1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Zanimljivost dana: Ali Baba i 180 automobila
Zanimljivost dana: Ali Baba i 180 automobila
0

Zanimljivost dana: Ali Baba i 180 automobila

984
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom 2007. godine na internet forumima se pojavila neverovatna vest o hangaru u Portugalu u kome se nalazilo 180 retkih klasičnih automobila. Kako se vest prenosila tako se i priča menjala, a pravu istinu je otkrio fotograf koji je lično uslikao i postavio slike na internet.


Prva „zvanična“ priča se odnosilo na američkog penzionera koji je želio mirnu lokaciju „pod stare dane“. Put ga je naveo u Portugal gde je banka prodavala kuću zajedno sa hangarom nakom što su vlasnici, koji nisu imali dece, preminuli. Hangar je imao zavarena vrata i niko iz banke se nije ni usuđivao da pokuša da ih otvori, a kada je novi vlasnik konačno uspeo da vidi šta je unutra zatekao ga je neverovatan prizor – oko 180 klasičnih automobila, od čega mnogi nikada nisu ni bili voženi, ispod nekoliko centimetara prašine.

Usledile su i neke druge priče, kao ona da je bivši vlasnik bio poznati kriminalac koji se bavio krađom automobila i tu ih je parkirao u nadi da će ih jednog dana prodati, ali da li je spomenuta priča tačna? Naravno da ne, jer niko ne bi parkirao toliki broj retkih automobila i onda u potpunosti zaboravio na njih. Samu dilemu je otkrio Manuel Morais, blizak prijatelj vlasnika hangara koji je lično uslikao navedene slike.


Naime, vlasnik hangara je proveo ceo život kupovinom i prodajom automobila. Tokom 1970-godina vlada Portugala je uvela visoke poreze na luksuzne automobile što je omogućilo ovoj osobi da ih kupuje po niskim cenama. U samom početku automobili su bili parkirani u raznim garažama, ali kako je kolekcija rasla tako je vlasnik bio primoran da potraži novu lokaciju.

Pored Lisabona je pronašao hangar koji je nekada služio kao fabrika za pakovanje krompira i narednih šest meseca automobili su završili na ovoj lokaciji. Vlasnik se nije vraćao dugo godina, ali kada je to učinio početkom 2000-ih godina primetio je da sada ima i komšije. Iz tog razloga, sva vrata su zavarena i tako je ostalo sve do 2007. godine.

Vlasnik je tada posetio hangar zajedno sa spomenutim Moraisom i on je uslikao nekoliko slika i postavio ih na lokalni automobilski forum pod naslovom „Ali Baba i 180 automobila“. Slike su kasnije izbrisane, ali do tada one su se već proširile internetom uz spomenutu „bajku“ o američkom penzioneru.


Od tada kolekcija se izuzetno promenila. Vlasnik je prodao veliki broj primeraka, a zadržao one najređe. Tačna lokacija hangera je i dalje nepoznata javnosti.

Zoran Tomasović

 

 

(984)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments