1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Volkswagen je jednom prilikom pokušao da ubije fotografa
Zanimljivost dana: Volkswagen je jednom prilikom pokušao da ubije fotografa

Zanimljivost dana: Volkswagen je jednom prilikom pokušao da ubije fotografa

4.63K
2
Podelite sa prijateljima:

AutoRepublika je u nekoliko navrata pisala o Volkswagenovim neuspelim pokušajima da zameni legendarnu „Bubu“. Nijedan od njih se nije pokazao prodajnim uspehom, a većina nije ni otišla dalje od prototip faze. Jedan od retkih naslednika strategije s vazdušno hlađenim agregatom postavljenim pozadi je bio model Brasilia, koji se veoma uspešno prodavao u Južnoj Americi od 1973. do 1982. godine. U ovom predelu sveta još uvek kruži priča kako je takav automobil, umalo glave koštao jednog radoznalog novinara…

Početkom sedamdesetih godina čovek po imenu Klaudio Larangelra je radio kao fotograf u rodnom Brazilu, a jednog dana je odlučio da poseti lokaciju na kojoj je čuo da Volkswagen testira automobile.

VW Brasilia u štampanom izdanjuTakva praksa fotografisanja je uobičajena i u današnja vremena, pa svi žure da uslikaju nepoznati novitet i da na taj način zarade novac tako što će prodati fotografije automobilskim magazinima. U svakom slučaju, Larangelra je primetio testne primerke budućeg modela Brasilia, a čim je izvadio svoj fotografski aparat, na njega su čuvari otvorili vatru. On će kasnije dodati da su nastavili da trče za njim sve dok nije stigao do svog vozila i uspeo da pobegne kao i da su ga redari pratili, čak i posle bekstva.

Naravno, vest se brzo pročula u medijima, pa je Volkswagen požurio da se javno izvini i isplati finansijsku odštetu. Novinar nije pokrenuo krivičnu prijavuu pošto ga je nemački proizvođač vozila verovatno dobro potplatio, a takođe je dobio posao u uglednom Quatro Rodas magazinu.

Naslovnica jednog broja magazina Quatro Rodas

A Brasilia? Pa malo je reći da je ovaj automobil sačuvao Volkswagen na tržištu Brazila. Tokom pedesetih godina prošlog veka, vlada ove države je organičila uvoz stranih proizvoda pa je Volkswagen bio primoran da prebaci proizvodnju na teritoriju Brazila.

U devet godina proizvodnje. model Brasilia je privukao preko milion kupaca, pre nego što ga je zamenio model Gol. Sa izuzetkom nekoliko godina dominacije krajem osamdesetih godina modela Fiat Tipo, kao i današnjeg Chevroleta Onix, Gol je uglavnom služio kao najprodavaniji automobil u Latinskoj Americi.

Zoran Tomasović

(4634)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Gledam naslov pa se pitam jel to prije vremena osnivača druga brkice, za vrijeme ili poslije 🙂

BB

Geni su čudo…
A vidiš da su Golfa nazvali po opremljenosti: Gol, k’o pištolj…😉