1. Home
  2. Zelene strane
  3. Tri nevladine organizacije u Francuskoj žele da se zabrani reklamiranje automobila
Tri nevladine organizacije u Francuskoj žele da se zabrani reklamiranje automobila
1

Tri nevladine organizacije u Francuskoj žele da se zabrani reklamiranje automobila

194
1
Podelite sa prijateljima:

Za nekoliko nevladinih organizacija u zemlji Gala, reklamiranje automobila daje identične efekte kao promovisanje fosilnih goriva i ostalih industrijskih grana koje značajno doprinose globalnom otopljavanju. Iz njihovih redova se čuju zahtevi za donošenjem takozvanog „Evinovog zakona“ koji bi regulisao pitanja transporta.

Nevladine organizacije koje se zalažu za ovakav pravac razvoja su: Greenpeace, Mreža za klimatsku akciju (Climate Action Network) i Otpor agresivnom reklamiranju (Resistance to Advertising Aggression). Čelnici sve tri organizacije su juče izdali zajedničko saopštenje za javnost koje je tamošnjim medijima plasirano pod sloganom „Zaustavimo reklamni klimakticid“.

Maločas pomenuti, željeni takozvani „Evinov zakon“, je zapravo replika regulative iz 1991. godine kojom je ustoličena zabrana promocije cigareta i alkoholnih pića, uz obazloženje da bi novi zakon stao na put „promociji proizvoda čijom se konzumacijom uzrokuje šteta za prirodno okruženje, a što se odnosi na sektore avionske, automobilske, pomorske i industrije prerade fosilnih goriva“. Iz navedenog pobrajanja je izuzet jedino sektor javnog transporta, čija bi promocija ostala neometana.

Ne treba posebno naglašavati da je automobilski sektor poseban „trn u oku“ zelenim aktivistima. Prema izvšetaju, čak 4,3 od ukupno, na reklamu potrošenih 5,1 milijardi evra, odnosi se baš na novac odvojen u marketinške svrhe, od strane proizvođača automobila.

Za pomunete nevladine organizacije, reklamiranje igra „glavnu ulogu u podsticanju potrošnje i stimulaciji kolektivne mašte“, dok bi zabrana promocije „doprinela različitoj kulturološkoj i simboličkoj percepciji proizvoda pobrojanih industrijskih grana“. Smešteno u jedan slogan, jučerašnja akcija ekoloških dužebrižnika se može uobličiti kroz sledeću parolu: „Ove reklame zagađuju našu planetu i naš mozak“.

Sve u svemu, nema nikakve sumnje da reklamiranje značajno podstiče potrošnju, dok bi zabrana istog donela i pad prodaje. Tu su nevladine organizacije potpuno u pravu. Jedino nismo sigurni kako bi na ovo reagovale kompanije koje su uložile milijarde u proizvodnju „spornih proizvoda i usluga“.

Što se tiče samih Francuza, prema rezultatima ankete koju je organizovao Greenpeace uz još jednu organizaciju, čak 65% građanstva podržava inicijativu. Kada bi organizator bilo neko malo neutralnije telo, prilično smo sigurni da bi rezultati bili značajno drugačiji od prezentovanih.

AutoRepublika

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Aman zaman…