1. Home
  2. Zelene strane
  3. BMW želi da sledeća generacija hibrida poseduje 100 km električne autonomije
BMW želi da sledeća generacija hibrida poseduje 100 km električne autonomije
10

BMW želi da sledeća generacija hibrida poseduje 100 km električne autonomije

410
10
Podelite sa prijateljima:

Pre samo dve nedelje smo se upoznali sa osveženim sedanom iz Bavarske, modelom BMW Serije 5, čija se jedna verzija koristi i plug-in hibridnim pogonskim sklopom, što reprezentuje samo deo planova nemačke marke prema kojima će tržištu biti predstavljeno pet varijanti s PHEV tehnologijom. BMW je snažno posvećen razvoju ovog tipa pogonskog sklopa, jer spaja najbolje iz sveta termalnih i električnih motora.

Sada stižu najave iz Minhena koje govore o tome da kompanija već vredno radi na razvoju PHEV pulena nove generacije a koji bi nudili komotnih 100 kilometara čisto električne autonomije.

Sa ovakvim tekstom je u javnost izašao Pjeter Nota, član borda direktora kompanije BMW, koji je javnost uveravao da se inženjeri nemačke firme već bave razvojem sledeće generacije vozila s plug-in hibridnom tehnologijom koja će biti u stanju da prevale navedeni broj kilometara bez ikakvog uplitanja motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Ne treba pristupiti nekakvim dubokim promislima kako bi se brzo zaključilo da je ovo značajan korak ka ostvarenju nižih nivoa štetnih emisija, posebno u gradskim uslovima. Ipak, njegova najava se ne odnosi na baš sve hibridne modele marke.

BMW X3 xDrive30e

U stvari, Pjeter Nota priznaje da će navedeni domet zavisiti od konkretnog modela, odnosno od segmenta u kom nastupa PHEV takmac BMW-a. Uz aktuelnu baterijsku tehnologiju i imajući u vidu preferencije koje iskazuje tržište, to nas navodi na pomisao da će prvi modeli koji će dobiti privilegiju korišćenja ove tehnologije biti oni s povišenom pozicijom sedenja – BMW X5 i X3. U slučaju krosovera X3, to bi praktično značilo dvostruko veću autonomiju od trenutno aktuelne, jer znamo da model X3 xDrive30e, u ovom trenutku omogućava oko 55 kilometara bešumne vožnje. To je moguće zahvaljujući instalaciji baterije kapaciteta 12 kWh.

Plug-in hibridni varijetet BMW-a X5 je označen sa xDrive45e i on koristi baterijsko pakovanje kapaciteta 24 kWh, zahvaljujući čemu veliki krosover dobacuje do 87 električnih kilometara, a prema pravilima definisanim u WLTP ciklusu.

Rivalski model Mercedes-Benz GLE 350 poseduje značajno veću bateriju, zbog čega zahteva i nužno višu cenu izrade, ali zato nudi beznačajno veću autonomiju s jednim punjenjem ćelija. Tako, velika i visoka „Mečka“ prevaljuje do 99 kilometara u električnom režimu. Ne samo što je baterija u hibridnom modelu GLE skuplja, već je proizvođač morao da redizajnira zadnji kraj arhitekture vozila, kako bi podnelo dodatni teret, što nužno mora da ugrozi karakteristike vozne dinamike.

BMW Serije 5 će posedovati PHEV verziju

Za razliku od pomenutih SUV-ova, novi BMW 530e je homologovan na prevaljivanje distance od 67 kilometara u električnom režimu rada, zahvaljujući, ispod prtljažnika postavljenoj, litijum-jonskoj bateriji bruto kapaciteta od 12 kWh. Prema aktuelnom trenutku razvoja tehnologije, da bi Serija 5 omogućila 100 kilometara bešumne autonomije, bilo bi potrebno montirati baterijsko pakovanje koje bi raspolagalo sa 18 kWh.

Tehnologija i podsticaji će dovesti do češćeg korišćenja električnog režima vožnje

Plug-in hibridni automobili su interesantna opcija za one koji žele da koriste prednosti konvencionalne tehnologije, pojačane onim što može da pruži baterijski koncept. S jedne strane, moguća je vožnja i bez ikakvih štetnih emisija (na licu mesta), a s druge strane, nismo ni limitirani energetskim kapacitetom baterije i dužinom trajanja dopune iste. Međutim, da bismo iskoristili puni potencijal vozila iz PHEV segmenta, nužno je na redovnim osnovama vršiti dopunu baterija i voziti na struju, što je češće i duže moguće.

U tom smislu, u zapadnim gradovima su i obeležene centralne gradske zone u kojima je moguće voziti jedino u električnom režimu. Shodno tome, a zahvaljujući podacima koje obezbeđuje tehnologija uređaja za navigaciju, električni režim vožnje se aktivira automatski. BMW je takođe angažovan i na pripremi programa podsticaja kojim bi bili nagrađeni klijenti kompanije sa najvećim brojem električnih kilometara „u nogama“, kao i oni koji su najfrekventnije dopunjavali baterijsko pakovanje.

BMW je sebi zadao cilj promocije 25 elektrifikovanih modela do 2023. godine, od kojih je više od polovine čisto električnih. Marka procenjuje da će elektrifikovani automobili činiti 15 do 25% od ukupne prodaje četvorotočkaša, do 2025. godine.

AutoRepublika

(410)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
karburator

PHEV je fenomenalno vozilo, za onoga kome ono vrši posao i za onoga koji ima gde da ga puni. Znači: Ako prelazi dnevno manje od elektične autonomije koju dozvoljava ugrađena baterija, a to je ovih 100 km što se pominju u naslovu, ili svega 25 km koliko meni dozvoljava moja Toyota PHEV iz 2005. god., sa skromnom baterijom od 4,4 kWh. I, ako ima kuću sa dvorištem, ili garažu, ili može da puni svoj PHEV u preduzeću gde radi – za njega je PHEV odlična stvar. Napunim noćnom strujom, npr., koja je 4 puta jeftinija od dnevne, i… sramota me… Pročitaj više »

Mad Max

PHEV voyila su najveće sra…nje, ni baba ni đevojka. Kupiš toliku skalameriju da bi se vozao po gradu, i to obično sam. Uz to imaš autonomiji od 100km (i to kao pohvalna cifra). Kad ga isteraš na autoput vučeš 300 kila balasta koji ne služi ničemu.
Jednostavno, za grad su mali elektomobili sa 2 sedišta i dometom od 150-200km, poput Smarta, Fiata 50 EV ili još manjih modela koji će se tek pojaviti.. Van grada klasični automobil.

Ove PHER, REV, KUREV, razne hibridčiće, treba zabaraniti kao prevaru kojom se obilaze zakoni a vređa ljudska inteligencija.

karburator

PHEV koji ja imam, Toyota Prius plug-in, nije “tolika skalamerija“. Težak je 1470 kg, dugačak 4,55 m, i ima nešto što je dragoceno za udobnost dužih putovanja a to je veliki međuosovinski razmak od 2,7 m. Toliki razmak imaju samo velike i luksuzne limuzine. 300 kg balasta ni slučajno. Sama Li-Ion baterija od 4,4 kWh teška je 65 kg. Ali, Prius nema menjač, anlaser, alternator, zamajac, kvačilo, korpu, druk lager, turbinu, zupčasti kaiš, nema nikakav kaiš, EGR, DPF, dizne… i sve to ga rasterećuje za tih 65 kg tako da nije ništa teži ili kabastiji od klasičnog automobila. A to… Pročitaj više »

Mad Max

Taj tvoj prius je „građe“ ko onaj rumunski damper iz susedne teme. Ajde što je najružniji auto koji postoji, ali taj sklop kaoo na eletro – dizel lokomotivama ne bi vozio ni pijan. Taj auto se van grada gubi, gubi dušu. Nabroja, kažeš nema anlaser, kvačilo, menjač… a ne nabroji šta to ima što drugi nemaju, to jeste dva glomazna jako inertna generator – elektromotor skalamerije sa dodatnim osovinama i spojkama i prenosom i ono mlo jadne batereijecod 100 kila. Ali taj „Atkins“ ga posebno čupa….. Taj Prius vidim ima dosta krilatica, kao PHEV, ECTV, Atkins; To je danas fazon,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
karburator

Jeste ružan. I “građa“ mu je iz susedne teme. I ne bi ga ni ja vozio pijan. I gubi dušu, van grada. Nije duševan ni u gradu. Dva Jako glomazna MG mu vire ispod haube pošto su ih jedva smestili i privezali kanapom. Baterija je jadnica odista si je lepo ugledao. Atkins ti čestita. Štaviše, i ostala dvojica koje si naveo ti čestitaju na pronicljivosti. Lukavo si ga razobličio. Nije za tebe.

don

Tacno tako

Branko

Koja je to Toyota PHEV iz 2005 godine?

karburator

Greška. 2015. Izvinjavam se.

BB

Otkud onda nick Karburator, zašto nije Baterija?😂🤣

don

Jel bemvejisti , sta je reko Rus? Jeste li platili za kradju? 🙂 da se neće još ta svapski skalamerija podvući pod specijalistu za dilde mozda? Premijum dildo, lakše vam ulazi..iz Bavarske s ljubavlju.
Ako im Rus dozvoli.