1. Home
  2. Vesti
  3. Potpuno novi Ford Mustang stiže tek 2026. godine
Potpuno novi Ford Mustang stiže tek 2026. godine
0

Potpuno novi Ford Mustang stiže tek 2026. godine

162
0
Podelite sa prijateljima:

Prethodnih godina, Ford je uglavnom bio aktivan u javnosti s planovima za svog sportistu, Mustanga. Novi Shelby GT500 je debitovao pre nekoliko meseci i pojaviće se u prodaji na jesen dok će u narednih nekoliko godina stići i hibridna verzija.

Međutim, proizvođač nije želeo da podeli mnogo informacija o tome kada će ovaj čuveni “muscle car“ debitovati u potpuno novoj generaciji, a kako prenosi Automobile magazin to će se desiti tek 2026. godine.

Sadašnja generacija Mustanga pod kodnom oznakom S550, predstavljena je 2015. godine, uz minimalne dizajnerske promene sredinom prošle godine. Do spomenute 2026. godine, uslediće još jedno veće osveženje i to verovatno za tri godine, kada će ujedno biti predstavljen i spomenuti hibrid. Potpuno nova platforma za 2026. godinu, pod kodnom oznakom S650, biće modifikovana verzija sadašnje CD6 platforme na kojoj se trenutno proizvode Ford Explorer i Lincoln Aviator. Pošto je reč o terencima/krosoverima, to verovatno znači da će Mustang značajno dobiti na dimenzijama i da bi mogao da bude sličniji današnjem Dodge Challengeru.

Dok 11 godina za jednu platformu možda zvuči kao dugačak period, ono nije retkost među sportskim automobilima. Takvi proizvodi su uglavnom skupoceni za razvoj i ne prodaju se u velikim serijama, pa je potreban poduži vremenski period da se investicija isplati. Dovoljno je pogledati Mustangovog rivala, Dodge Challengera. On ne samo što je debitovao još 2008. godine, već se takođe proizvodi na modifikovanoj Mercedesovoj platformi još iz sredine devedesetih godina prošlog veka. I pored toga, proizvođač nema u planu da ga uskoro zameni, a realno gledajući – i ne mora da to uradi, pošto je prodaja i dalje izuzetno visoka. Porsche je takođe najavio prošlog meseca da će sadašnji 718 Cayman i Boxster opstati na tržištu do 2023. godine.

Ford je trenutno u procesu razvoja električnih automobila, pa Mustang svakako nije prioritet. Prošlogodišnja američka prodaja je iznosila 75.842 primerka, što je bilo dovoljno da se sa značajnom razlikom nadmaše ne samo spomenuti Challenger već i Chevrolet Camaro.

Ako pogledamo istoriju Mustanga, potrebno je da spomenemo da je i prethodna generacija opstala u proizvodnji devet godina, a prethodna Fox čak 25 (uz značajnije modifikacije 1994. godine, kada je preimenovana u SN95). Tako da ako 11 godina zvuči mnogo, znajte da zapravo i nije i da se čekanje definitivno isplati – čak i ako moramo da sačekamo koju dodatnu godinu.        

Zoran Tomasović

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments