1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Intuicija „točkaste braće“ nam govori da sledi premijera ovih verzija Hyundaijevog karavana
Intuicija „točkaste braće“ nam govori da sledi premijera ovih verzija Hyundaijevog karavana
1

Intuicija „točkaste braće“ nam govori da sledi premijera ovih verzija Hyundaijevog karavana

1.30K
1
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najzanimljivijih proizvoda na četiri točka, a koji su ove godine videla svetlost dana, svakako predstavlja radikalno restilizovani Hyundai Sonata. Ovo „radikalno“ se najpre odnosi na stil spoljašnosti vozila, a iako je predmet prezentacije bila trozapreminska modifikacija Hyundaijevog pulena, iz redakcije ruskog lista Kolesa nam diskretno sugerišu da će uslediti premijera i dve varijacije na temu lubeničara. Nama se baš dopadaju, zato ih i delimo ovde i sada „s vas“, što bi rekao naš trofejni košarkaški trener i selektor Svetislav Pešić.

Sedan srednje veličine po imenu Sonata je na tržištu prisutan od 1985. godine, kada je prva generacija predstavljena, ali je potrajala svega par godina, pre nego što je skinuta s proizvodnih traka. Druga iteracija je po tom pitanju bila značajno istrajnija i proizvodila se pet godina, a ostala je upamćena po tome što se za stil karoserije i putničke kabine pobrinulo slavno italijansko društvo Italdesign. Njime je upravljao Đorđeto Đuđaro.

Intuitivna verzija pseudo terenske Hyundaijeve Sonate

Danas se radnici u fabrikama koje obiluju znamenjem Hyundaija bave montažom osmog naraštaja Sonate i premijera tog pokolenja je održana u proleće 2019. godine, uz ovogodišnju martovsku promociju vidno retuširanog aduta Korejaca. Rusi iz redakcije Kolesa, nisu pretpostavili samo izgled običnog karavana s oznakama Sonate, ne! Njihova mašta seže i do proterenske verzije korejskog „lubeničara“, pa sada možemo da i da vidimo na šta su mislili kad su „uzeli četkicu u ruke“.

Takve varijacije na temu karavana ostaju popularne među kupcima, čak i u doba nenadmašne tražnje za krosoverima. Poslednji nov proizvod na evropskom tržištu u tom duhu izrađen predstavlja Volkswagen Passat, ili je možda bolje reći Škoda Superb, kao model s kog su za potrebe Passata „skinute karakterne crte i sva konstrukcija“. Kada bi Korejci hteli, svakako da bi imali čime da stanu na crtu Nemcima (i Česima).

Hyundai Sonata s fabričkim indeksom DN8 počiva na platformi N3, onoj koja je temelj za ogromnu većinu novih modela korejske marke s prednjim pogonom. Isto važi i za vazalnu marku po imenu Kia, mada valja naglasiti da je Sonata osme generacije bila pionir na ovoj arhitekturi.

Sedan se na lokalnom tržištu nudi s dvolitarskim atmo benzincem i 160 konjskih snaga, kao i u verziji 1.6 T-GDI. Ona označava varijantu s turbobenzinskim četvorocilindrašem koji razvija 180 „konjića“. Tu je i modifikacija 2.0 LPG sa 146 „grla“. Turbać je opremljen osmsotepenim automatikom, dok ostale verzije nude, takođe automatsku transmisiju, ali sa šest stepeni prenosa. Dostupni su varijeteti s oznakom N Line. Oni raspolažu sa 290 konjskih snaga, zahvaljujući ugradnji turbo motora 2.5 T-GDI. Menjač za tu jedinicu je robotizovani osmostepeni.

AutoRepublika

(1301)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Eh, kada bi ovako izgledalo 😊