1. Home
  2. Zelene strane
  3. Porsche je započeo proizvodnju sintetičkih goriva
Porsche je započeo proizvodnju sintetičkih goriva
3

Porsche je započeo proizvodnju sintetičkih goriva

154
3
Podelite sa prijateljima:

Fabrika sintetičkih goriva koju je Porsche otvorio u Čileu upravo je počela sa radom. Prvi proizvedeni litri sipani su u rezervoar modela 911. Nakon eksperimentalne faze, planirano je brzo povećanje proizvodnje ovog goriva, koje je najavljeno kao skoro potpuno ugljenično neutralan.

Porscheova prva fabrika goriva koje ne potiče od sirove nafte je upravo počela sa radom, sa nekoliko kratkih meseci odlaganja pošto je početak rada prvobitno zakazan za prošlo leto. Ova „pilot“ lokacija instalirana u Čileu trebalo bi da omogući nemačkom proizvođaču i njegovim partnerima da razviju svoje veštine u pogledu sintetičkog benzina sa ciljem da ga proizvode u većem obimu.

„U svetu je trenutno u opticaju više od 1,3 milijarde termičkih vozila. Mnogi od njih će i dalje biti na putevima u narednim decenijama, a e-goriva će svojim vlasnicima ponuditi alternativu koja je gotovo ugljenično neutralna. Porsche je posvećen dvostrukom putu: električna mobilnost i e-goriva kao komplementarna tehnologija“, naglašava kompanija.

Lokacija je svečano otvorena uz veliku pompu, u prisustvu čileanskog ministra energetike Dijega Pardoua i ministra saobraćaja nemačke države Baden-Virtemberg, Vinfrida Hermana.

Fabrika se nalazi u Punta Arenasu, u retko naseljenoj oblasti u južnom Čileu gde vetar duva 270 dana u godini. Ovo je bitno zato što je Porscheovo sintetičko gorivo napravljeno od vodonika proizvedenog elektrolizom. Ovo je od ekološkog interesa samo ako je električna energija koja se koristi „zelena“, što ovde uključuje utilizaciju vetra za proizvodnju zelene energije.

Ovaj vodonik je povezan sa ugljen-dioksidom zarobljenim filtracijom vazduha da bi se stvorio alkohol transformisan u bezolovni benzin. Dakle, ravnoteža između CO2 zarobljenog za proizvodnju ovog goriva i onog koji oslobađaju vozila koja ga koriste je skoro neutralna, prema Porscheu.

Blizina fabrike Magelanovom moreuzu takođe smanjuje emisije koje se odnose na logistiku, a Porsche želi da brodovi koji se koriste za transport dragocene tečnosti na kraju koriste sintetičko gorivo.

Štutgartska firma planira da proizvede oko 130.000 litara sintetičkog goriva u Punta Arenasu tokom eksperimentalne faze. Ovaj benzin će biti namenjen za šampionat Porsche Supercup, kao i za Porscheove centre sa stazama.

Planirano je da povećanje dostigne 55 miliona litara do 2026. godine, zatim 550 miliona litara do kraja decenije. Međutim, ove velike cifre treba staviti u perspektivu sa stotinama milijardi litara goriva za puteve koji se troše svake godine u svetu. „S obzirom na ceo transportni sektor, industrijsku proizvodnju sintetičkih goriva treba podsticati širom sveta“, ističu u Porscheu, koji već planira da otvori namenske fabrike u SAD i Australiji nakon toga.

Poput električnih vozila, sintetička goriva i dalje postavljaju mnoga pitanja u vezi sa njihovom održivošću (uticaj na životnu sredinu, logistika, obim, cena, itd.), ali ova alternativa ima prednost u tome što ne koristi naftu dok je pogodna za veoma veliki broj postojećih vozila i već uspostavljenu infrastrukturu.

Porsche želi da njegov kultni sportski automobil zadrži svoj termički motor što je duže moguće.

AutoRepublika

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sinteticka goriva su sasvim logican pokusaj da se sacuvaju postojeca infrastruktura distribucije tecnih goriva i postojeca tehnologija gorivnih motora. Posle 2035 godine ocekuje se da ce u saobracaju biti jos uvek veliki procenat vozila sa gorivnim motorima a koja bi trebalo uciniti neutralnim za klimu. Upotrebom sintetickih goriva eliminisu se vec poznati problemi koji opterecuju baterijski pogon: velika tezina, mali radijus, sporo punjenje, visoka cena, ograniceni prirodni resursi, geostrategijski konflikti. Sinteticka goriva imaju mnogo jednostavniji sastav nego benzin i dizel, tako da je i njihova emisija mnogo jednostavnija po svom sastavu i zato jednostavnija za preciscavanje. Cela ova akcija bazira… Pročitaj više »

Zoca

Sta ce biti sa „bracom“ Arapima?

Matija

Brinu oni o tome itekako! Prvo, novac zaradjen na nafti investiraju sirom sveta u akcije svih mogucih firmi. Drugo, planiraju velike investicije na svom terenu u proizvodnju vodonika. Trece, nafta ne sluzi samo za sagorevanje – to je najdragocenija sirovina za hemijsku industriju! Treba da budemo srecni da rezerve nafte potraju sto duze!