1. Home
  2. Zelene strane
  3. Hyundai i Kia su prvi tradicionalni proizvođači koji su značajniji na tržištu zelenih od konvencionalnih automobila
Hyundai i Kia su prvi tradicionalni proizvođači koji su značajniji na tržištu zelenih od konvencionalnih automobila
2

Hyundai i Kia su prvi tradicionalni proizvođači koji su značajniji na tržištu zelenih od konvencionalnih automobila

211
2
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejska grupacija Hyundai-Kia poseduje više uspešnih električnih automobila u svom portfoliju, na koji način je uspela da osvoji tržišni udeo od 9,9% u ovom segmentu, što je značajniji procenat od onog drže u segmentu modela s unutrašnjim sagorevanjem.

Na polju proizvodnje električnih automobila, sve je više takmaca na tržištu, ali većina očiju kupaca je i dalje usmerena ka proizvodima kompanije Tesla. Među tim igračima, posebno se ističe korejska grupacija, kao jedan od najvećih automobilskih konglomerata na svetu, a koji je ponudio brojne električne modele. Možda i najzapaženiji među njima je baterijski krosover Hyundai Kona, a on se brzo pozicionirao među najpopularnijim elektromobilima, na tržištu generalno. Uspeh Kone (naslovna fotografija) je čak doveo do toga da Korejci igraji značajniju ulogu na tržištu električnih nego na tržištu konvencionalnih automobila.

Prema podacima koje javnosti servirala redakcija azijskog izdanja Business Korea, obe marke, to jest Hyundai i Kia su u prvom kvartalu 2020. godine isporučili ukupno 28.796 električnih vozila, što je bilo dovoljno za tržišno učešće od 9,9% na globalnom nivou, što je zapaženiji rezultat od onog u oblasti automobila koje pogoni motor s unutrašnjim sagorevanjem a gde je na svakih sto prodatih primeraka, njih 8,9% nosilo oznake neke od ove dve marke (plus Genesis).

To je praktično prvi put da jedan veliki proizvođač uspe da dostigne ovakvu situaciju u kojoj srazmerno više znači na tržištu „zelenih“ vozila. Ovom epilogu je svakako doprinela i zlosrećna situacija sa širenjem novog korona virusa, s obzirom na činjenicu da je pandemija teže pogodila tražnju za konvencionalnim automobilima u odnosu na potražnju za električnim četvorotočkašima.

Analizirajući događaje od 2016. godine do današnjih dana, jasno je da se tržište elektromobila uvećalo za četiri puta na globalnom nivou. Međutim, što se tiče korejske grupacije, multiplikator nije 4, već se prodaja ekološki podobnih vozila uvećala za čak 20 puta. Sa petnaestog mesta u industriji razvoja elektromobila, Korejci su se vinuli na četvrtu poziciju. Tako su ispred njih ostale samo kompanije: Tesla , Nissan-Renault i Volkswagen Group.

Doduše, jasna stvar je da je ogroman jaz između lidera, kalifornijske Tesle koja je plasirala čak 88.496 primeraka vozila u prvom kvartalu, i naših junaka iz ove priče, a koji potiču iz Koreje. Tesla dakle isporučuje oko tri puta više baterijskih vozila od Hyundaija i Kije.

Da li će situaciju i u kojoj meri promeniti lansiranje najavljenih jedanaset modela u narednih pet godina, ostaje da vidimo. Pokušaj da se napreduje na listi najuticajnijih proizvođača ekološki podobnih vozila, podržaće plasman noviteta koji uključuju i modele Hyundai 45, inače razvijen na posebnoj platformi namenjenoj električnim automobilima e-GMP, kao i atraktivan Hyundai Prophecy.

Što se tiče Kije, sledeću, 2021. godinu će obeležiti električni SUV Kia Imagine, koji će koristiti Rimčevu 800V tehnologiju koja obećava spektakularne performanse. Očekuje se premijera i baterijskih verzija popularnih modela Kia Ceed i Kia Sportage.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mirko

Za sve koji imaju prilican broj kilometara po lokalu, EV je odlicna stvar. Ja vec godinu dana vozim EV i prezadovoljan sam, ovih dana razmisljamo supruga i ja da i njoj nabavimo jedan (polovan) i ucestalo gledamo oglase ne bi li se nesto povoljno naslo…naravno preduslov je imati parking mesto sa dostupnim punjacem.

Djordje Pesic

U kom gradu zivis i gde punis auto? Koji model imas?