1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BAIC grupa – gigant iz Kine
BAIC grupa – gigant iz Kine
0

BAIC grupa – gigant iz Kine

460
0
Podelite sa prijateljima:

Predstavljamo vam kineski pandan evropske Volkswagen grupacije. 

BAIC grupa je kineska državna kompanija i važi za jednog od četiri najveća proizvođača automobila u Kini. Mada su relativno mlada kompanija (osnovana 1988. godine) uspeli su da naprave veliki komercijalni uspeh i danas važe za ključnog igrača u premijum segmentu u Kini, pre svega zbog saradnje sa Daimlerom.

Ova grupacija godinama je trpela iste probleme kao i većina kineskih proizvođača, a koren svih tih nedaća bio je nedostatak znanja automobilskih inženjera. Vozila BAIC grupe bila su jeftina i nepouzdana, što će biti otklonjeno tek sa dolaskom evropskog „know-howa“.

BAIC se osim proizvodnjom putničkih automobila bavi i poljoprivrednim mašinama, vozilima za kinesku vojsku, kao i kamionima i drugim komercijalnim četvorotočkašima.

Istorija

Poreklo BAIC grupe može se pratiti sve do posleratnih godina u Kini. Danas se zvanično kao prvi automobil koji je prethodio osnivanju kineskog giganta uzima Jinggangshan, koji je predstavljen javnosti u junu 1958. godine. Navodi se da je u pitanju automobil koji su Kinezi samostalno razvili, kao i da je tadašnji predsednik Kine, Mao Cedung, bio oduševljen ovim modelom.

Ime BAIC predstavlja akronim od Beijing Automobile Industry Company, a ovaj naziv prvi put će se naći u upotrebi 1973. godine, kada je BAIC i zvanično osnovan.

Kako su brinuli veliku brigu povodom nepouzdanosti svojih vozila, Kinezi su očajnički tragali za načinom da dobiju neophodno znanje. Za početak su uspeli da privole američki AMC da stupe u zajednički poduhvat proizvodnje Jeepovih modela za kinesko tržište. Veštinu koju su iskristalisali kroz sklapanje Jeepovih automobila, inženjeri kineskog proizvođača iskoristili su dalje usavršavanje sopstvenih terenskih vozila, pre svega onih namenjenih za vojnu upotrebu.

Stopama američkog AMC-a krenuo je 2002. godine i Hyundai koji je takođe stupio u zajednički poduhvat sa ovom kineskom kompanijom. BAIC grupacija i danas proizvodi vozila Hyundaija za kinesko tržište.

Kupovina znanja

Mada su stekli mnogo toga kroz saradnju sa Jeepom i Hyundaijem, BAIC je još uvek tavorio sa sopstvenim razvojem motora. Pogonske jedinice su odlikovali velika potrošnja goriva i slaba pouzdanost, što je škodilo planovima BAIC-a o eventualnom širenju na razvijenije zemlje.

Stoga su Kinezi od 2005. godine konstantno pokušavali da kupe neki od posrnulih evropskih proizvođača. BAIC je pokušao da kupi Saab, Volvo, ali i Opel, no sve je to na kraju propalo. Kinezi su stupili u kontakt i sa General Motorsom i Chryslerom povodom kupovine njihove intelektualne svojine, ali su na kraju ipak bili odbijeni.

Na kraju, uporni BAIC uspeo je 2009. godine da dođe do svog cilja i otkupi deo intelektualne svojine švedskog Saaba. Ovakvom akvizicijom kineska kompanija je za sebe obezbedila pravo da koristi čak tri platforme, dva agregata i dva sistema transmisije.

Tehnologija koju je tada BAIC preuzeo od Saaba postala je temelj za novu generaciju vozila tog proizvođača.

Saab 9-3

Korak ka elektrifikaciji

Nakon preuzimanja znanja švedske marke, BAIC donosi odluku da se više posveti električnim vozilima. Početkom aktuelne decenije kineska automobilska industrija videla je šansu u nadolazećim električnim modelima, jer su veliki evropski proizvođači u potpunosti zapostavili taj segment.

Krajem 2010. godine, Kinezi započinju testiranje flote od 30 električnih automobila. Vozila su bili bazirana na tehnologiji koja je preuzeta iz Saaba, kao i samostalno razvijenim baterijama.

Otada BAIC konstantno radi na usavršavanju sopstvenih električnih vozila i baterija. Danas su jedan od lidera u Kini, a njihov e-mobil, pod komplikovanim nazivom EC-Series city car je najprodavaniji automobil tog tipa u Kini. U 2017. godini prodato je čak 78.079 primeraka.

BAIC danas poseduje čitavu plejadu električnih modela, a plan kompanije je da u narednoj deceniji počnu sa plasiranjem ovih automobila i u Evropu i Severnu Ameriku.

EC-Series city car

Partnerstvo sa Daimlerom

Poreklo saradnje BAIC grupe i Daimlera vodi još od zajedničkog poduhvata Kineza i AMC-a. Nakon što je AMC prešao u ruke Chryslera 1987. godine američki proizvođač dodao je još nekoliko modela za proizvodnju u Kini.

Nakon što je došlo do kratkotrajnog braka između Chryslera i Daimlera, u fabriku su stigli i modeli Mercedesa. Kao i većina drugih razvoda, ni onaj koji su vodili Nemci i Amerikanci nije bio fin, ali je uz veliko zalaganje nemačke vlade zajednički poduhvat u Kini ipak ostao Mercedesu.

Mercedes je ostao u partnestvu i dan danas, a BAIC trenutno proizvodi za kinesko tržište C klasu, E klasu i GLC.

Ovde saradnji kineske grupacije i nemačkog giganta nije kraj, s obzirom na to da imaju još jedan zajednički poduhvat – proizvodnju kamiona za tržište u Kini, ali i Jugoistočnoj Aziji.

E klasa koju sastavlja BAIC

Budućnost kompanije

Za razliku od Geelyja koji nastavlja sa kupovinom posrnulih evropskih marki i na taj način otvara sebi prostor na Starom kontinentu, BAIC ima nešto drugačiji pristup.

Uz saradnju sa Daimlerom ali i samostalni razvoj baterija i električnih vozila, ovaj kineski proizvođač je daleko dogurao. Finansijski izuzetno snažna grupacija fokusira se na razvoj sopstvene tehnologije, sa posebnim akcentom na proizvodnju baterija, ne samo za automobile već i za prenosne uređaje poput smartfona, tableta, računara itd…

Sam BAIC tvrdi da su dve oblasti ključne za dalji razvoj te grupacije: internacionalizacija i elektrifikacija. Kinezi planiraju da daljim razvojem električnih vozila preuzmu dominat u tom segmentu automobilske industrije i da kada postignu zadovoljavajući novi kvaliteta i pouzdanosti uđu na evropsko i američko tržište.

Što se tiče internacionalizacije, pomenuta kineska grupacija u poslednjih nekoliko godina počela je sa širenjem prodajne mreže. Kinezi ulažu velika sredstva u države Srednjeg istoka, potom u Južnoafričku republiku, Meksiko, ali i obližnje zemlje u Jugoistočnoj Aziji.

BAIC je nedavno pokazao interesovanje i za sklapanje odnosno proizvodnju aviona kroz zajednički poduhvat sa nekim od velikih proizvođača, a koliko je ova grupacija zapravo uspešna govore zvanični podaci za 2016. godinu koji ukazuju da je prihod grupacije porastao za 38,1% u odnosu na 2015. godinu.

Jasno je da će naredna decenija biti dekada u kojoj će kineski automobilski proizvođači izvršiti tržišnu ofanzivu na razvijena tržišta u Severnoj Americi i Evropi. Šta će se nakon toga dogoditi i mogu li „stare“ automobilske marke da prežive tektonske poremećaje u novoj eri automobilizma ostaje da se vidi.

Đorđe Platiša 

 

(460)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments