1. Home
  2. Life
  3. Fitness
  4. Električni bicikl Rimca stiže u Ameriku
Električni bicikl Rimca stiže u Ameriku

Električni bicikl Rimca stiže u Ameriku

649
4
Podelite sa prijateljima:

Mate Rimac je u svetu poznat po električnim automobilima visokih performansi kao što su Concept One i C_Two, ali od 2008. godine njegova kompanija proizvodi i električne bicikle pod imenom Greyp (drugačije napisana reč „Grape“, što u prevođu znači „Grožđe“). Model G6 je moderan u jednakoj meri kao spomenuti automobili, a uskoro će se naći u prodaji i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Šta je tačno električni bicikl i kako se razlikuje od tradicionalnih proizvoda bez agregata?

Rimac Greyp

Pa dva proizvoda dele većinu delova, ali ih karakteriše i nekoliko bitnih razlika, nastalih sa ciljem da se olakša korišćenje, ali ne i sa željom da zamene potrebu za intervencijom „ljudske ruke“. U zadnjem delu bicikla se nalazi baterija dok je maleni električni agregat pozicioniran kod pedala.

Vozač može da odluči da li želi da samostalno pokreće pedale (kao kod tradicionalnog bicikla) ili da mu električni motor pripomaže, koji je takođe u stanju i da preuzme kompletan pogon na sebe, nalik onome sa čim se srećemo kod skutera. Većina električnih bicikla je u stanju da pređe oko dva do četiri sata, uz isključivo korišćenje električnog motora i struje deponovane u bateriji. Za dopunu istih, potrebno je oko šest časova.


U slučaju Rimca, to jeste Greypa, kompanija kaže da je model G6 jedan od najmodernijih na svetu u svojoj kategoriji i da je „napucan“ tehnologijom. Spomenućemo da se u prednjem i zadnjem dela nalazi po jedna kamera visokog kvaliteta, a tu je i 4G konekcija (uz mogućnost povezivanja preko bežičnog interneta), Bluetooth, navigacija i mogućnost direktnog „kačenja“ na sve društvene mreže.

Na taj način vozač je u stanju da snimi svoju vožnju i klikom na dugme podeli doživljaje sa ostatkom sveta. G6 takođe pruža i opciju da se baterija lagano skine i zameni onom napunjenom, a na biciklu je ofarbana u žutu boju i dozvoljava vozaču da prevali oko 100 kilometara, kombinovanim naporom pedaliranja i upotrebe električnog motora.

Sa druge strane, samostalnim korišćenjem agregata G6 može da dostigne brzinu do 32 km/h. Kostur bicikle je proizveden od laganih, ali čvrstih materijala, tako da je nezahtevan za vožnju i veoma otporan za sve terenske uslove.

 

Naravno, takvo zadovoljstvo mora i da košta, pa Rimac za ovaj model na dva točka, naplaćuje iznos od čak 7.330 američkih dolara.

AutoRepublika

(649)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Znam da lijepo izgleda, znam da ima ram od kevlara, baterije,el. motor ,…ali 7000 zelembaća za bicikl, kakav god da je.???Kakvih se samo dobrih automobila može kupiti za 7000.?

igi

Nema gde da se stavi bidon za vodu.

Branko

Vidio sam ih svega 2-3 puta na cesti u zadnjih nekoliko godina. Ugl, jaki PR, puno subvencija i eto: nešto kao Zepter, kvalitetan proizvod 3x skuplji nego što vrijedi.

moron

Nemam ja novaca za ovako nešto … Ni za „trećinu „toga kada je u pitanju e-bajs … Za „sedminu“ možda, ali, teško … Za mene, e-bajs ima jako ograničenu „autonomiju“, ali, ne zbog „doleta“ baterije, već zbog većeg rizika kradje, a da bih taj rizik smanjio, bio bih primoran da menjam uobičajeni ( opušteni) način upotrebe ( „jeftilen bicikla“ ) , tj. ne bih mogao da ostavljam bajs svuda, kada hoću i koliko hoću i da sa bajsom u tom smislu i idem svuda gde bi treba. E-bajs to „ne može“. Bar ne ne taj način. On za mene ima… Pročitaj više »