1. Home
  2. Vesti
  3. IVECO Trakker postao „poljoprivrednik“
IVECO Trakker postao „poljoprivrednik“
0

IVECO Trakker postao „poljoprivrednik“

363
0
Podelite sa prijateljima:

Poljoprivreda je u Evropi važan ekonomski sektor koji se, generalno govoreći, razvija veoma brzo. Nekadašnja oštra i jasna podela vozila koja su bila namenjena radu u polju i onih koja su se „konzumirala“ na javnim putevima, sada sve više bledi i sve je manje vidljiva. Poljoprivrednici u poslednje vreme, dodatno sve češće koriste univerzalne „mašine“.

Istovremeno, čuveni Unimog ostaje veoma skup, pa je tako nekada isplativije kupiti poljoprivredni hibrid zasnovan na kamionu pod opštim nazivom Agro Mover. Ne tako davno, sličan „stroj“ je predstavljen i na temelju kamiona Volvo FMX, a evo evo prilikom možemo da pričamo i o sličnoj jedinici na osnovama šasije teškaša IVECO Trakker.

Za prilagođavanje orginalnih verzija kamiona u poljoprivredne mašine, angažovane su specijalizovane firme, s obzirom na činjenicu da je takva delatnost daleko od prifitabilne za velike proizvođače. Jedini izuzetak u Evropi, uzgred budi rečeno, ostaje češka Tatra, u čijoj se gami nalaze čak i troosovinske mašine namenjene radu u polju.

Naravno, ovaj segment ima i neke svoje inherentne prednosti, posebno za one tržišne učesnike koji su se prvi okušali u njemu. Studio Toni Maurer je proizvodio predmetne radne mašine na temelju šasije MAN-a, a za istu namenu su poslužile i platforme Mercedes – Paul. Poslednje pomenuto ime je ujedno i najaktivnije u ovoj oblasti gde se kontinuirano angažuje na proširenju programa. Radna mašina koja je zasnovana na radu inežnjera marke IVECO, takođe je njihovih ruku delo.

Imajući u vidu sve mogućnosti koje nudi savremena tehnologija, prerada i ne zvuči kao neki zahtevan zahvat, niti komplikovano delo. Od glavnih komponenti, koje uključuju pogon na sve točkove, najsnažniji okvir, kratak međuosovinski razmak i automatsku transmisiju, sačinjena je prikazana radna mašina.

Tatra Pheonix u verziji s tri osovine

U ovom slučaju, donor je bio model Trakker AD 400T45W sa međuosovinskim rastojanjem od 3,80 metara i dizel motorom koji isporučuje  450 konjskih snaga. Umesto standardnog sedla, instalirano je posebno koje je pozicionirano na varijabilnoj, prilagodljivoj visini. Tu su i hidraulični priključci, ukoliko je takva želja vlasnika, a montiranu su na krajevima šasije.

Kako bi kretanje po poljima bilo što elegantnije, bez prekomernog sabijanja zemlje, montirane su gume izrazito širokog profila 445/65 R22.5 na prednjoj osovini, kao i na felnama zadnje osovine u dimenziji: 600/50 R22.5. Kako bi manevrisanje glomaznom radnom mašinom bilo jednostavnije, postavljen je sistem kamera koje vozaču pružaju mogućnost uvida u kompletnu situaciju oko vozila.

IVECO-Hover je zamenjen analognim proizvedenim od strane German Paul

Vredno pomena je da su na ovim osnovama, to jest po osnovu donorskog akta marke IVECO, već sklapane slične poljoprivredne mašine. Njihov konstruktor je bio studio Hover Trucks, koji se kasnije prekvalifikovao za realizaciju projekata iz drugih oblasti. Ali, kako je vreme prolazilo, ljudima je nedostajala mogućnost koju su sada i dobili, a to je da vide italijanski kamion u polju i to u ulozi traktora.

AutoRepublika

(363)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments