1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Gordon Mari tvrdi da je njegov automobil T.50 „mnogo bolji“ od McLarena F1
Gordon Mari tvrdi da je njegov automobil T.50 „mnogo bolji“ od McLarena F1

Gordon Mari tvrdi da je njegov automobil T.50 „mnogo bolji“ od McLarena F1

256
0
Podelite sa prijateljima:

Ime Gordon Mari je izuzetno poznato i cenjeno u svetu egzotičnih i trkačkih automobila. Ovaj dizajner iz Južnoaričke Republike, ali s britanskim državljanstvom, je proveo većinski deo karijere u McLarenu, gde je bio zaslužan za gotovo sve uspešne bolide u Formula 1 šampionatu, ali i za ulični McLaren F1.

Tokom 2005. godine je napustio britanski tim s željom da se koncentriše na sopstveni studio Gordon Murray Design, a uskoro se očekuje debi novog superautomobila pod oznakom T.50. U nedavnom razgovoru sa novinarima, Mari kaže da će njegov model biti daleko bolji nego originalni F1.

Dok je verovatno za očekivati da automobil iz 2020. godine bude bolji nego onaj koji je debitovao još pre 28 godina, mnogi smatraju F1 za ultimativni superautomobil u istoriji, kao onaj koji je postavio standarde koje konkurencija ne ume da dostigne ni dan danas.


U svakom slučaju, T.50 je trebalo da debituje početkom maja, ali je epidemija virusa korone odlužila čas za prvi nastup. Mari je u međuvremenu objavio podatak da će težina vozila iznositi svega 980 kilograma, što bi ga učinilo najlakšim superautomobilom na svetu.

Dizajner kaže da je posebno ponosan na ovaj podatak i da je originalni plan bio da težina vozila iznosi manje od jedne tone. Zanimljivo je da je identičan plan važio i za F1, ali je on kasnije otkazan kada je odluka pala da se koristi veći nego planirani BMW-ov 6,1-litarski V12 agregat.

Ali, od tada je tehnologija napredovala pa je tako Cosworthov novi V12 motor za 69 kilograma lakši od onog iz nemacke firme, dok je menjač dodatno za 10 kilograma manje težak. Modernija rešenja po pitanju stakla i sedišta su takođe igrala veliku ulogu.

Iako će biti lakši nego tipična Mazda MX-5 ili kako se u Americi ovaj model naziva, Mazda Miata, T.50 pokreće jedan od najmoćnijih atmosferskih benzinskih agregata u istoriji. Njegova zapremina je 4,0 litre, a snaga iznosi 650 „konja“. On je takođe težak svega 180 kilograma, što ga čini najlakšim serijskim V12 agregatom na svetu. Automobil će posedovati i mali ventilator na zadnjem delu vozila da izvlači „prljav vazduh“ i pripomaže aerodinamici, a zanimljivo je da je Mari razvio sličan bolid u Formuli 1 dok je radio za Brabham.


Iako je debi serijskog vozila odložen, Britanac tvrdi da je već rasprodao 75 od planiranih 100 jedinica, a cena svakog od njih iznosi 2,5 miliona američkih dolara. Zanimljiv je i podatak koji govori o tome da je 40% kupaca onih iz populacije koja je mlađa od 45 godina, a Mari kaže da veruje da je svaki od njih imao poster McLarena F1 na zidu dok je bio tinejdžer.

On dodaje da većina takvih kupaca nije spremna da izdvoji 15 miliona dolara za originalni F1 pa će sigurno biti zadovoljna sa T.50. Iako je jako ponosan na posao koji je uradio u McLarenu, Mari za kraj izjavljuje da će T.50 biti u svakom pogledu bolji automobil i da će za 30 godina steći jednako veliki kultni status u kojem F1 danas uživa.

AutoRepublika

(256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments