1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes ne smatra sintetička goriva validnom solucijom
Mercedes ne smatra sintetička goriva validnom solucijom
0

Mercedes ne smatra sintetička goriva validnom solucijom

207
0
Podelite sa prijateljima:

Odgovor leži u elektrifikaciji, smatraju u nemačkoj kompaniji.

Nekoliko velikih imena u automobilskoj industriji, Volkswagen, Audi i McLaren, smatraju da bi sintetička goriva mogla da posluže kao validna alternativa današnjim fosilnim gorivima u tranzicionom periodu od SUS motora ka čisto električnom pogonu. Kompanija iz Ingolštata čak poseduje sopstvenu diviziju na razvoj i proizvodnju takozvanog „e-benzina“. Međutim, Mercedes-Benz smatra da sintetička goriva nisu nešto u šta bi trebalo ulagati na srednjoročnom planu.

Markus Šefer, šef razvoja i istraživanja kompanije iz Štutgarta ne vidi sintetička goriva kao validnu soluciju i istinsku alternativu benzinu i dizelu. Iz tog razloga, Mercedes neće investirati vreme i novac u tu oblast, a umesto toga, fokusiraće se na elektrifikovane automobile.

„Doneli smo jasnu odluku da će naš put pre svega biti električni“, rekao je Šefer. „Kada budemo razvijali nove platforme, imaćemo najpre električni pogon na umu. Moramo pratiti regulativu i ponašanje kupaca, ali to će svakako biti naš glavni put.“

Šta počiva iza ovakve odluke? Šefer smatra da transformacija iz zelene energije u e-gorivo proces u kojem se gubi mnogo na efikasnosti. U osnovi, on misli da ako imate obilje energije, najlakši i najefikasniji način je da je implementirate direktno u bateriju.

„Ako bi bilo dostupno više čiste energije, tada bi prvi kupci verovatno bili oni u avionskoj industriji. Mnogo, mnogo kasnije, sigurno ne u narednih deset godina, doći će i u automobilsku industriju“, dodao je on.

Kojim putem biste vi išli, McLarenovim ili Mercedesovim? Očigledno je da sintetička goriva ne mogu zameniti baterije, ali su zapravo održiva solucija u narednoj dekadi ili nešto duže.

AutoRepublika

(207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments