1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: Takozvana e-goriva itekako zagađuju okolinu
Istraživanje: Takozvana e-goriva itekako zagađuju okolinu
1

Istraživanje: Takozvana e-goriva itekako zagađuju okolinu

191
1
Podelite sa prijateljima:

Rezultati studije koju je preneo nemački Handelsblatt, a sproveo Institut za energetska i istraživanja prirodnog okruženja (Institute for Energy and Environmental Research – IEER), na zahtev nemačke Savezne agencije za prirodno okruženje (Federal Environment Agency – FEA) pokazuju da takozvana e-goriva pomažu u borbi protiv klimatskih promena, ali ugrožavaju kvalitet vazduha, vode i zemljišta.

Da pojasnimo, pod „e-gorivom“ ili „elektro-gorivom“ se podrazumevaju tečni energenti dobijeni upotrebom jedino obnovljivih izvora energije. Proizvodnja e-goriva uključuje izuzimanje elektrona iz električne energije, njegovo ukapljavanje na koji način bi kasnije moglo da bude upotrebljeno kao energent za pokretanje motora s unutrašnjim sagorevanjem. Zagovornici upotrebe ovog goriva naglašavaju da se u procesu proizvodnje elektrogoriva korste obnovljivi izvori energije, što nužno mora rezultirati povoljnijim ekološkim balansom u odnosu na goriva fosilnog porekla.

Biogoriva su još jedna kontroverzna alternativa jer su se do sada emisije uslovljene obradom zemljišta na kojima je uzgajana biljka, apsolutno zanemarivale u razmatranju uticaja sagorevanja istog na životnu okolinu. U poslednje vreme je posebno naraslo interesovanje za elektrogorivom, koje se dobija upotrebom električne energije na koji način se voda razbija na kiseonik i vodonik, koji se potom sintetizuje s ugljenikom iz jedinjenja CO2, kako bi se generisali mnogo složeniji ugljenovodonici koji mogu poslužiti kao zamena za dizel ili benzin u postojećoj generaciji motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Naučnici su istraživali ukupan odnos ugljen-dioksida i zagađivača unutar sintetičkih goriva (power-to-x fuels – PtX). U budućnosti će se ovi energetski izvori koristiti uglavnom u teretnom i vazdušnom saobraćaju, ali automobilska industrija kao i skeptični prema održivosti koncepta elektromobilnosti gaje velike nade za gorivo proizvedeno korišćenjem električne energije i ugljen-dioksida. Ovo stoga što se elektrogoriva mogu koristiti u benzinskim i dizel motorima, čineći ih pritom više podobnim u ekološkom smislu.

Studija koju je pripremio IEER sada ispumpava inicijalni entuzijazam. Rezultati pokazuju da se zaista, korišćenjem elektrogoriva, može doprineti smanjenju efekta staklene bašte, ali čak i uz stoprocentnu upotrebu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, opet je sam proces proizvodnje istog, povezan sa značajnim obimom zagađenja prirode.

Ugljenik potreban za sintezu mora biti obezbeđen iz jedinjenja CO2, odnosno iz izduvnih gasova, ili iz vazduha, a može i iz biomase. Krajnji rezultat se ogleda u ozbiljnom zagađenju prirode i to kroz isparenja finih nečistoća, dovođenje zemljišta u disbalans što se mineralnog sastava tiče, kao i u takozvani „kiseli“ status, a što važi i za vodu.

Dodatno, izgradnja sistema koji za proizvodnju energije koriste vetar i Sunce, kao i postrojenja za sintezu, a ujedno i transportne infrastrukture, dodatno donosi štetne emisije, kako u vazduh tako i u vodu. Ipak, slični problemi i mane se mogu pripisati i rivalskoj tehnologiji u odnosu na elektrogoriva, odnosno tehnologiji razvoja baterijskih vozila.

AutoRepublika

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
kola

ja bi bio rad da prekinemo pricu o ekologiji baterjama i sl budalastinama. neko hoce da nas unisti. osvrnimo se malko oko svoje ose pogledajmo gde smo danas i sta se desava