1. Home
  2. Sport
  3. Preminula najbrža žena trkanja na pesku
Preminula najbrža žena trkanja na pesku

Preminula najbrža žena trkanja na pesku

153
0
Podelite sa prijateljima:

Kada pričamo o ženskim pionirima auto-moto sporta, uglavnom se spominju imena kao što su Denica Patrik, Mišel Muton, pao i Ešli Fors. Iako su spomenute dame stekle ime za sebe prethodnih decenija, realnost je takva da su i pre njih postojale mnoge takmičarke čija imena možda nećemo naći u istojskim knjigama. U Sjedinjenim Američkim Državama, to je Viki Vud, ali njena priča se ipak pročula tek kada je nedavno, odnosno preciznije kada je 5. juna, preminula u 101. godini života.

Viki Vud je rođena pod imenom Viktorija Rekzak u Detroitu 1919. godine, ali većinski deo života provela na Floridi. Udavala se dva puta. Prvo za Toma Ficpatrika, koji je poginuo u Drugom svetskom ratu, a zatim i za Klerensa Vuda. Upravo je njen drugi suprug, sa kojim je bila u braku sve do 2000. godine kada je preminuo, uveo u amaterski auto-moto sport.

Viki Vud

Vud će jednom prilikom reći kako je sa suprugom bila na trci 1953. godine i često „gunđala“ o vožnji drugih vozača. Tom prilikom Klarens joj je rekao, „ako misliš da može bolje to im i pokaži“, a Vud je poruku shvatila bukvalno. Već narednog vikenda se prijavila za lokalnu trku na neasfaltiranoj stazi i od 25 vozača završila na odličnom devetom mestu na debiju. Karijera je tekla prema većim i boljim stvarima, a tokom 1957. godine Vud je postala prva žena koja je vozila na nekoj trci iz NASCAR šampionata.

Vud na plaži Dejtone

Ipak, podatak po kojem je najpoznatija su brzinski rekordi na plažama Dejtona u američkoj saveznoj državi Floridi. U spomenuto vreme, profesionalne asfaltirane staze su još uvek bile relativno retke, osim za takozvane „open wheel“ bolide (za Indy i Grand Prix šampionate), pa se najviše trkalo na plažama Floride.

Tokom 1960. godine Vud će postaviti rekord po brzini fabričkog modela na plaži kada je dostigla brzinu od čak 150,375 mph (240,5 km/h). Ovaj rekord nikada nije oboren i stoji do današnjeg dana, a ključni razlog za to leži u podatku da je trkanje na plaži postalo manje popularno i da su vozači prešli na lokaciju nekadašnjeg presušenog jezera Bonneville u američkoj saveznoj državi Juti.

Chrysler 300B kog je Vud lično vozila

Vud se prijavila i za prvu Daytonu 500 trku, voženu 1959. godine na novoizgrađenoj istoimenoj stazi, ali njen automobil nije bio dovoljno brz da prođe kvalifikacije.

Ovaj pionir sporta je samo jednom u životu dobio kaznu za brzu vožnju, a takođe je posedovala i vozačku dozvolu sve do svoje 99. godine. Tada je izgubila nakon što više nije mogla proći testove vida, a upravo je ova odluka najviše pogodila u životu.

Dva primerka modela Chrysler-300 iz 1956. i 1957. goidne, a-koje-je-Vud-licno-vozila-danas-u-muzeju

Vud je svoje zadnje dane provela u domu za starije ljude, a oni su se protegli na poslednjih nekoliko godina.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments