1. Home
  2. Zelene strane
  3. Sedam razloga zašto SUS motori gube tlo pod nogama
Sedam razloga zašto SUS motori gube tlo pod nogama
27

Sedam razloga zašto SUS motori gube tlo pod nogama

817
27
Podelite sa prijateljima:

Proces elektrifikacije je nepovratan trend, a u budućnosti će razlozi za kupovinu električnih vozila bivati sve brojniji i jači. Poreska politika država, promocija novih, održivih konepata mobilnosti, jednostavnost, tehnička superiornost i ekonomičnost elektro-sklopova, samo su neki od faktora koji guše i na kraju će i ugušiti konvencionalne pogonske sklopove.

Tranzicija ka elektromobilnosti je tek započela, pa uprkos predviđanjima mnogih da će to biti spor proces, veoma je verovatno da će se dogoditi znatno brže nego što prognoze govore.

Evo 7 razloga koji mogu da dramatično ubrzaju proces izumiranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

  1. Kina

Kina je najveće svetsko automobilsko tržište. Udeo vozila prodatih na teritoriji ove zemlje u ukupnoj globalnoj prodaji iznosi oko 30%, a 2017. je od 86 miliona isporučenih četvorotočkaša, njih skoro 26 miliona završilo u ovoj azijskoj državi. Značajno manje se vozila proda “preko bare” (oko 20% udela), a još manje u EU (18%).

Zato i ne čudi što svi proizvođači vozila žele da postignu što zapaženiji rezultat baš u Kini. Da bi to postigli, proizvođači moraju da se prilagode novoj regulativi koju su usvojile tamošnje vlasti. Prema tim odredbama, posotoji minimalna kvota vozila koja koriste alternativne pogonske sklopove (među kojima su BEV i PHEV).

Kvota je postavljena na 10% za 2019., raste na 12% u 2020. godini, a 2025. godine doseže do celih 20%.

Posledično, najveći proizvođači su se posvećeno bacilli na kreiranje razvojnih planova koji podrazumevaju elektrifikaciju, a koštaju milijarde evra. Şve to vodi ka formiranju novih zajedničkih poduhvata, alijansi, partnerstava. Imperativ je obezbediti stabilne lance isporuka, u prvom redu baterijskih ćelija.

Shodno tome, u nardnih 18 meseci se očekuje poplava noviteta električnih modela što će doprineti i povećanju udela ovog tipa vozila u ukupnim prodajnim rezultatima.

  1. Cena baterijskih jedinica

Pisali smo ranije o tome. Čak 50% cene koštanja vozila iz BEV segmenta se odnosi na vrednost baterije. Međutim, proporcije će se i ovde ubrzano menjati, jer će cena baterija, usled tehnološkog progresa,  padati. Tokom 2010. godine, litijum-jonske baterije su koštale 1.000 dolara po kWh energije, dok je 2017., trošak spao na samo 200 dolara po kWh, uz perspektivu daljeg potonuća.

Nije ga baš uvek uzeti za ozbiljno, ali je ipak, na skupštini akcionara kompanije Tesla održanoj 5. juna, Ilon Mask izjavio da će za dve godine (kako to “Vučićevski” zvuči p. a.) cena baterija pasti na svega 100 dolara po kWh.

Sada, brojne studije imaju za zaključak da je to krajnja granica prosperiteta u ekonomičnosti proizvodnje baterija, ali je i ovo bez dileme značajan faktor.

  1. Kapacitet baterija

Litijum-jonske baterije svake godine povećavaju sposobnost lagerovanja sve veće količine energije. Drugim rečima, iz godine u godinu, energetska gustina ovog tipa baterija biva veća za 5% do 8%. Tesla je prva marka koja je ponudila elektromobile sa autonomijom koja prevazilazi cifru od 400 kilometara.

Spisak ovakvih modela u ponudi, danas je znatno duži. Tu su: Jaguar I-Pace, Hyundai Kona EV, Kia e-Niro, Audi e-tron. Ubrzo pristiže i Mercedes EQC, a očekujemo ga tokom godine. On će posedovati domet sa jednim punjenjem baterija od oko 500 kilometara.

Sledeće godine očekujemo premijeru druge generacije američkog modela Tesla Roadster, a najavljena autonomija iznosi do 1.000 kilometara, odnosno u maniru je odličnih po tom pitanju, dizela.

Povrh svega, razvijaju se i druge tehnologije koje se tiču baterija. U prvom redu tu je tehnologija čvrstih baterija od koje se očekuje da tržištu ponudi jeftinije jedinice koje će biti moguće dopuniti brže, a koje će istovremeno nuditi izdašniju autonomiju.

  1. Duži životni ciklus baterija

Nasuprot uvreženim stavovima, degradacija baterija kroz godine eksploatacije je minimalna. Grafikon prikazuje stopu degradacije baterijskih jedinica vozila iz game pomenute Tesle.

Nakon prevaljenih 270.000 kilometara, baterije su zadržale nestvarnih 91% izvornog kapaciteta. Dakle, suočavamo se sa stopom degradacije od svega 1% na svakih 30.000 kilometara vožnje. Jasno je da će ovaj podatak uticati na veoma nisku stopu amortizacije elektromobila, odnosno na trošak posedovanja vozila iz ovog segmenta.

Ilustrovani grafikon korespondira sa baterijama proizvednim od strane Tesle i Panasonica, koji koriste veoma sličnu tehnologiju ostalim proizvođačima, uz izvesne razlike. Najrasprostranjenije litijum-jonske baterije koriste katodu izrađenu od nikla, kobalta i mangana, u različitim srazmerama.

U slučaju dvojca Tesla/Panasonic, radi se o takozvanoj NCA strukturi: nikl, kobalt i alumijum-oksid. Dodatno, oblik i pakovanje baterija se razlikuje. Većina proizvođača koristi mali broj prizmatičnih ili ćelija u obliku torbe, Tesla primenjuje mnogo manje ćelije cilindričnog oblika, što omogućava ugradnju znatno većeg broja istih.

  1. Pouzdanost

Još jedan ekstremno bitan faktor u korist elektromobila. Jednostavno, pouzdanost im je na drastično višem nivou od konvencionalnih automobila koji koriste više od 2.000 pokretnih delova, za razliku od električnih vozila, koji poseduju svega 20 takvih delova.

Na listi 10 najčešćih kvarova kod automobila, ne nalazi se niti jedan koji je uopšte moguć kod električnih vozila. Moćan argument, bez greške!

  1. Ekonomičnost u potrošnji “goriva”

Putovati jedan kilometar konvencionalnim ili električnim automobilom čini veliku razliku kada se posmatra sa aspekta troškova energenta. Uz uvećanje cene nafte od 50% u poslednjih 12 meseci, razlika će u budućnosti biti sve dramatičnija.

  1. Preprodajna vrednost

Svi do sada pobrojani faktori utiču i na ovaj momenat. Za očekivati je da se cene novih električnih modela približe konvencionalnim. Imajući u vidu i skoro nepostojeće troškove održavanja elektromobila (ne računajući zamenu guma), jasno je da će i preprodajne cene vozila iz ovog segmenta biti jače u odnosu na uporedive konvencionalne pandane.

Izvor: Hibridos y Electricos

Priredio: Zvezdan Božinović

(817)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

A mane: 1. Dostupne količine električne energije nisu dovoljne, a cena struje će skočiti u nebo. Proizvodnja električne energije je najveći zagađivač planete. 2. Baterije koje znamo, su dosegle 95 % tehničkih mogućnosti. Kapacitet ne može značajno da raste dalje. To znači, da ja ne mogu ni do Crne Gore na more! 3. Trajnostz baterija je vremenski ograničena, na nekih max 7-8 godina. To znači da polovnjak ne vedi ni pišiva boba, to jeste skuplja je zamena baterija, nego vrednost polovnjaka od 7-8 godina starosti 4. Vreme punjena je neprihvatljivo i dalje 5. U nepovoljnim uslovima, zima – vrućina kapacitet… Pročitaj više »

Miloš

Amerika pokušava da premosti tehnološku zaostalost njihovih automobila u odnosu na evropu i istok. Uvode i nameću nove tehnologije i rešenja po svaku cenu. Njihove kompanije se dotiraju da bi pokrenule tehnološku revoluciju (sa njima na čelu). Tesla očigledan primer. Nekad su to radili sa Apple, pa Microsoft, pa mnoge više ili manje nama poznate kompanije. To nije uvek najbolje rešenje, ali uz jak lobi ima prođu, često je potpomognuto raznim represivnim ekonomskim a po potrebi i vojnim rešenjima. Nekad to nije bilo lako videti, a sada je suviše očigledno, čak se i pitam ko je kome smestio komunizam, a… Pročitaj više »

Yankee

Amere interesuje samo novac, a ostatak sveta jadan zeli samo da brine o planeti i novac/profit ih uopste ne zanima? I kako to Amerika „namece novu tehnologiju i resenja po svaku cenu“? Jos ni jedan americki grad nije zabranio vožnju auta sa SUS motorima, sto se ne može reci za Evropu. Gorivo je jos uvek nevidjeno jeftino u Americi ($2.20 za 3.78 litara), a elektricni auti izuzetno skupi (ispod $35.000 nema skoro nista – to je ista cena kao za Dodge Charger V8). Sta-vise, takvim potezima Amerikanci teraju narod da kupuju aute sa SUS motorima. A cak i da pokusaju… Pročitaj više »

TNT

Mala digresija – I svaki glasač ima potpunu slobodu da glasa za koga želi, ni njemu niko ne drži pištolj uz glavu, ali nekako uvek odaberu one koje ameri nametnu, prvo parama i pričom, pa kasnije ako zatreba i trupama / bombama – divna jedna demokratska politika, koja se prenosi i na biznis. Ti nisi od onih koji preterano vole da “čitaju između redova”?

Yankee

Babe i zabe…
Nacrtaj mi kako namecu elektricne aute svojim gradjanima, bas bi voleo da vidim. Eto uzmi mene za primer – zivim u Americi i vozim japanski auto sa SUS motorom. Kako meni namecu da kupim elektricni auto?

Mad Max

USA nameće svako zlo, samo da produži agoniju svoga upravljanja Planetom. Dal je to nametnuta demokracija, borba protiv terorizma (koji su oni finansirali i napravili), komunizma, ekologije, itd…. Sećaš se, ovde su napravili rat koji je trajao više od 10 godina, od koga su mnogi pobegli po Svetu, a pretpostavljam i ti. Seti se malo i drugih. Iraka, Libije, Sirije, Irana, Palestine, Kurda, Koreje, Vijetnama, Kube, Paname, a sad Ukrajine i Venecuele…. Stotine pokušaja državnih udara širom sveta! 1000 de atentata. Koliko je zverstava napravila ta USA tvorevina…. Nemoj i ti biti slep, ko ovi Vučićevi „sendvičari“ kod nas u… Pročitaj više »

Yankee

Oh da, cuvena urbana legenda da su Ameri izazvali rat na Balkanu, jer eto narodi Jugoslavije su se MNOGO voleli kroz istoriju i nikada nikakvo zlo nisu naneli jedni drugima dok ih Ameri nisu posvadjali … Tako i u ostatku sveta – sve je bilo mled i mleko i nikada nije bilo nikakvih sukoba dok Amerikanci nisu poceli da ratuju … 😉

Mad Max

Nije problem, posvađaće USA dva oka u glavi, a kad biće oslepi ugradiće im dva gov…na pa će na njih lepše da vide. Ima li korumpiranije i fiktivnije države od USA na svetu? Ima li zemlje na Planeti u kojoj oni ne rovare, kupuju i postavljaju vlade i ljude? Jedno mi je drago, a to je što vam je Tramp lepo „legao“ ko budali šamar….. Izgleda su ga delom i Rusi uvalili. Pašće USA – najveća teroristička država savremenog sveta, veoma brzo. Dao Bog, pa če rušiti ameri onaj Trampov zid i bežati u Mexiko. Ne znam pratiš li krizu… Pročitaj više »

Yankee

Ama covece pogledaj istoriju sta se sve desavalo na Balkanu i pre nego sto su Ameri bili neko i nesto. Srbi, Hrvati i Muslimani su kroz istoriju prolili toliko krvi izmedju sebe i onda im je kao neko drugi kriv kad su to OPET uradili tokom 1990ih. Uvek krivac neko drugi … Lepo im ide sa Trumpom. Stopa nezaposlenosti samo 3,7% – najmanja jos od 1969. godine. Jedini zid preko koga su ljudi bezali (cak i kad su znali da ce biti upucani) je onaj koji su komunisti napravili. Pokusali su i Sovjeti da vladaju svetom na isti nacin pa… Pročitaj više »

Mad Max

Sad su Turke i Austrougarsko carstvo na Balkanu zamenili USA silovatelji Sveta.
A ovde će biti tako, sve do jednom Evropa ne postane jedinstvena i svoja.

Lepo je išlo i Nemcima sa Hitlerom. Bar prvih godina…… Pazi, kad ste srušili svoje dve najveće zgrade, što dalje da trošim tastaturu?? Nije li Hitler palio Rajstag??
Vama i Englezima, daleko lepa kuća…… Fala doviđenja!

Yankee

Aha, znaci Srbi, Hrvati i Muslimani su se i ranije voleli, ali ih je uvek neko drugi posvadjao – Austrougarska, Turska, Amerika, itd. Vazi, vazi …
Evropa nikad nece biti „jedinstvena i svoja“ jer i u njoj ce uvek postojati jedna sila koja hoce da vlada. Ne znam sto se zalis na Trumpa – pa vama je bolje sa njim nego sto vam je bilo sa Hitlerom ili Stalinom.

Mad Max

U USA se kao takođe vole Hrvati, Muslimani, Srbi… Pa što ne ratuju?
I u USA se baš vole beli, crnci, indusi, kinezi isl…. Pa što ne ratuju? Što ne zarati Masačusec sa Teksasom ?? Što se ne otcepe Havaji ili Aljaska?
Nisi svestan šta je USA… Bolje da dalje ne kopamo rupu. Menije samo čudno, da si toliko zagrizao „sendvič“ i pored našeg porekla.

Yankee

Prosto – zato sto njima religija, iako bitna, nije nesto sta ih deli. Njihov narod je jako slozan, kod njih nema „nek komsiji crkne krava“ (barem ne u velikoj meri).
Zagrizao sam bas zbog naseg porekla. Jer vidis, u Amerci me niko nije proterao jer sam Srbin (kao sto su mi Hrvati uradili) niti mi se iko smejao sto kazem zrak umesto vazduh (kao sto su mi Srbi uradili).

Mad Max

Niko ti se u Srbiji neće smejati što kažeš „zrak“, niti će polupati hrvatska kola, zato što misle da je neko naš iz Hrvatske. Ali nmije to bitno. A eto došao si u USA pa se tamo bez problema držiš sa Hrvatima. A što to nije moglo i na Balkanu? Zato što su „ubacili“ elemente koje su obučili tipa Alije, Slobe. Tuđmana i sl. A one koje nisu mogli su ubili ili ranili kao Kira iz Makedonije. I sve to rade tvoje „nove“ komšije….. Eto, ovog nesretnika koji će posejati smrt po Venecueli, su obučili u Srbiji. Čekam i molim… Pročitaj više »

Yankee

Te price da ti se nece smejati okaci macku od rep. Ziveo sam dovoljno dugo u Bg posle pada Krajine da se licno uverim. Pocelo je sve jos prve veceri kada posle 7 dana u IMT traktoru nam nisu ni dali da udjemo u Bg, kao da kugu donosimo – tako se odnosili prema izbeglicama. I dovoljno puta sam cuo „nije zrak neko vazduh“, „pise ne nemacki, ne njemacki“, „ovo nije sjedalo vec sediste“ itd. Narodi Jugoslavije zive u SAD bez problema jer smo ovde u manjini. Obavezno napravimo sranja kad se skupimo (recimo za fudbalske turnire). A zasto na… Pročitaj više »

Mad Max

Meni je žao to što si doživeo. Nije to bila politika naroda ovde, nego Slobe, koji je imao druge namere sa vama, valjda da vas seli na Kosovo ili Bosnu, ili šta već. Nisam ni ja prošao mnogo bolje u to vreme. A to što ovde ljudi komentarišu sve i svašta, je posledica čiste dokonije i nedostatka posla, a ne što si ti iz Krajine. Ja ti garantujem da nikome ne smeta taj naglasak. Baš mene briga šta premijerka radi u slobodno vreme. Briga me što o poslu nema pojma, što bruka ovu moju zemlju i nas komplet, što lapara… Pročitaj više »

Yankee

USA je nastala od onih koji su zeleli sansu za bolji zivot, od kojih kojima se smucilo da „kod kuce“ drugi donose odluke za njih zbog religije ili nekog slicnog razloga. Jer nije valjda i Nikola Tesla bio neki propalitet koji je iz slicnog razloga koje spominjes zavrsio u Americi?

Mad Max

Da i Nikola Tesla spada u te ljude avanturističko – nekonvencionalnog duha. Ako znaš tautologiju, u imlikacijama i ekvivalencijama dva netačna daju zajedno tačno….. To je bio slučaj, jedan od milijarde

Stari Dejan

Ovde će se ljudi smejati i ako kažeš sa drugačijim akcentom. Ili ako kažeš glasnije. A i ako ne kažeš ništa. Poenta je da ako preko puta tebe sede dvojica naći će nešto da ti se smeju. Nebitno je šta. Samo da ti ispadneš glup a oni super pametni. Tako se meni smeju jer radim od jutra do mraka. Tako se meni smeju jer ne volim da komentarišem druge. Tako se meni smeju jer vozim ćerku svaki drugi dan na gimnastiku,na plivanje,u bioskop… Tako se meni smeju za sve što im padne na pamet. A sve manje mi se sluša… Pročitaj više »

TNT

Samo da dodam:
1a: kapaciteti distributivnih mreža ni približno ne bi mogli da zadovolje potrebe koje bi se javile kada bi udeo električnih automobila postao značajan.

Stari Dejan

A ja da dodam kao neko ko je više od jedne decenije radio u tim distributivnim sistemima: kapaciteti u našoj zemlji odavno nisu dovoljni za naše prilike i potrebe. Najveći problem predstavljaju neulaganja u proizvodne sisteme (čitaj: elektrane) i nenormalno velika krađa struje. Kad sam ja još išao u školu pre više od 15 godina,tada nam je trebalo nekih milijardu dolara da uložimo u naš sistem. Da li možete da zamislite koja je sad to cifra? Verujte mi na reč da ne možete.

Stari Dejan

Znam da su se ovakve prepirke kod mene u kući vodile kad je trebalo konje i volove koje je moj pradeda voleo više od svega i svih zameniti traktorima koje je tražio moj deda. Svestan sam da je primer izuzetno glup ali realno,kod nas uvek vlada izuzetno velika otpornost prema bilo kakvim promenama. Koliko god one bile dobre ili loše. Važno je da se ništa ne menja. Daleko bilo! Samo da se mi pazimo promaje… Ništa vi momci ne brinite. Ta tehnologija će otići napred bez nas. I prvi automobil su imali smešnu autonomiju i smešne performanse. Pogledajte samo telefone… Pročitaj više »

Mad Max

E Dejane, problem i jeste u tome što auto nije mobilni. Jesi video kolika je baterija mobilnog u odnosu na njegove dimenzije? Kod auta bi trebalo da bude baterija bar još duplo proporcionalno veća prema njegovim dimenzijama, pa da vredi nečemu. A kome bi trebao takav auto, i koliko bi koštao? Jeste traktor uspešno zamenio volove, ali imalo je mnogo „tehnologija“ koje su u tišini propale kao neuspešne. Meni je žao što se Evropa tako brzo primila na gluposti i neispitane stvari, jer će nam napraviti život suviše složenim i skupim. I da. Mene promaja ubija, ali baš. Često se… Pročitaj više »

Stari Dejan

Mobilni sam uzeo kao primer isključivo jer nam je nešto najprijemčivije, nešto sa čime smo svakodnevno u kontaktu. Znam koliki su odnosi baterija,kapaciteta i potrošnje jer mi je to struka. Ne moraš da mi veruješ na reč ali samo prati dešavanja na ovom polju,sigurno ćeš se iznenaditi u narednih nekoliko godina.
Mene promaja ne tangira uopšte i ne shvatam to od kako sam bio klinja… Valjda nisam dovoljno pravi Srbin, ili šta već drugo…

TNT

Samo što se ovde, kako sada stoje stvari, pre radi o tome da neko hoće da umesto traktora vrati volove. Ako se ne varam, prvi automobili i jesu bili na struju, pa ih je zamenila (tada) dokazano superiornija SUS tehnologija. Kada baterije pre svega budu imale potrebne kapacitete, broj punjača i brzina punjenja budu adekvatni, kada ne bude problema sa proizvodnjom i distribucijom električne energije, tada će tvoja analogija biti ispravna – ono što mi, protivnici, sporimo je da to danas nije slučaj. A da li će to biti ili ne, ne možemo da znamo, možemo samo da nagađamo, kako… Pročitaj više »

Stari Dejan

Čekaj malo,ja uopšte ne želim da se raspravljam,baš suprotno. Samo mislim da to sa elektrifikacijom nije uopšte loša stvar i loš smer u kome se kreću stvari. A iskreno,čini mi se da se sve nekako usmerava na to. Možda i grešim ali nikako ne bih da se svađam već samo da pogledamo sve i sa neke druge strane. Veruj mi da znam kako to izgleda kad milion ljudi uključi nešto odjednom i kakav to efekat ima na mrežu. Ali to su sve problemi koji su veoma lako rešivi. Novih energetskih vodova nikad dovoljno,to je živa stvar koja se menja i… Pročitaj više »

Mad Max

Kad budem mogao da odem do Atine, Minhena, Milana, za dana, a da ne spavam (možda i više puta) gredom, ti ćeš biti u pravu. A to će da bude, ali ne skoro, to jeste dok neko ne smisli sistem bežičnog punjewa tokom vožnje ili nešto slično. Do tada, ovo ti je povratak sa traktora na volove i konje.