1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nova dešavanja u razvoju tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija
Nova dešavanja u razvoju tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija
0

Nova dešavanja u razvoju tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija

343
0
Podelite sa prijateljima:

Ako vodeći proizvođač automobila, koji je iznenadio svet pre 21 godinu, predstavljanjem inovativne tehnologije hibrida električnog i benzinskog motora, gradi postrojenja za tretman gorivnih ćelija i ako planira da uveća za tri puta prodaju vozila koja za pogon koriste vodonik, i to sve za samo dve godine, onda je to svakako vest vrednja pažnje.

Naime, Toyota je u svom zvaničnom saopštenju objavila da je nova fabrika gorivnih ćelija površine 70.000 metara kvadratnih, već dobila svoje obrise i da su započeti unutrašnji radovi i opremanje. Pored toga, proizvođač je naveo u saopštenju da je gradnja rezervoara pod visokim pritiskom za vodonik  započeta i da će se isti prostirati na 15.000 kvadratnih metara.

Toyota je svoj prvi serijski model koji za pogon koristi vodonične gorivne ćelije – Mirai FCEV, predstavila krajem 2014. godine. Prodajne brojke za ovaj modela se povećavaju iz godine u godinu, i od 700 jedinica, prodatih prve godine, došle su do cifre od 3.000 prodatih vozila u 2017. godini.

Prodaju vozila koje kao pogonsko gorivo koriste komprimovani vodonik diktira i razvoj infrastrukture. Država koja najviše sredstava ulaže u infrastrukturu „punionica“ za vozila čija je emisija CO2 ravna nuli, je SAD, a posebno se ističe Kalifornija. Sledi Japan i potpuno je prirodno da je najveći broj prodatih FCEV vozila na tim tržištima. Ali sve veće interesovanje u zemljama EU i Kini, podstiče proizvođače vozila da ulažu u proširenje kapaciteta i ulaganje u istraživanje i razvoj novih tehnologija, kao što je to Toyota uradila.

Da je FCEV budućnost svetla govore i aktivnosti drugih proizvođača vozila, kao i kompanija koje se bave razvojem tehnologije i opreme za proizvodnju i skladištenje vodonika. Vredni su i investitori u razvoj infastrukture, odnosno „punionica“, a primetno je i sve veće angažovanje zvaničnika i stručne javnosti u vezi donošenja zakona, regulativa i standarda, koji se tiču ovog „goriva budućnosti“, kako ga mnogi zovu.

Evropa je u poslednjih nekoliko godina veoma intezivno krenula u podsticanje razvoja tehnologije FCEV, o čemu smo pričali i u jednom od naših ranijih članaka. Dokaz da je EU sve ozbiljnija u toj nameri je i obeležavanje desete godišnjice Udruženja FCH JU i HYDROGEN Summit koji je će biti održan u Sofiji, 27. i 28. maja, a na kome će se okupiti sve značajnije kompanije i pojedinci iz ove oblasti. Na skupu će biti analizirano tržište, pravac i brzina razvoja u budućnosti.

Kako je jedna domaća kompanija pozvana da učestvuje u raspravi i kreiranju iste, imaćemo uskoro i ekskluzivne informacije u kom pravcu i koliko brzo se možemo nadati, barem za početak, masovnijem javnom prevozu sa nultom emisijom CO2.

Toyota ima rešenje i za to, pa je tako u februaru 2017. godine predstavila prvi FCEV autobus, model Sora, i ugovorila prve isporuke za grad Tokijo. Plan je da do Olimijskih Igara 2020. godine operativno bude minimum 100 takvih vozila. Pored prodaje vozila, Toyota planira i velika ulaganja u infrastrukturu punionica, bez koje ne bi imalo smisla širiti flotu.

Šta će se dešavati i koliko brzo će se uvoditi ova tehnologija u Evropi, pa čak i u našem regionu, ostaje nam da sačekamo izveštaj nakon Hydrogen Summit-a.

Branko Hinić, Hydrogen Technologies

 

(343)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments