1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Francuzi protiv predloga da se ograniči brzina kretanja vozila na autoputevima na 110 km/h
Francuzi protiv predloga da se ograniči brzina kretanja vozila na autoputevima na 110 km/h
10

Francuzi protiv predloga da se ograniči brzina kretanja vozila na autoputevima na 110 km/h

806
10
Podelite sa prijateljima:

Rezultati prvih istraživanja na ovu temu su nedvosmisleni. Predlog da se brzina kretanja automobila na francuskim autoputevima smanji sa 130 km/h na svega 110 km/h, od strane tamošnje javnosti je, može se slobodno reći, s prezirom odbijena.

Jedan od čak 150 predloga za izmene zakona, koje je formulisala ekološka organizacija Građanska klimatska konvencija se tiče i pitanja ograničenja brzine kretanja vozila na lokalnim autoputevima. Upravo ta ideja je uzrokovala brojne reakcije u zemlji Gala, pa su tako redakcije uglednih medija, poput novina Le Figaro ili France Info, sprovele sopstvene ankete u kojima su građani dobili priliku da se izjasne.

Ispitivanje javnog mnenja je upriličeno 24. i 25. juna, a čak 74% anketiranih je odbacilo ideju.

Rezultat se nikako ne može okarakterisati iznenađujućim. Tokom prethodne nedelje je već pokrenuta akcija potpisivanje peticije, od strane udruženja vozača koje broji 40 miliona članova, i gde je za manje od nedelju dana već prikupljeno 700 hiljada potpisa podrške za ideju očuvanja aktuelnog zakonskog ograničenja. Čak je i kod samog predlagača ovog brzinskog ograničenja, to jest kod Građanske klimatske konvencije vladala disharmonija oko ovog predloga, s obzirom na činjenicu da je usvojen sa samo 60% podrške, iako su drugi predlozi, a bilo ih je da podsetimo čak 150, prikupili podršku koja prebacuje čak i 90%.

Predlagač nije obrazložio svoju ideju težnjom da se podigne bezbednost saobraćaja već željom da se smanji nivo štetnih emisija ugljen-dioksida, izazvanih kretanjem automobila. Međutim, ispitanici nisu sigurni da bi to doprinelo rešenju problema. Njih 55% veruje da uvođenje novog limita ne bi doprinelo redukciji nepoželjnih isparenja, dok 69% učesnika ankete smatra da niža dozvoljena brzina kretanja uslovila produženje trajanja putovanja i to u značajnoj meri. Povrh toga, 63% upitanih šofera veruje da bi imali problem da ispoštuju tako restriktivno ograničenje.

Kakvi god bili rezultati ankete, oni samo potvrđuju svu delikatnost teme i potencijalnu eksplozivnost polemike s ovim pitanjem u vezi, dok Emanuel Makron kao predsednik Francuske pokušava da organizuje referendumsko izjašnjavanje po ovom osnovu. Bilo kako bilo, sledeće nedelje se očekuje i javno obraćanje francuskog predsednika gde bi trebalo da se dotakne teme, s obzirom na činjenicu da uravnotežene persone na tako odgovornim pozicijama nemaju potrebu, a ni obraz da se pred “nacijom” pojavljuju svaki Božiji dan, i to po više puta.

AutoRepublika

(806)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Takoe!!! Ma šta 110, najbolje 50 na auto-putu, a u gradovima 10-30. Uz eventualnu dozvolu vožnje bicikala i trotineta po auto-putevima, eto sreće ekolozima, a mi “nenormalni i neosvešćeni” čekaćemo da neko napravi teleport.

A da li je neko možda predložio povećanje dozvoljene brzine u FR, sa aspekta posedovanja sve boljih sistema asistencija dostupnih vozačima, ili su jedino “ekolozi” glasni?

kola

ovaj nas bokineki i sl futurolozi bise obradovali da se brzina na autoputu ogranici na 60 pa bi onda oni grafikoni sto kace imali kako tako smisla. trazice i to mask i gejc to ogranicenje od 60

BojanNeki

Grešiš.
180 km/h je sasvim ok, ili bar 150.
I novije baterije velike energetske gustine da se može tim brzinama više stotina kilometara uz mogućnost sigurne elektronske samostalne vožnje.

kola

dajde neki dijagram sta kaze koliko moze tesla da prevali aki ide 180

BojanNeki

Tesla model 3 pri brzini od 180 km/h troši oko 280-290 Wh/km, u video snimku ispod. Long range model sa 75 kWh baterijom može tom brzinom da pređe oko 250 km.

https://www.youtube.com/watch?v=79lVfIi17GU

BojanNeki

Radi poređenja ovih 280-290 Wh/km troši DS3 Crossback E-Tense iz test članka već pri 130-140 km/h. Autor članka bi mogao tačnije da kaže.

kola

pa ajde da kazem da moze na autoputu pri 180 da predje 250 km ta tvoja vrh vrhova tesla. a de sam ja prispeo da idem na autoput 250km. razumes li ti budalstinu tvoje teorje. a ovo sto objavi da ce doc neke guste baterje batali to. rekli su dacemo jos malo leceti to jeste necemo zemlju dodirivati. a ako mene pitas vise verujem u to letenje nego u te tvoje baterje

BojanNeki

2012. Tesla model S je imala domet od 335 km. Danas, 8 godina kasnije, Tesla S ima domet 643 km. Oba po EPA standardu tj testiranju.
Doduše možda je EPA pooštrio testiranje pa je prva tesla S prelazila još manje.
Rezime je da se u 8 godina domet gotovo duplirao.
Iznenadićeš se koliko će brzo najjači modeli doći do 800, 900 ili 1000 km dometa odnosno ovi sa manjim dometom će postati pristupačniji.

BojanNeki

Čovek je testirao na autobanu potrošnju odnosno domet pri raznim brzinama.

comment image

moron

Dobar predlog … Ovo bi pozitivno uticalo i na domet EV-a …