijateljima:

„Amerikanci su samo brzi na pravcu“ – bilo nekad, sada se pripoveda. 

Američki automobilski magazin Road & Track sastavio je listu deset najbržih automobila iz te države na čuvenom Nirburgringu. Mada je testiranje na Ringu postalo svojevrsan trend u okviru moderne automobilske industrije, američki proizvođači testirali su decenijama svoje performantne modele upravo na Zelenom paklu, kako je Nirburgring svojevremeno nazvao Džeki Stjuart.

Pritom, treba naglasiti da je R&T odlučio da na listu uvrsti samo modele za koje postoji zvaničan snimak brzog kruga.

10. Shelby GT500 iz 2013. godine – 7:39.28

Odmah na početku liste jedan muscle car, taman da se uvodna rečenica ovog teksta u potpunosti opravda. Mada pomenuti magazin navodi da je Shelby GT500 tada „bio tup instrument“, 662 konjske snage pod haubom ipak mnogo znače kada se juriša kroz Zeleni pakao!

9. Chevrolet Camaro Z28 2014. godine – 7:37.7

Camaro Z28 nije bio mnogo brži od Shelbyja GT500, ali jeste od tadašnjeg modela ZL1 uprkos tome što je imao čak 75 konjskih snaga manje. Prednost Z28 bila je u boljem ogibljenu, keramičkim kočnicama i Pirelli gumama.

8. Chevrolet Camaro ZL1 2017. godine – 7:29.6

Camaro Z28 nije dugo bio najbrži Camaro na Ringu. Već 2017. godine nova generacija ZL1 postavlja fantastično vreme. Glavni aduti bili su unapređena šasija i V8 agregat sa 650 konjskih snaga.

7. Chevrolet Corvette ZR1 2009. godine – 7:26.4

Kada se govori o američkim performantnim automobilima većina prvo pomisli na Corvette, i realno gledano, nisu u krivu. Corvette ZR1 je pre devet godina „letela“ po Nirburgringu uz pomoć 638 konjskih snaga i sa Džimom Mirom za volanom.

6. Chevrolet Corvette Z06 2012. godine – 7:22.68

Još jedan Corvette na listi. Road & Track ističu da je glavna prednost pomenutog modela bila novi sistem trakcije koji je Chevrolet usvojio, kao i korišćenje Michelin Pilot Cup guma.

5. Chevrolet Corvette ZR1 2012. godine – 7:19.63

Prethodno spomenuta unapređenja našla su se i na ZR1 modelu, čime je ovaj automobil postao još veća zver na Ringu. Corvette ZR1 je brzim krugom 2012. godine potvrdio naziv „ubica superautomobila“, a za volanom je ponovo bio Džim Miro.

4. Chevrolet Camaro ZL1 1LE 2017. godine – 7:16.04

Unapređeni aerodinamični elementi karoserije, veoma široke gume i 650 konjskih snaga, to je bio recept kojim je ovaj automobil odsprintao Nirburgring. Da vreme bude impresivnije, valja napomenuti da je Camaro ZL1 1LE koristio šestostepeni manuelni menjač.

3. Chevrolet Corvette Z06 2017. godine – 7:13.90

Dakle, kao što se da primetiti, kompletna dominacija Chevroleta na ovoj listi. Kompanija nije samostalno postavila brzi krug na Ringu, ali jeste nemački magazin Sport Auto. Sa vremenom od 7 minuta i 13,90 sekundi, ovo je najbrži Corvette na čuvenoj stazi.

2. Dodge Viper ACR 2010. godine – 7:12.13

Da se malo pokvari dominacija Chevyja na listi potrudio se Dodge, i to Viper. Viper ACR je 2010. godine postao najbrži serijski automobil na Nirburgringu.

1. Dodge Viper ACR  2017. godine – 7:01.3

Nažalost, fantastični Viper je otišao u penziju, ali je to uradio u velikom stilu, mada sam Dodge nije imao ništa sa tim. Naime, ljubitelji Vipera pokrenuli su crowd funding akciju, kako bi postavili brzi krug na Zelenom paklu. U pomalo bajkovitoj atmosferi model je uspeo da postane najbrži serijski automobil na Ringu, ali glavni cilj nije postignut – a to je do se željeni krug pređe za manje od 7 minuta.

Izvor: Road & Track

(478)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Kapiram da bi novi Ford GT usao u top 5 da hoce neko da ga testira.