1. Home
  2. Vesti
  3. Lotus okreće leđa benzinskim motorima
Lotus okreće leđa benzinskim motorima
0

Lotus okreće leđa benzinskim motorima

249
0
Podelite sa prijateljima:

Britanski proizvođač samo je još jedan u nizu onih koji su najavili da će se u budućnosti fokusirati isključivo na EV modele. 

Ipak, ova tranzicija kod Lotusa neće doći „preko noći“. Umesto toga, prelaz će se obavljati postepeno, tako da ćemo videti najmanje još jedan model ovog brenda kojeg će pogoniti SUS motor, a nakon toga biće dostupni samo automobili koji koriste EV tehnologiju.

Lotus, koji je u svojini kineskog Geelyja od 2017. godine, ima ambiciozne planove u vezi sa baterijskim vozilima, a oni bi trebalo da počnu da se sprovode u delo počevši sa modelom Evija. Šef Lotusa, Fil Popam, potvrdio je da će Evija biti uzor za buduće automobile britanske marke.

„Verujemo u BEV modele. Mislim da je ta tehnologija idealna za upotrebu kod sportskih automobila“, rekao je Popam. On je naglasio da će do prelaska na baterijska vozila sigurno doći, ali ne samo zbog ambicija Britanaca.

„Razvoj ove tehnologije i novih modela je izuzetno skup. Da nemamo ovako ambiciozne vlasnike (Geely) koji sve finansijski pokrivaju, teško bismo mogli da tako nešto učinimo samostalno“, kazao je prvi čovek Lotusa.

Po svemu sudeči, britanski proizvođač neće koristiti hibridna vozila, već će preći odmah na BEV. Popam ističe da hibrid ima manjkavost zbog prostora koji zauzimaju jedan SUS agregat, baterije i elektromotori, dok kao prednost baterijskih vozila ističe mogućnost boljeg rasporeda mase.

No, Lotus nema nameru da se zaustavi samo na kupeima i sportskim modelima. Kada razviju adekvatnu tehnologiju i modularnu platformu, cilj je proširiti portfolio. „U ovom trenutku ne planiramo SUV, ali ne odbacujemo nijedan segment: krosovere, grand tourere, limuzine“, rekao je šef britanske marke.

Ipak, Popam ističe da će Lotus ostati veran svom DNK, te da će budući modeli ovog brenda morati da imaju malu masu, odlične performanse i podjednako dobre aerodinamične osobine.

AutoRepublika 

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments