1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. BMW i Mercedes batalili zajednički rad na tehnologiji autonomne vožnje
BMW i Mercedes batalili zajednički rad na tehnologiji autonomne vožnje

BMW i Mercedes batalili zajednički rad na tehnologiji autonomne vožnje

211
1
Podelite sa prijateljima:

BMW i Daimlerova ćerka firma zadužena za razvoj i proizvodnju putničkih automobila, Mercedes-Benz su na neko vreme obustavili saradnju u oblasti razvoja tehnologije autonomne vožnje zbog pratećih visokih troškova. Nakon iscrpne analize, stručnjaci obe kompanije su došli do zaključka da momenat za rad na ovom polju nije pravi, a sve u kontekstu nesrazmerno visokih rashoda u zlosrećnom ekonomskom trenutku. Otprilike, to je suština štiva sadržanog u današnjoj objavi za javnost dva proizvođača.

Obe kompanije su želele da nastave razvoj svojim putem, uz opasku da je moguće da se u nekom kasnijem trenutku saradnja obnovi. Kriza izazvana globalnom zarazom je uslovila da mnogi proizvođači automobila finansijski kolabiraju. Kompanije reaguju na ovu situaciju kresanjem troškova, odnosno smanjenjem broja zaposlenih ljudi.

Potpisivanje ugovora o saradnji je najavljeno tokom februara 2019. godine, dok su večiti rivali potpisali obavezujući sporazum o dugoročnoj saradnji, tokom jula. Cilj se ogledao u zajedničkom razvoju nove generacije tehnologije vozačke asistencije uz funkcije autonomne vožnje na autoputevima. Među željenim postignućima se nalazio i sistem autonomnog parkiranja i s njim srodne funkcije.

Troškovi i složenost trenutno koče dalju saradnju

Odgovarajući sistemi asistencije bi trebalo da postanu dostupni fizičkim licima, to jest indivdualnim kupcima, u putničkim automobilima počev od 2024. godine. BMW i Daimler su želeli da podele troškove razvoja koji dosežu cifre i od više milijardi evra, i na taj način se suprotstave ćerka kompaniji Googla, entitetu Waymo, koji u ovoj oblasti poseduje značajnu prednost spram nemačkih konkurenata. Čak je i pre izbijanja pandemije, industrija bila u vrlo nezavidnoj poziciji, pre svega zbog visokih troškova razvoja ove tehnologije.

„Potrebne su nam sve veće sume novca, sve više softverskih resursa i sve više znanja na temu hardvera,“ nedavno je izjavio izvršni direktor pomenute kompanije Waymo Džon Krafčik. Waymo je nedavno uspeo da obezbedi dodatni izvor finansiranja u iznosu od 750 miliona do 3 milijarde američkih dolara. Istovremeno, Amazon se „ugurava“ u ovu oblast, a toj kompaniji ne nedostaje tražena finansijska moć.

Prema saznanjima redakcije nemačkog Manager Magazina, razvoju dobrih odnosa na relaciji Daimler – BMW, a koje su nekada uspostavili Diter Ceče i Harald Kriger, nije baš pomoglo paralelno „koketiranje“ Švaba sa Volkswagenom, na temu razvoja operativnog sistema za savremene automobile.

Međutim, BMW i Daimler žele da nastave s razvojem drugog zajedničkog projekta. U ortakluku s drugim partnerima, oni razvijaju navigacioni koncept Here. Početkom prošle godine, ujedinili su u jedan entitet, nazvan Now, njihova društva koja su se bavila pružanjem usluga iz oblasti mobilnosti.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Dobrobiti od korone – neće biti „bacanja naših para” na futurističke i ekološke ideje, jer para nema. Tako se i VW koncern racionalno okreće onome od čega se živi, a ne električnim snovima.