1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Neuspeh EU u donošenju zacrtanog ograničenja emisije CO2 u transportnom sektoru
Neuspeh EU u donošenju zacrtanog ograničenja emisije CO2 u transportnom sektoru
0

Neuspeh EU u donošenju zacrtanog ograničenja emisije CO2 u transportnom sektoru

233
0
Podelite sa prijateljima:

Evropska unija nije došla do kompromisa u vezi sa nivoom ograničenja emisije ugljen-dioksida  iz automobila i vanova.

Evropa je podeljena mesecima oko toga koliko striktno treba da bude postavljen limit kada je reč o emisiji CO2. Nemačka, kao najveći automobilski sektor u bloku, upozorila je da oštro postavljeni ciljevi mogu da naude industriji i izazovu smanjenje radnih mesta.

Predstavnici zakonodavaca u Evropskom parlamentu iz 28 zemalja članica, održali su nekoliko rundi pregovora, zajedno sa Evropskom komisijom.

Evropski službenici su inicijalno predložili smanjenje limita za 30 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 2021. Nemačka je podržala taj plan, ali inicijativa nekih zemalja, među kojima su Holandija i Francuska, pomerila je zadati cilj na 35 odsto. Takođe, postoji i međufaza za 2025.

Pravna služba Evropskog parlamenta je glasala za smanjenje od 40 odsto u oktobru, što je izazvalo prave „vapaje“ unutar automobilske industrije.

Transport & Environment sa sedištem u Briselu, okrivio je Austriju, koja trenutno drži poziciju predsedavajuće zemlje u EU, za neuspeh u pregovorima, rekavši da su Austrijanci „stavili svoje sopstvene interese, kao i interese nemačke automobilske industrije i njihovog poslovanja u istočnoj Evropi, ispred evropskih“.

Jedan EU diplomata iz zemlje koja se zalagala za strože mere, rekao je da se čini da je Austrija čekala na saglasnost iz Nemačke.

Nastojanja da se redukuje emisija ugljen-dioksida u transportnom sektoru, jedinog u kojem ona i dalje raste, imaju za cilj da pomognu bloku da dostigne smanjenje od 40 odsto do 2030. Evropske zemlje pojedinačno razmatraju do koje mere treba da se ograniči emisija kamiona.

Ekstremno visoke temperature na severnoj hemisferi ovog leta, samo su doprinele povećanju zabrinutosti u vezi sa tempom kojim napreduju klimatske promene, što je neke evropske zemlje nagnalo da apeluju da ograničenja emisija treba da budu uvedena ranije nego što je planirano.

Osam takvih zemlja, uključujući Holandiju i Švedsku, veruju da emisija treba da bude smanjena za 40 odsto kada je o automobilima reč, uz opasku da je većina zemalja za redukciju od 35 odsto.

EU je prisutnau razgovorima, označenim kao najvažnijom konferencijom Ujedinjenih nacija, još od Pariskog klimatskog sporazuma 2015., koji su u svojoj poslednjoj nedelji, a održavaju se u Katovicama u Poljskoj.

AutoRepublika

Izvor: Reuters

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments