1. Home
  2. Zelene strane
  3. Evum aCar nemački dvomotorni električni kamion ušao u serijsku proizvodnju
Evum aCar nemački dvomotorni električni kamion ušao u serijsku proizvodnju
1

Evum aCar nemački dvomotorni električni kamion ušao u serijsku proizvodnju

292
1
Podelite sa prijateljima:

Krajem prošle godine je bilo više priče o originalnom sićušnom električnom kamionu aCar koji je proizvela mala nemačka kompanija Evum Motors. Međutim, tada je ideja o masovnoj proizvodnji još uvek bila samo slovo na papiru, a sve narudžbine koje su beležene, bile su praktično račun bez krčmara jer se nije znala ni konačna predložena kupoprodajna cena. Ovom prilikom, iz firme su obavestili javnost da je fabrika u kojoj će se laka komercijalna vozila proizvoditi završena, a objavljeni su i detalji o ceni, ali i još neke pojedinosti u vezi malenog Bavarca.

EVUM aCar – bok

Osnovni koncept ostaje neizmenjen. Instalirana su dva elektromotora, odnosno svaka osovina je dobila po jedan agregat koji isporučuje 10 kW snage. Sam kamion je dug četiri metra, a radom, to jest koordinacijom para elektromotora upravlja elektronika.

Naglašeno je da u normalnim uslovima, kapacitet baterije omogućava autonomiju od oko 200 kilometara, uz opasku da je dopunu moguće vršiti i na kućnom priključku. Energetskoj efikasnosti doprinosi i mali solarni panel koji je montiran na krovu kabine. Maksimalna brzina kamion(čić)a je 70 km/h, dok je nosivost ograničena na jednu tonu.

EVUM aCar – nos i bok

Bavarci su se postarali da lista opcione opreme bude poduža. Mališan će biti polivalentne prirode, a moći će biti naručen i u više različitih karoserijskih konfiguracija. Prikolica će moći biti otvorenog ili zatvorenog tipa a biće moguće i kipovanje. Pored toga, nudiće se i varijatna u kojoj je instalirana čak i mala hladnjača. Kao što se može videti na donjoj fotografiji, maleni aCar je raspoloživ i za putarsku službu, gde je posebno podesan za čišćenje uskih ulica u prigradskim naseljima, poput Resnika, Kaluđerice ili pak Miljakovca III.

Putničku kabinu, kupac može takođe da udesi prema sopstvenom ukusu i potrebama. Tu je radio uređaj s Bluetooth opcijom konektivnosti, grejana sedišta i još štošta.

EVUM aCar – komunalno vozilo u službi održavanja puteva. Čistač snega

Međutim, s listom dodatne opreme treba rukovati pažljivo jer je cena već osnovne verzije na granici razumnog, pa iznosi oko „predimenzioniranih“ 36 hiljada evra. Kako bilo, ukoliko ima zainteresovanih, treba znati da prodaja u Nemačkoj startuje početkom sledećeg meseca.

AutoRepublika

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ružan za sve pare…