1. Home
  2. Vesti
  3. Kia: Dizel motori su pred nestankom
Kia: Dizel motori su pred nestankom
8

Kia: Dizel motori su pred nestankom

3.16K
8
Podelite sa prijateljima:

Šef južnokorejske marke za Evropu, Emilio Herera, kazao je da veruje da je rok trajanja dizel agregata blizu svog kraja. 

Herera je izjavio da je elektrifikacija dobila maha u celoj industriji, i da Kia nema nameru da izostane. Prema njegovim rečima broj dizel pogonskih jedinica koji će biti dostupan kod Kijinih modela u Evropi biće do 2025. godine minimalan.

„Ovakvi motori biće nuđeni samo kod naših najvećih automobila na evropskom tržištu. Kod onih vozila kojima je potreban veliki obrtni moment i mogućnost vuče prikolica“, kazao je prvi čovek Kije za Stari kontinent.

Herera navodi da je mikrohibridizacija kod benzinskih motora omogućila manju potrošnju goriva i nižu emisiju štetnih gasova, te da je kod manjih modela, poput B segmenta, nije neophodno da u ponudi više budu dizel agregati.

„Kod drugih, većih modela, kao što je Sorento, ne može se dobiti ovakav efekat sa mikrohibridnim pogonom. Zato će dizelaši opstati kod ovakvih automobila“, rekao je Herera.

Šef južnokorejskog proizvođača za Evropu ističe da veruje da će Kia u drugoj polovini aktuelne decenije preći gotovo potpuno na EV modele. Ipak, tvrdi da će tempo prelaska na baterijska vozila zavisiti pre svega od državnih podsticaja i raznih subvencija.

„Tamo gde je velika pomoć države u vezi sa kupovinom električnih automobila vidimo i jednako veliki rast potražnje za ovakvim četvorotočkašima. Ali i mi smo kao proizvođač obavezni da plasiramo što više baterijskih vozila zbog poštovanja regulacije u vezi sa emisijom štetnih gasova“, kazao je Emilio Herera. On je naglasio da ako se te dve stvari poklope, onda je moguće da će Kia veoma brzo eliminisati automobile sa SUS motorima iz svoje ponude u Evropi.

AutoRepublika 

(3156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Jedinstven primjer u industriji i biznisu da se proizvođači iz samo njima znanih razloga odriču proizvoditi i prodavati proizvode za kojim ima potražnja, i to velika.

moron

Pa, obzirom kako se sve kreće (kakva je „moda“), ovo je potpuno logično. Za SUV segmet za Evropu će očito zadržati dizele (možda i samo jedan blok). Za ove manje automobile to je za njih kao proizvodjača neisplativo ulaganje.

s mile

interesantno je kako upravljaju kupcima, a da to nije vezano za logiku, jednostavno nameću neki trend, kako njima odgovara.
što kažeš, moda je bila dizeli, a sada nisu IN, moda su SUV, a možda uskoro, masivni, troše, nepotrebni, pa i oni postanu OUT, porodični monovolumeni, fantastični, su marginalizovani, i pogurani u SUV…
u principu, forsiraju ono što iz njima poznatih razloga treba da je moda, a potrošači mogu samo da plaćaju…debelu cenu svega toga….

moron

„Kupcima“ se prodaje sve što je „moderno“… Sa njima se upravlja u svim segmentima života.
I kada udješ u restoran/kafanu, možeš da biraš jela samo izmedju „modernih“ jela, tj. onih navedenih u jelovniku … Na izborima, možeš da biraš samo nekog ko je „na listi“…
Tako je i sa automobilima. Nude im se samo oni „moderni“, tako što im lagano formiraš svest …

S mile

Bilo je i tekstova o trosenju kocionog sistema i finoj prasini koji on ostavlja, koliko se secam bilo ga je vise po kilometru od stetnih ostataka sagorevanja, ali Taj sistem trenutno nije na Tapetu. Sto ne znaci da nece biti…
Takodje, mali turbo benzinci su se pokazali kao veliki potrosaci, toliko veliki da i ne zaostaju puno u ostavljanju stetnih ostataka od dizelasa, ali neko je resio da sahrani dizelase, i svi drvlje i kamenje po njima. Neki Veliki brat vuce konce u trendovima auto industrije, a ostali se samo povinuju.

Balkanboj

„tempo prelaska na baterijska vozila zavisi pre svega od državnih podsticaja i raznih subvencija.“
Ali ima zajeb, neće države stalno davati subvencije i podsticaje a kada to prestane kome će prodavati ta vozila po punoj ceni? Prodavaće ih onima koji su u tom momentu kupili vazelin jer ništa drugo normalno više nije u ponudi. Ionako su krenuli sa lockdown-om pa nam neće ni trebati automobili za odlazak na odmor.

kola

sto se tice dizela kojeanci japanci nikad nit su znali nit su imali normalan dizel u autu a sigurno ga nece ni imati ili bar se bogu mole da nestane. al ne pitaju se zabe dal cese mocilo zatrpavati. one musterije koje traze dizel sigurno nece bit njihovi korisnici il kupci. e sad kolko ce bit kupaca dizla oni se nepitaju

Dodjoš

Ev jedna od najvecih šema današnjice, za šišanje ovaca, budzeta i poreskih obveznika, ev može samo jeftiniji da bude nikako skuplji od klasicnog sus automobila.