1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagenovi Polo i T-Cross odbaciše dizel
Volkswagenovi Polo i T-Cross odbaciše dizel
3

Volkswagenovi Polo i T-Cross odbaciše dizel

1.76K
3
Podelite sa prijateljima:

Pogonska jedinica s oznakom 1.6 TDI je upravo povučena iz upotrebe sa razvijenih tržišta i kod omanjih modela Volkswagen Polo i T-Cross. Na taj način je cela gama modela iz uvodnih segmenata u ponudi Volkswagena oslobođena „naftarica“. Kod nas očekujemo da još neko vreme budu u pregledima ponude, odnosno da ostanu u izlogu dok se ne rasprodaju zalihe koje više nisu poželjne na tržištima koje nemačka kompanija smatra prefinjenijim.

Volkswagen Polo i T-Cross su koristili dizel jedinicu koja je isporučivala 95 konjskih snaga, i dok je bilo sasvim razborito da se ona nalazi od momenta debija do danas, ispod haube Pola, dotle je posve nejasno zašto je konstruktor uopšte dodeljivao dizel motor malom SUV-u, na period od samo nekoliko meseci. Podsetićemo da je T-Cross premijerno prikazan tokom 2019. godine.

Na taj način T-Cross ostaje u ponudi s trocilindarskim motorom s oznakom 1.0 TSI, a ta jedinica odbacuje 95 ili 115 konjskih snaga, zavisno od izbora kupca. S druge strane, Polo pogoni 95 “konja” moćan benzinski motor iz prethodne rečenice, a tu je i 1.5 TSI jedinica koja u punoj erekciji nudi čitavih 150 konjskih snaga. Ulazna verzija koristi atmosferski motor zapremine jedne litre a koji isporučuje 80 “konja”.

Eto, tako reč po reč, ogolismo fakat da ulazna ponuda marke Volkswagen uopšte ne sadrži model koji sagoreva naftu. Ukoliko želimo čuvenu TDI oznaku na poklopcu prtljažnika, moraćemo ubuduće da zavučemo ruku u džep, dovoljno duboko da bismo prikupili novčiće za kupovinu Golfa ili pak modela T-Roc, što i nije daleko od razborite odluke rukovodstva nemačkog koncerna.

Analogni proces ukidanja dizel motora u gradskim automobilima je već započeo i kod ostalih marki koje kontroliše mamutska VW grupacija. Podsećamo da se poslednji Audi A1 već otarasio pomenute TDI značke, a da je se odrekla i Škoda Fabia u svojoj trećoj iteraciji.

Opšti trend pada prodaje dizel vozila je u početku bio fokusiran samo na segmente malih automobila gde su kupci naposletku shvatili da su neophodne ogromne prevaljene kilometraže kako bi se opravdala odluka o izboru agregata koji sagoreva naftu. Prodati primerci VW Pola s TDI motorom su činili minoran deo miksa, što je proizvođaču samo olakšalo odluku.

Pride, po svemu sudeći ovo je i kraj za čuveni pogonski blok 1.6 TDi koji će sada otići u istoriju.

AutoRepublika

(1759)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

Ništa mi ružnije nije nego brujanje dizelaša u malim autima.

moron

Bitno da i audi dalje može sa 5MT uz gore pomenuti 1,0 TSI sa 95 ks. Ipak, premium je i hvala VW grupi da barem i dalje ne koristi 4MT.

s mile

opet trend, izbacuje se mogućnost kupca, da bira, da li mu treba auto za 5K km godišnje ili za 50K km godišnje…. naravno važno je da kupac plaća cenu svega toga… nije isto 5L eurodizela i 6,5 benzina…

sa jedne strane, nema više klasa, automobila, već ogroman broj modela svaki za po 3cm veći od manjeg, ali da može kupac da izabere motor, shodno svojim potrebama, ne, to ne može