1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Nemački RTL odustaje od prenosa Formule 1 nakon trideset godina
Nemački RTL odustaje od prenosa Formule 1 nakon trideset godina
1

Nemački RTL odustaje od prenosa Formule 1 nakon trideset godina

684
1
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo nemačke televizijske stanice RTL je donelo, juče objavljenu odluku o prekidu prenosa takmičenja iz šampionata Formule 1, u realnom vremenu, što je promena kojom se prekida tradicija duga tri decenije. Odluka stupa na snagu na kraju ove sezone. Kao razlog za obustavu daljih prenosa trka Formule 1, naveden je nesrazmerno visok trošak prava prenosa takmičenja.

Još uvek nije poznato hoće li neka nemačka nacionalna televizijska stanica preuzeti prenose „najbržeg cirkusa na svetu“, ali je poznato da je kandidat za tako nešto komercijalni medij Sky, koji je i do sada realizovao ove prenose, uporedo sa RTL-om. Međutim, iz ove kompanije koja omogućava užitak samo onim ljubiteljima Formule 1 koji su spremni da plate za svoj merak, nisu želeli da komentarišu slučaj.

„Ukoliko postoje konkurenti koji su voljni da ponude dvostruki iznos od onog kojim se meri vaš budžet za tu namenu, onda morate da se suočite i sa izlaznim scenarijom,“ rekao je direktor sportskog programa na RTL-u Manfred Lope. RTL, kao što je i „logično želi da pokuša da gledaocima ponudi mogućnost praćenja što atraktivnijih sportskih dešavanja u budućnosti, ali je jasno da i ekonomski limiti igraju ulogu u toj odluci, posebno u ovako izazovnom okruženju.“

Nakon velikog ushićenja koja su izazvali uspesi Mihaela Šumahera tokom prethodnih godina, popularnost Formule 1 se nedavno stabilizovala na zavidnom nivou. RTL je u proseku beležio oko 4,05 miliona gledalaca ovog takmičenja, uz udeo od 23,2%, kada se analizira kompletan šampionat Formule 1, odnosno 21 trka.

Generalni direktor televizijske stanice RTL, Jerg Graf se oglasio ovim povodom: „Uslovi konkurencije u pogledu prava prenosa sportskih događaja na televiziji su se izmenili, odnosno cene su porasle. To nas ostavlja u obavezi da ponovo preispitamo ekonomsku opravdanost ranije donetih odluka.“

RTL trenutno uživo prenosi utakmice nemačkog nacionalnog fudbalskog tima, a obezbedio je i prava prenosa fudbalskih utakmica Liga Evrope, kao i novoformirane Lige konferencija.

Veoma je moguć epilog u kom će uživo praćenje takmičenja iz auto-moto sporta biti moguće u Nemačkoj, isto kao i u Velikoj Britaniji, samo za korisnike koji su spremni da plate za svoje zadovoljstvo. Počev od 2019. godine, samo TV pretplatnici stanice Sky su bili u mogućnosti da u živom prenosu proprate zbivanja u Formuli 1. Jedini izuzetak na Ostrvu, bila je Velika nagrada Velike Britanije, koja se kao nacionalni događaj, i dalje prenosi besplatno.

Pre ovih promena u Ujedinjenom Kraljevstvu, trke su bile prenošene bez naknade, skoro četrdeset godina.

AutoRepublika

(684)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
kola

a ja sam bas preko rtl nekad gledao f1. sve jedno f1 ce izumreti a od kako suje kupli amerikanci to je posalo jasno 100 posto. nemaju ameri taj slif zivota i osecaja. americki mentol stil kokice krofne i sto gluplje to bolje ne prolazi u evropi